Patrick French (1966-2023): «En sjarmerende mann som aldri bøyde seg for autoritet»

0
79

Til tross for en livslang fordypning i disiplinene historiografi og biografi, ble Patrick French alltid overveldet av et vanlig markedsføringsbegrep: boklansering. En bok blir ikke lansert, ville han si til sin barndomsvenn, historiker William Dalrymple, den er publisert – men kanskje den teorien kan settes på prøve: på 1990-tallet, etter utgivelsen av hans biografi om offiseren i den britiske hæren Sir Francis Edward Younghusband, Younghusband: The Last Great Imperial Adventurer (1994), han dukket opp til arrangementet i et London-galleri utkledd som militæroffiser og satte boken sin inn i en leirduefelle (designet for å kaste leirskiver for skyteøvelse) og lanserte sin bok 30 fot opp i luften. Endelig er begrepet passende.

“Denne sansen for humor var typisk for Patrick, han hadde alltid en evne til å se det absurde og komiske overalt,” sier Dalrymple, som var vitne til flyturen og gikk på skolen med den India-baserte engelske forfatteren og historikeren som døde torsdag etter en lang kamp med kreft.

Anbefalt for deg

  • 1Collegiums beste system vi har utviklet for utnevnelse av dommere: CJI D Y Chandrachud
  • 2Trenerfly krasjer i Madhya Pradeshs Balaghat-distrikt; to piloter savnet
  • 3Høyesterett utsteder varsel til Madhya Pradesh i Indore advokatstudents kausjonsbegjæring

Les også |Den britiske forfatteren og historikeren Patrick French dør etter kamp med kreft < p>Født i 1966, var French en uærbødig gigant på feltet, og skrev anerkjente verk som Liberty or Death: India’s Journey to Independence and Division (1994) – et portrett av Indias frihetskamp rekontekstualisert gjennom triumfene og dårskapene til Churchill, Mountbatten, Jinnah og Gandhi – og The World Is What It Is (2008) – en autoritativ biografi om den trinidadisk-britiske forfatteren VS Naipaul, hentet fra uttømmende notater levert av forfatteren selv med den eksplisitte forespørselen om å ikke sensurere noe. Den siste vant National Book Critics Circle Award og Hawthornden-prisen. Han vant også Sunday Times Young Writer of the Year Award, Royal Society of Literature Heinemann-prisen og Somerset Maugham Award.

“Han var en sjarmerende mann som aldri bøyde seg for autoritet,” sier Dalrymple, «og humoren i ungdomstiden hans ga også plass til en seriøs side etter hvert som han ble eldre.»

French, som var gift med tidligere Penguin Random House-sjefredaktør Meru Gokhale, var den grunnleggende dekanen ved School of Arts and Sciences ved Ahmedabad University (AU). Han trakk seg i 2022 etter en periode på fem år, og vendte oppmerksomheten mot en biografi om den nobelprisvinnende forfatteren Doris Lessing, som skal publiseres neste år.

Les også |Patrick French: 1966-2023 | Han jobbet lidenskapelig: AU kondolerer døden til School of Arts and Sciences grunnlegger

«Forankret i en kjærlighet til litteratur og India, utviklet vennskapet vårt de siste årene gjennom Ahmedabad University, hvor Patrick var den grunnleggende dekanen for kunst og vitenskap, og som han inviterte meg til som gjesteprofessor. Vitaliteten til denne institusjonen skylder ham så mye og er like mye hyllest som bøkene hans. Vi holdt ofte workshops og andre arrangementer sammen, og hver gang jeg kom bort forvirret over rekkevidden av Patricks nysgjerrighet, dybde i tankene og rene intelligens og lærdom. Det er sjeldent nok å møte mennesker som er like imponerende på som utenfor siden, eller som utmerker seg i litterære og akademiske omgivelser. Patrick var i en klasse for seg,” sa akademiker og historiker Maya Jasanoff.

“Han var veldig lidenskapelig opptatt av arbeidet sitt ved Ahmedabad University og dypt engasjert i å finne de rette menneskene til å undervise der,” sier Chiki Sarkar, medgründer av Juggernaut Books.

