Så här åtgärdar du Windows 0xc00000e5-felet

0
82
Hannah Stryker/How-To Geek

För att åtgärda Windows 0xc00000e5-felet, kontrollera att ditt antivirus inte hindrar appar från att öppnas. Du kan också köra problemappar som administratör, reparera korrupta filer med SFC och söka efter dåliga disksektorer med Check Disk.

Windows-fel 0xc00000e5 är en av de vanligaste felkoderna som användare rapporterar att se. Felkoden innehåller vanligtvis ett meddelande som “Applikationen kunde inte startas korrekt,” som ger dig en ungefärlig uppfattning om orsaken men erbjuder ingen lösning. Som tur är kan vi hjälpa till.

Innehållsförteckning

Vad orsakar Windows-fel 0xc00000e5?< br>Hur man åtgärdar applikationsfelet 0xc00000e5
1. Kontrollera att ditt antivirus inte är problemet
2. Kör appen som administratör
3. Kör SFC och ChkDsk från kommandotolken
4. Installera Windows-uppdateringar
Andra vanliga Windows-felkoder

Vad orsakar Windows-fel 0xc00000e5?

Felkod 0xc00000e5 anger ett problem med ett eller flera program. Generellt betyder det att applikationen inte kunde öppnas korrekt, antingen när användaren begärde det eller automatiskt under uppstart.

Felet orsakas vanligtvis av att ditt antivirusprogram flaggar appen som misstänkt, antingen korrekt eller felaktigt . Det kan också ibland inträffa när en app inte kan komma åt nödvändiga systemfiler på grund av att de antingen saknas eller är skadade.

Oavsett orsaken kan detta fel vara mycket frustrerande, särskilt om det dyker upp utan förvarning och hindrar dig från att få saker gjorda. Tack och lov är 0xc00000e5-felet vanligtvis inte svårt att fixa om du känner till de vanligaste triggers.

Så åtgärdar du 0xc00000e5-applikationsfelet

h2>

Eftersom det inte finns någon enskild orsak till felet 0xc00000e5, finns det inte en enda lösning. Men genom att följa felsökningsstegen nedan kommer du snart att kunna öppna appar utan problem igen.

1. Kontrollera att ditt antivirus inte är problemet

Både Microsoft Defender och antivirustjänster från tredje part, särskilt Comodo och AVG, är kända för att orsaka Windows-fel 0xc00000e5. Om du upplever det här felet kort efter att du har installerat eller uppdaterat antivirusprogram är det troligen problemet.

Kör en fullständig virussökning, som förhoppningsvis kommer att berätta att felet inte orsakas av skadlig programvara på din dator. Om skanningen hittar skadlig programvara, ta bort eller sätt den i karantän. När du är säker på att ditt system är fritt från virus, försök att öppna appen för att kontrollera om detta var orsaken till felet.

Om felet kvarstår, försök att lägga till problemappen i antivirus-undantagslistan (känd som undantag i Microsoft Defender.) Om du upplever felet med flera appar kan det vara svårt att lägga till dem alla i undantagslistan. Det kan vara lättare att inaktivera ditt antivirusprogram tillfälligt innan du kontrollerar apparna.

Om appen eller apparna nu öppnas utan fel har du hittat orsaken. Om du vill undvika att 0xc00000e5-felet dyker upp igen i framtiden, överväg att ändra ditt antivirusprogram.

2. Kör appen som administratör

Förutsatt att ditt antivirus inte var orsaken till felet, är den näst mest sannolika kandidaten att appen inte kan komma åt nödvändiga systemfiler. Det kan bero på att appen inte har de behörigheter som krävs.

Du kan testa detta genom att köra appen som administratör. Du kan göra detta genom att högerklicka på EXE-filen för appen och välja “Kör som administratör” från snabbmenyn. Klicka på “Ja” i UAC-bekräftelsefönstret.

Om det löser problemet, men du inte vill upprepa processen varje gång du öppnar appen, kan du ställa in den så att den alltid körs som administratör. För att göra detta, högerklicka på EXE-filen för appen och välj Egenskaper > Kompatibilitet. Markera rutan bredvid “Kör detta program som administratör,” klicka sedan på “Apply.”

3. Kör SFC och ChkDsk från kommandotolken

För att utesluta saknade, skadade eller otillgängliga systemfiler som orsak till felet, kör både System File Checker (SFC) och Check Disk (ChkDsk) skanningar från kommandot Fråga.

Öppna kommandotolken genom att skriva “cmd” till Windows Search. Högerklicka på sökresultatet och välj Kör som administratör.

I Kommandotolken skriver du “SFC /scannow” och tryck på “Enter.” När SFC-skanningen är klar kommer du att se ett meddelande som talar om för dig om korrupta filer hittades och åtgärdades. Om ingenting hittades eller om de skadade filerna inte kunde repareras, ser du ett meddelande som är lämpligt för varje resultat.

En Check Disk-skanning kan fortfarande vara till hjälp, även om korrupta filer hittades och reparerades i SFC. Medan du fortfarande är i kommandotolken skriver du “chkdsk /r c:” och tryck på “Enter” för att starta disksökningen. Du kan skanna olika enheter genom att ersätta “c:” med lämplig enhetsbeteckning.

ChkDsk-skanningen kan ta ett tag, men låt den bara köras utan avbrott. När både SFC- och ChkDsk-skanningarna är klara testar du appen för att se om felet har åtgärdats.

4. Installera Windows Updates

När du når detta steg bör applikationsfelet 0xc00000e5 vara åtgärdat. Men att se till att du håller Windows uppdaterat och alla de senaste säkerhetskorrigeringarna kan hjälpa dig att undvika liknande fel i framtiden.

Andra vanliga Windows-felkoder< /h2>

Trots att det är frustrerande att stöta på är Windows-felkoder ett användbart diagnostiskt verktyg. De är vanligtvis ganska specifika, vilket gör det lättare att söka efter sätt att lösa problemet. Här är några andra vanliga Windows-felkoder.

  • 0xc000007b – Vanligtvis ett resultat av skadade appfiler eller en konflikt mellan 64-bitars systemprogramvara och 32-bitars appar.
  • 0x80070005 – Ett uppdateringsfel, som ofta uppstår när det finns ett problem med att aktivera Windows.
  • 0x8007045d – Om Windows har problem med att hitta eller läsa filer, kommer det här felet sannolikt att dyka upp på din skärm.
  • 0x80070057 – Detta är ett annat vanligt uppdateringsfel, vanligtvis förknippat med att automatiska uppdateringar misslyckas.

LÄS NÄSTA

  • › Windows 11 ger dig mer kontroll över standardappar
  • › Så här hittar du din Apple Music Replay
  • › Google Fi låter dig testa sitt nätverk gratis
  • › När startar BeReal?
  • › Microsoft Edge kan få en kryptoplånbok av någon anledning
  • › Hur man tittar på UFC 286 Edwards vs. Usman live online