Patrick French (1966-2023): 'Een charmante man die nooit boog voor autoriteit'

0
29

Ondanks een levenslange onderdompeling in de disciplines historiografie en biografie, stond Patrick French altijd versteld van een alledaagse marketingterm: boeklancering. Een boek wordt niet gelanceerd, zei hij tegen zijn jeugdvriend, historicus William Dalrymple, het wordt gepubliceerd – maar misschien kan die theorie op de proef worden gesteld: in de jaren negentig, bij de publicatie van zijn biografie van de Britse legerofficier Sir Francis Edward Younghusband, Younghusband: The Last Great Imperial Adventurer (1994). boek 30 voet de lucht in. Eindelijk is de term geschikt.

“Dat gevoel voor humor was typerend voor Patrick, hij had altijd het vermogen om overal het absurde en komische te zien”, zegt Dalrymple, die getuige was van de vlucht en naar school ging met de in India gevestigde Engelse schrijver en historicus die donderdag stierf na een lange strijd tegen kanker.

Aanbevolen voor jou

  • 1CBI, ED werkt onpartijdig, de meeste gevallen worden onderzocht geregistreerd tijdens UPA-tijd: Amit Shah
  • 2Modi wordt premier voor derde achtereenvolgende termijn in 2024, zegt Amit Shah
  • 3Op zoek naar R&AW-rapporten over voorstellen is geen praktijk: Govt

Lees ook |Britse schrijver en historicus Patrick French sterft na strijd tegen kanker

French, geboren in 1966, was een oneerbiedige reus van het veld en schreef veelgeprezen werken als Liberty or Death: India's Journey to Independence and Division (1994) – een portret van de vrijheidsstrijd van India, gehercontextualiseerd door de triomfen en dwaasheden van Churchill, Mountbatten, Jinnah and Gandhi – and The World Is What It Is (2008) – een gezaghebbende biografie van de Trinidad-Britse schrijver VS Naipaul, ontleend aan uitputtende aantekeningen van de auteur zelf met het expliciete verzoek om niets te censureren. De laatste won de National Book Critics Circle Award en de Hawthornden Prize. Hij won ook de Sunday Times Young Writer of the Year Award, de Royal Society of Literature Heinemann Prize en de Somerset Maugham Award.

“Hij was een charmante man die nooit boog voor autoriteit”, zegt Dalrymple, “en de humor van zijn jeugd maakte ook plaats voor een serieuze kant naarmate hij ouder werd.”

French, die getrouwd was met de voormalige hoofdredacteur van Penguin Random House, Meru Gokhale, was de oprichtende decaan van de School of Arts and Sciences aan de Universiteit van Ahmedabad (AU). Hij trad in 2022 af na een dienstverband van vijf jaar en richtte zijn aandacht op een biografie van de Nobelprijswinnende schrijfster Doris Lessing, die volgend jaar zal verschijnen.

Lees ook |Patrick French: 1966-2023 | Hij werkte hartstochtelijk: AU condoleert het overlijden van de oprichter van de School of Arts and Sciences

“Verankerd in een liefde voor literatuur en India, ontwikkelde onze vriendschap zich de afgelopen jaren via de Universiteit van Ahmedabad, waar Patrick de oprichtende decaan van Kunsten en Wetenschappen was, en waarvoor hij mij uitnodigde als gastprofessor. De vitaliteit van die instelling heeft zoveel aan hem te danken en is evenzeer een eerbetoon als zijn boeken. We deden vaak samen workshops en andere evenementen en elke keer was ik verbijsterd door de reikwijdte van Patricks nieuwsgierigheid, diepgang en pure intelligentie en eruditie. Het is zeldzaam genoeg om mensen te ontmoeten die even indrukwekkend zijn op als buiten de pagina, of die uitblinken in literaire en academische omgevingen. Patrick was een klasse apart', zegt academicus en historicus Maya Jasanoff.

'Hij was erg gepassioneerd over zijn werk aan de Universiteit van Ahmedabad en zeer betrokken bij het vinden van de juiste mensen om daar les te geven', zegt Chiki Sarkar, mede-oprichter van Juggernaut Books.

Advertentie

“En als biograaf vond hij zijn roeping. Toen Naipaul hem al zijn correspondentie gaf, kreeg hij te horen dat hij naar eigen goeddunken moest schrijven zonder iets te censureren, en die vrijgevigheid legt een grote last op een biograaf. Bij het lezen van de brieven van de vrouw van Naipaul kwam een ​​brutale kant van de schrijver naar voren, en om dat vakkundig neer te zetten is erg moeilijk. Het vereist een bepaalde persoonlijkheid – die Patrick had.”

