Japan en Zuid-Korea hernieuwen banden op top in Tokio

0
34

Japan en Zuid-Korea zijn overeengekomen om tijdens een langverwachte top donderdag de regelmatige bezoeken tussen hun leiders te hervatten en stappen te ondernemen om een ​​handelsgeschil op te lossen. De Japanse premier noemde hun ontmoeting een “grote stap” in het herstel van de veiligheids- en economische banden van de twee naties terwijl ze een eeuw van moeilijke geschiedenis proberen te boven te komen.

De top zou de strategische kaart kunnen herzien. van Noordoost-Azië. De twee bondgenoten van de VS, die lange tijd vaak onenigheid hebben gehad over hun geschiedenis, proberen een verenigd front te vormen, gedreven door gedeelde zorgen over een onrustig Noord-Korea en een machtiger China.

Aanbevolen voor jou

  • 1Donald Trump verwacht dinsdag gearresteerd te worden, roept op tot protest
  • 2Donald Trump verwacht dinsdag te worden gearresteerd, roept op tot protest
  • 3Voor het bezoek van Xi zegt Rusland dat het marine-oefeningen heeft gehouden met China en Iran in de Arabische Zee

< p>De Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol benadrukten beiden het belang van verbeterde banden toen ze de top openden, uren na een Noord-Koreaanse raketlancering en ontmoetingen tussen Japanse en Chinese schepen in betwiste wateren.

p>LEIDERS VERNIEUWEN VEILIGHEIDSBANDEN

In zijn openingstoespraak zei Kishida dat de bijeenkomst de hervatting zal markeren van regelmatige bezoeken tussen de leiders, die al meer dan tien jaar zijn uitgesteld. Hij vertelde op een gezamenlijke persconferentie dat de landen waren overeengekomen om de defensiedialoog en de strategische besprekingen tussen de vice-ministers te hervatten, en tegelijkertijd een proces van trilaterale communicatie tussen Japan, Zuid-Korea en China opnieuw op gang te brengen.

Lees ook |Top Japan-Zuid-Korea: Wat heeft de twee naties uit elkaar gehouden en waarom ze dit moeten overwinnen

“Kersenbloesems zijn deze week net begonnen te bloeien in Tokio, en na een lang winterseizoen, in termen van onze bilaterale betrekkingen, Japan kan nu voor het eerst in 12 jaar de president van Zuid-Korea verwelkomen', zei Kishida. De twee leiders waren het erover eens dat “versterking van de betrekkingen tussen Japan en Zuid-Korea een urgente taak is in het huidige strategische klimaat”, zei hij. voegde hij eraan toe.

Yoon zei dat de ontmoeting van donderdag “een speciale betekenis heeft omdat het de mensen van beide landen laat zien dat de betrekkingen tussen Zuid-Korea en Japan een nieuw begin maken na geplaagd te zijn door verschillende problemen.” Hij voegde eraan toe dat de twee landen die dezelfde democratische waarden delen “partners zijn die moeten samenwerken op het gebied van veiligheid, economische kwesties en mondiale agenda's”. “De steeds groter wordende dreiging van het nucleaire raketprogramma van Noord-Korea vormt een enorme bedreiging voor vrede en stabiliteit, niet alleen in Oost-Azië, maar ook voor de (bredere) internationale gemeenschap”, zei Yoon. “Zuid-Korea en Japan moeten nauw en solidair samenwerken om de dreiging wijselijk het hoofd te bieden.”

“De belangen van Zuid-Korea zijn niet nul-som met de belangen van Japan,” zei Yoon. Betere bilaterale betrekkingen zouden “beide landen enorm helpen bij het omgaan met hun veiligheidscrises”. p>

Washington lijkt intensief te hebben gewerkt om de top tot stand te brengen. De Amerikaanse ambassadeur in Japan, Rahm Emanuel, zei dat zijn land en zijn twee bondgenoten ongeveer 40 trilaterale bijeenkomsten hebben gehad en dat hij denkt dat samenwerking tijdens het proces heeft bijgedragen aan het opbouwen van vertrouwen.

Het Witte Huis juichte de bijeenkomst van Kishida en Yoon toe . “En de Verenigde Staten zullen Japan en de ROK natuurlijk blijven steunen bij het nemen van stappen om dit nieuwe inzicht om te zetten in blijvende vooruitgang”, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby.

ZUID-KOREA EN JAPAN BEREIKEN OVEREENKOMST OM HANDELSBANDEN TE HERSTELLEN

Advertentie

Uren voordat de top begon, zei de Zuid-Koreaanse minister van Handel, Lee Chang-yang, dat Japan had ingestemd met het opheffen van de exportcontroles op Zuid-Korea na besprekingen deze week, en dat Zuid-Korea zijn klacht bij de Wereldhandelsorganisatie zal intrekken zodra de stoepranden zijn verwijderd.

Japan en Zuid-Korea hebben lange tijd geschillen gehad over de Japanse kolonisatie van het Koreaanse schiereiland tussen 1910 en 1945 en over wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder gedwongen prostitutie van 'troostmeisjes' voor Japanse soldaten, en territoriale geschillen over een cluster van eilanden. De banden bereikten een dieptepunt toen het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof in 2018 Japanse bedrijven opdroeg schadevergoeding te betalen aan Koreaanse slachtoffers of nabestaanden en Japan kort daarna handelssancties oplegde aan Zuid-Korea.