Annonse

«Og det var som biograf han fant sitt kall. Da Naipaul ga ham alle sine korrespondanser, ble han bedt om å skrive som han mente uten å sensurere noe, og at raushet gir en stor byrde for en biograf. Når man leste Naipauls kones brev, kom en brutal side ved forfatteren frem, og å legge det ned på en dyktig måte er veldig vanskelig. Det krever en viss personlighet – som Patrick hadde.»

I nekrologen som han skrev for Naipaul i The Indian Express Sunday magazine i 2018, skrev French: «Da han fikk vite at den skarpsindige franske diplomaten Charles Maurice de Talleyrand-Périgord var død, skal prins Metternich ha spurt: 'Hva mente han med det?» Jeg hadde en lignende tanke for fjorten dager siden da nyheten kom om VS Naipauls bortgang, noen dager før hans 86-årsdag. Følelsen av varig varighet som Vidia Naipaul fremkalte, innså jeg senere, kom fra i hvilken grad sinnet hans alltid var tilstede i bøkene hans. I en mannsalder hadde han sikret seg mot utryddelse; som Mr Biswas da han fikk huset sitt, gjorde han krav på sin del av jorden.»

For leserne av arbeidet hans kom også nyheten om forfatteren og historikerens bortgang med en lignende følelse av vantro torsdag, til tross for kunnskapen om hans fire år lange kamp mot kreft.

Annonse

“Forfattere og kunstnere, spesielt menn, kan være egoistiske og forfengelige og gjøre alt om seg selv. Men Patrick var det motsatte. Faktisk kan du si, i motsetning til Naipaul, som hans arbeid vil stå på egen hånd i årene som kommer, var Patrick et perfekt eksempel på medfølelse, omsorg og menneskelig anstendighet, spesielt for de som er yngre enn ham. Han var en mann med stort talent – ​​en suveren forfatter og biograf, en fabelaktig etterligner – men han var et enda bedre menneske. Det er virkelig et stort tap. Jeg så frem til biografien hans om Doris Lessing fordi hun var et motstykke til Naipaul – kvinne, venstre, hvit – og hvis noen kunne yte rettferdighet til det, ville det være Patrick,” sa historikeren Ramachandra Guha.

“Vi møttes noen ganger, og han var bare den mest varme og kjærlige mannen. Han var ekstremt sjenerøs, en som elsket å gi sin tid og oppmerksomhet,” sa skribent Mirza Waheed.

Parlamentsmedlem Shashi Tharoor sa i et Twitter-innlegg: «Dyd trist over nyheten om bortgangen til Patrick French i dag. Har nettopp snakket med sin svigermor Namita Gokhale for å uttrykke min kondolans. Mitt hjerte går ut til Meru Gokhale og deres fire år gamle sønn Krishna. Vi har mistet en fremragende forfatter og et fint menneske. Hvil i fred.»

Les også

Ungdom i Bilaspur faller i hjel mens de filmer Instagram-rulle med venner

Standoff blir dypere: BJP sier at Rahul Gandhi er en del av verktøysettet, Kongressen ser pl…

Z-pluss sikkerhet, 5-stjerners opphold: Mann poserer som PMO-funksjonær i J&K, holdt

EAM S Jaishankar sier situasjonen med Kina er skjør, farlig i Hima… < Forfatteren Aatish Taseer, som ble kjent med fransk etter publiseringen av Naipaul-biografien, sa: "Jeg møtte ham like etter at ting hadde surnet med Naipauls over biografien. Jeg fant ham snill og fantastisk godt humør. Hans inntrykk av Naipaul – den tredoble gjentakelsen, de sjokkerende tingene han kunne si – fikk meg til å splitte sidene mine. Jeg inhalerte biografien hans om Naipaul. Det var utrolig akutt. Han fanget all storheten og småligheten som er så mye en del av motsetningene til mange store forfattere. Den linjen der han beskriver Naipauls rolle som subjekt, som «en gang en handling av narsissisme og ydmykhet», vil bestå som «et totalt sosialt faktum» om mannen som helhet. Det er en tragedie for det indiske intellektuelle livet å ha mistet Patrick så ung. Jeg vil savne ham som venn, men også som leser – savner alle de bøkene han ennå ikke hadde skrevet.»

© The Indian Express (P) Ltd