Bokseposepolitikk: hvorfor husstanden hjelper både Modi og Rahul – ikke kongressen eller opposisjonen

0
45

Rahul Gandhi er utvilsomt BJPs favorittboksesekk. Denne gangen har Rahul-bashing av partiet – som lager hver eneste bevegelse med omhu – begynt å se over toppen. Senior BJP-ministre ba om unnskyldning hele uken. Det var enestående for statskassebenker å ikke la parlamentet fungere – vanligvis er det opposisjonen som stopper saksbehandlingen, og det er regjeringen som skal sørge for at parlamentet fungerer problemfritt.

Og nå er det også en >flytte for å få Rahul suspendert fra Lok Sabhaog ikke la ham snakke med mindre han ber om unnskyldning. Også RSS, vanligvis en mer forsiktig organisasjon, kritiserte Rahul; visepresidenten, en konstitusjonell myndighet, tok også Rahul til oppgaven.

Anbefalt for deg

  • 1Bånd med AIADMK anstrengt, BJP&# 8217;s Annamalai gir dem enda et rykk: Fortell part, la oss kjempe alene
  • 2‘Bhakshak i hvit t-skjorte som prøver å være demokratiets rakshak’: BJP tar en sveip mot Rahul Gandhi, ‘cautions’ media mot ‘narrativer’
  • 3I Karnataka legger Sri Ram Sene til BJP-problemene ettersom den arkiverer PIL for CBI-undersøkelse i MLA-bestikkelsessak

Don' t miss |Kongressen slår tilbake: Varsel om “brudd på privilegier” mot statsminister Modi på grunn av kommentarer til “Rahul, Sonia”

Ved å ikke la Rahul tale i parlamentet, risikerer BJP å forsterke selve anklagen kongresslederen kom med i Storbritannia – at opposisjonsledere ikke har lov til å snakke fritt i parlamentet. Dette, når India fremstår som den mest fremtredende stemmen til det globale sør, og presiderer over G20.

Hvorfor hyper da BJP denne saken? Jo mer det øker mot Rahul, jo mer gjør det ham til problemet – som passer ham. For kongressen har lyktes i å projisere ham, i det globale samfunnet, som hovedmotstanderen til Narendra Modi i India. BJPs nåværende kampanje sikrer at Rahul Gandhi forblir på radaren.

En Modi-mot-Rahul-oppgjør passet festen på topp i 2014 og 2019. Da det ble stilt mot ham, var Rahul ingen match for Modi. Mens Modis popularitetsvurderinger forblir uforminsket, har Rahuls “ikke-seriøse” image gjennomgått en endring etter Bharat Jodo Yatra.

Les også |Nettrolling av CJI DY Chandrachud: 13 opposisjonsledere skriver til presidenten og ber om hastetiltak

Tar BJP en risiko ved å gjøre Rahul sentralt i angrepet? Vil det generere sympati for ham som ofte skjer når man blir jaget for å ta på seg noen som er mektig? Eller mener BJP at risikoen er “trygg” å ta – med politiske gevinster som sannsynligvis vil overgå tapene?

Noen grunner til BJPs strategi er åpenbare. Rahul ga partiet klar ammunisjon, og det utvinner den for å gi mat til den nasjonalistiske gløden de ønsker å skape i oppkjøringen til 2024. Alle boksene er krysset av: han kritiserte Modi-regjeringen på «fremmed jord», snakket om at indisk demokrati er fullstendig “ugjort”, og kommenterte tausheten til EU og USA i lys av det demokratiske tilbakefallet i India.

Annonse

Den siste spalten snakket om begrensningene til Rahuls undergangspolitikk og hvordan flagging av det i Cambridge bare forsterket hans egen følelse av hjelpeløshet.

Det begynner å bli klart at BJP igjen vil bruke offerkortet i valget i 2024, og projisere Modi som en leder som har gjort så mye for landet, men som bare møter mothaker og bakvaskelse fra sine motstandere (les Gandhiene). Dette er faktisk hovedtemaet i en BJP-video, «Mujhe chalte jaana hai» som partiet har lagt ut.

Også i Political Pulse |Karnataka BJP-billetttumult raser: 'Bommai får kanskje ikke en,' sier MP. ; BSY yatra stoppet

BJP har også grepet det for å svekke Rahuls troverdighet og vise at han enten lar seg rive med, eller kommer med tvilsomme påstander – begge viser at han ikke er seriøs. Delhi-politiet har sendt Rahul en melding for å søke informasjon om ofrene for seksuell trakassering han hadde snakket med under sin nylige Yatra.