Het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie zei dat het tijdens de besprekingen de verbetering van de exportcontroles van Zuid-Korea erkende en dat Japan, als gevolg van het besluit van Seoul om de WTO-zaak te laten vallen, besloot de beperkingen tegen Zuid-Korea op te heffen en het land te herstellen naar de status die het had vóór juli 2019. Japanse exportcontroles hadden betrekking op gefluoreerde polyimiden, die worden gebruikt in OLED-schermen voor tv's en smartphones, en fotoresist en waterstoffluoride, gebruikt voor het maken van halfgeleiders.

Lees ook |Waarom het plan van Zuid-Korea voor het compenseren van slachtoffers van Japanse dwangarbeid stuit op kritiek

Lee's ministerie zei dat de landen zullen blijven praten over het herstel van elkaars preferente handelsstatus. De twee landen kwamen ook overeen om regelmatige dialogen over economische veiligheid te beginnen, aldus Kishida.

REGIO IN FLUX AS WASHINGTON, BEIJING SLECHT OM INVLOED

De top komt als een reeks dramatische gebeurtenissen die onderstreept wat Kishida een “ernstige veiligheidsomgeving” noemde. Washington zal betere banden tussen Japan en Zuid-Korea verwelkomen, aangezien ruzie over historische kwesties een poging van de VS om zijn allianties in Azië te versterken, heeft ondermijnd. De drie landen zijn donderdag begonnen met gezamenlijke onderzeebootbestrijdingsoefeningen, samen met Canada en India.

Advertentie

Noord-Korea lanceerde begin donderdag een raket, net voordat Yoon naar Tokio vertrok. Noord-Korea zei vrijdag dat de lancering van intercontinentale ballistische raketten, die onder toezicht stond van leider Kim Jong-un, bedoeld was als waarschuwing voor de grootste Amerikaanse en Zuid-Koreaanse gezamenlijke militaire oefeningen in jaren. Het geschil tussen China en Japan over kleine eilanden in de Oost-Chinese Zee liep ook op toen beide partijen elkaar donderdag beschuldigden van het schenden van hun maritieme grondgebied. De top volgt op een reeks Chinese diplomatieke successen in regio's die traditioneel gezien worden als meer beïnvloed door de VS. Honduras kondigde woensdag aan dat het een einde zou maken aan de diplomatieke erkenning van Taiwan ten gunste van China, een teken van vooruitgang in de inspanningen van Peking om het autonoom bestuurde eiland te isoleren , terwijl Saoedi-Arabië en Iran vorige week een verrassingsovereenkomst aankondigden om de diplomatieke betrekkingen, bemiddeld door China, te hernieuwen.

DINER, ZAKELIJKE GESPREKKEN VOLGEN TOP

Kishida en Yoon hadden diner en informele gesprekken na de top, volgens het kantoor van Kishida. Kishida organiseerde een tweedelig diner met de favoriete gerechten van Yoon: “sukiyaki” rundvleesstoofpot in een Japans restaurant, daarna “omu-rijst” of rijst gegarneerd met omelet, in een ander restaurant. Op een van de foto's die door de Japanse regering zijn vrijgegeven, zijn lachende leiders te zien die proosten met bier op de tweede plaats.

Advertentie

Het resultaat van hun ontmoeting werd door de Japanners grotendeels verwelkomd als een eerste stap in samenwerking. “Japan en Zuid-Korea moeten hun genormaliseerde betrekkingen laten bijdragen, niet alleen voor zichzelf, maar voor het welzijn van de hele internationale samenleving”, zei de grootste Japanse krant Yomiuri vrijdag in een redactioneel commentaar.

Yoon krijgt thuis kritiek van mensen die zeggen dat hij te veel compromissen heeft gesloten, en bijeenkomsten in Seoul tegen de deal werden bijgewoond door enkele tientallen mensen. Na zijn aankomst op donderdag woonde Yoon een receptie bij die werd georganiseerd door de Korean Residents 'Union in Japan. Honderdduizenden etnisch Koreaanse inwoners van Japan, velen van hen afstammelingen van degenen die tijdens de oorlog met geweld daarheen waren gebracht, riepen op tot betere banden aangezien relaties hun leven beïnvloeden.

Lees ook

Nithyananda's 'nepland' Kailasa beslaat 30 Amerikaanse steden met 'zusterstad'…

Donald Trump zegt dat hij verwacht dinsdag gearresteerd te worden, roept op tot protesten

Tweede Vaticaan ambtenaar zegt dat paus toestemming heeft gegeven voor betaling van losgeld voor non >Waarom Franse burgers in het geweer komen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van MacronAdvertentie

Donderdag kondigde ook een machtige Japanse zakenlobby, Keidanren, of de Japan Business Federation, aan dat zij en haar Zuid-Koreaanse tegenhanger hebben ingestemd met beide particuliere fondsen opzetten voor bilaterale projecten zoals jongerenuitwisselingen. Keidanren zei dat ze ernaar streven om te beginnen met een financiering ter waarde van 100 miljoen yen ($ 752.420). Een tiental bedrijfsleiders die met Yoon reizen, zullen vrijdag hun Japanse tegenhangers ontmoeten.