In het overlijdensbericht dat hij schreef voor Naipaul in het tijdschrift The Indian Express Sunday in 2018, schreef French: “Toen hij hoorde dat de gewiekste Franse diplomaat Charles Maurice de Talleyrand-Périgord was overleden, zou prins Metternich hebben gevraagd: 'Wat bedoelde hij? daarmee?” Ik had twee weken geleden een soortgelijke gedachte toen het nieuws kwam van het overlijden van VS Naipaul, een paar dagen voor zijn 86ste verjaardag. Het gevoel van blijvende duurzaamheid dat Vidia Naipaul opriep, besefte ik later, kwam voort uit de mate waarin zijn geest altijd aanwezig was in zijn boeken. Een leven lang had hij zich ingedekt tegen uitsterven; zoals meneer Biswas toen hij zijn huis kreeg, claimde hij zijn deel van de aarde.”

Voor lezers van zijn werk kwam het nieuws van het overlijden van de schrijver en historicus donderdag met een vergelijkbaar gevoel van ongeloof, ondanks de kennis van zijn vier jaar durende strijd tegen kanker.

Advertentie

“Schrijvers en kunstenaars, vooral mannen, kunnen egoïstisch en ijdel zijn en alles over zichzelf laten gaan. Maar Patrick was precies het tegenovergestelde. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Patrick, in tegenstelling tot Naipaul, op wie zijn werk de komende jaren op zichzelf zal staan, een perfect voorbeeld was van mededogen, zorgzaamheid en menselijk fatsoen, vooral voor degenen die jonger waren dan hij. Hij was een man met groot talent – ​​een voortreffelijk schrijver en biograaf, een fantastische mimiek – maar hij was een nog beter mens. Het is echt een groot gemis. Ik keek uit naar zijn biografie over Doris Lessing omdat ze een contrapunt was voor Naipaul – vrouw, links, wit – en als iemand er recht aan zou kunnen doen, dan zou het Patrick zijn”, aldus historicus Ramachandra Guha.

“We hebben elkaar een paar keer ontmoet en hij was gewoon de meest warme en aanhankelijke man. Hij was buitengewoon vrijgevig, iemand die graag zijn tijd en aandacht besteedde”, aldus schrijfster Mirza Waheed.

Parlementslid Shashi Tharoor zei in een Twitter-bericht: “Diep bedroefd door het nieuws van het overlijden van Patrick French vandaag. Ik heb zojuist met zijn schoonmoeder Namita Gokhale gesproken om mijn medeleven te betuigen. Mijn hart gaat uit naar Meru Gokhale en hun vier jaar oude zoon Krishna. We hebben een uitstekende schrijver en een fijn mens verloren. Rust zacht.”

Lees ook

De impasse wordt groter: BJP zegt dat Rahul Gandhi deel uitmaakt van toolkit, Congres ziet pl… jpg?resize=450,250″ />

Z-plus beveiliging, 5-sterrenverblijf: man doet zich voor als PMO-functionaris in J&K, aangehouden

Amit Shah: Laat twee partijen zitten met Spreker, bespreek een uitweg

ED-aanklachtformulieren Razorpay, anderen in Chinese lening-app case

Schrijver Aatish Taseer, die Frans leerde kennen na de publicatie van de Naipaul-biografie, zei: 'Ik ontmoette hem kort nadat de zaken met de Naipauls waren verzuurd vanwege de biografie. Ik vond hem vriendelijk en wonderbaarlijk goed gehumeurd. Zijn indrukken van Naipaul – de driedubbele herhaling, de schokkende dingen die hij kon zeggen – deden me van twee kanten barsten. Ik ademde zijn biografie van Naipaul in. Het was ongelooflijk acuut. Hij legde alle grootsheid en kleinzieligheid vast die zo deel uitmaken van de tegenstellingen van veel grote schrijvers. Die regel waarin hij Naipauls rol als onderwerp beschrijft, als 'eens een daad van narcisme en nederigheid', zal blijven bestaan ​​als 'een totaal sociaal feit' over de man als geheel. Het is een tragedie voor het Indiase intellectuele leven om Patrick zo jong te hebben verloren. Ik zal hem missen als vriend, maar ook als lezer – ik zal al die boeken missen die hij nog moest schrijven.”

© The Indian Express (P) Ltd