Annonse

Det vil være vanskelig for Rahul — eller noen andre for å få kvinner til offentlig å eie at de ble seksuelt trakassert eller gjengvoldtatt.

For sin del har Rahul sagt at angrep på ham er et forsøk på å “distrahere” oppmerksomheten fra problem han tar opp: arten av forholdet mellom statsministeren og Gautam Adani og hans selskaper. Det er tydelig at BJP ikke ønsker en diskusjon om Adani i parlamentet.

Det som derimot gir det regjerende partiet trøst er kongressens tilstand’ organisasjon som fortsatt er i grus. I dag nevner folk ikke engang navnet på kongressen i Uttar Pradesh som en gang kastet opp Jawaharlal Nehru, Lal Bahadur Shastri, Govind Ballabh Pant, Sampurnanand og Sucheta Kripalani.

Rahuls Bharat Jodo Yatra. rebranded hans imagemen kom ikke med noen plan for å gjenoppbygge partiorganisasjonen – ikke engang noe så åpenbart som korte treningsshivirer i områder han besøkte under yatra for å mobilisere nye rekrutter og generere ny politisk energi.

Den nåværende, høy- Pitch-spytt i parlamentet passer derfor både Modi og Rahul Gandhi (ikke nødvendigvis kongressen eller opposisjonen).

Annonse

Mallikarjun Kharge erklærte i Chennai at kongressen ikke vil insistere på å være leder. Å bygge opp Rahul vil skape inntrykk av at han er det nasjonale ansiktet til hele opposisjonen, enten han er offisielt erklært som sådan eller ikke. Hyping Rahul gir også næring til bekymringer i andre opposisjonspartier om tilbakekomsten av “Big Brother Congress”.

Slik det er nå, er den harde politiske virkeligheten at det bare er en samlet opposisjon som kan gi en slags kamp mot BJP i 2024, en kamp basert på det møysommelige, uglamorøse arbeidet med å sikre en-til-en-konkurranser i Lok Sabha-valgkretser.

Annonse

Når det gjelder opposisjonen, kan det hende at mannen for 2024 ikke er Rahul Gandhi. Mannen for øyeblikket er Mallikarjun Kharge – som en “sutradhar” for å knytte sammen opposisjonsallianser i forskjellige stater. Respektert av andre opposisjonsledere, strekker den nye kongresspresidenten allerede ut, for eksempel, til Aam Aadmi-partiet som kongressen en gang avviste. AAP kan være en spoiler for kongressen i flere stater, det være seg Rajasthan, Goa, Madhya Pradesh eller Gujarat. En forståelse i Delhi – som ble forsøkt uten hell i 2019 mellom de to partiene – kan hjelpe i det kommende Lok Sabha-valget.

Det er kongressens statlige enheter — ikke Rahul Gandhi — det vil være den kritiske forskjellen til partitallet i 2023-målingene, det være seg i Karnataka, Chhattisgarh, Madhya Pradesh eller Rajasthan, hvor Ashok Gehlot og Sachin Pilot må være på samme side, og Rahul Gandhi har fortsatt ikke vært i stand til å få det til. Det var partienheten i Himachal Pradesh som sørget for en kongressseier, klar over temaet som ville ha gjennomslagskraft: gjenoppretting av den gamle pensjonsordningen.

Annonse

Faktum er at spillet vil endres hvis en samlet Opposisjonen kan redusere BJP-tallene med 60-70 seter, og utsette safranpartiet for mange flere kontroller og balanser. Og den usannsynlige hendelsen at kongressen presser antallet til 100 Lok Sabha-seter, vil blåse litt liv inn i landets institusjoner – som er måten demokratiet fungerer på. Rahul Gandhi trenger ikke å beklage i Cambridge over at demokratiske institusjoner dør. Partiet hans må begynne å vinne valg.

Les også

Modi regjeringens forslag fast, M K Stalin stjeler en marsj, frokostopplegg som…

Online trolling av CJI DY Chandrachud: 13 opposisjonsledere skriver til Pre…

'Hensker å stenge alle madrasas': Himanta Biswa Sarma trekker Oppn brann

Splitt av Senas, koblet av MIDC-rad: Uddhav-lojalist Subhash Desai og 're…

(Neerja Chowdhury, medvirkende redaktør, The Indian Express, har dekket de siste 10 Lok Sabha-valgene)

© The Indian Express (P) Ltd