Achter St. Patrick's Day-vieringen in de VS, een geschiedenis van Ierse katholieke discriminatie

0
43

St Patrick's Day, dat zich onderscheidt door massa's in het groen geklede mensen die door de straten marcheren, wordt in het land op 17 maart elk jaar gevierd, hoewel het geen federale feestdag is in de VS.

festival werd in 1631 door de katholieke kerk ingesteld ter ere van St. Patrick, de patroonheilige van Ierland. Er is niet veel bekend over St. Patrick, maar de verhalen over zijn prestaties variëren van het verspreiden van het christendom in zijn thuisland door de klaver te gebruiken om de heilige drie-eenheid te beschrijven tot het verdrijven van alle slangen uit Ierland.

Aanbevolen voor jou

  • 1Thuis in Delhi – I: De opkomst en ondergang van de haveli's
  • 2Amar Jiban, het verhaal van een Bengaalse vrouw wiens verlangen om te lezen leidde tot een feministische revolutie
  • 3De geschiedenis van de jacht, en zijn rol in natuurbehoud

Een glas in lood afbeelding van St. Patrick in St. Benin's Church, Ierland (AP News)

Hoewel St. Patrick's Day al eeuwenlang wordt gevierd, begonnen veel van de huidige tradities pas in het begin van de 18e eeuw. In de VS werden de vieringen van St. Patrick's Day echter voor het eerst gekenmerkt door Iers nationalisme en katholiek verzet. Toen een ongekende golf van Ierse immigratie de Amerikaanse koloniën overspoelde na de Irish Potato Famine, ging dit gepaard met een overeenkomstige piek in anti-Iers sentiment. Het vieren van St. Patrick's Day werd daarom een ​​daad van verzet en vaak assimilatie onder de Ierse immigranten.

Geschiedenis van St. Patrick's Day in de VS

De eerste geregistreerde St. Patrick's Day-viering in Amerika was in St. Augustine, Florida, in het jaar 1600. De eerste grootschalige viering vond echter plaats in 1737 toen The Charitable Irish Society of Boston de eerste viering van Saint Patrick's Day organiseerde. s Dag in de Dertien Koloniën. Hoewel de organisatie jaarlijks bleef bijeenkomen om liefdadigheidsactiviteiten voor de Ierse bevolking in Boston te plannen, kwamen ze pas in 1794 weer bijeen. 

De inaugurele viering van Saint Patrick's Day in New York was vergelijkbaar met die in Boston. Een protestantse Ier genaamd John Marshall organiseerde het op 16 maart 1762, en gedurende de daaropvolgende jaren werden informele ontmoetingen van Ierse immigranten de norm. Ierse soldaten die in het Britse leger dienden, organiseerden de inaugurele parade van de stad New York in 1766.

Mensen kijken naar de St. Patrick's Day-parade in New York (AP News)

De processie in New York City breidde zich uit parallel met de opkomst van het Ierse nationalisme toen Ierse hulporganisaties zoals de Hibernian Society en Friendly Sons of Saint Patrick deelnamen aan de parades. Uiteindelijk, in 1848, toen verschillende van deze hulporganisaties zich verenigden, groeide de parade uit tot niet alleen de grootste van het land, maar ook een van de grootste ter wereld.

Volgens Michael Johnson, een professor aan de George Washington University, kreeg het festival in de jaren 1850 in de Verenigde Staten een heel ander karakter. Geconfronteerd met beschuldigingen van ontrouw, vierden Ierse katholieken in het hele land het festival als een dag om hun gekozen huizen te eren, evenals hun katholieke geloof en cultureel erfgoed. Het diende ook als een platform om de Ierse onafhankelijkheidsinspanningen aan te moedigen.

Advertentie

In St. Patrick's Day-vieringen en de vorming van de Iers-Amerikaanse identiteit, schrijft historicus Kenneth Moss dat “de St. Patrick's Day-viering in Amerika de herinneringsplaats bij uitstek vormt omdat de meerderheid van de Ierse Amerikanen, om welke reden dan ook, ging geloven dat de ceremonies van de dag konden en moesten dienen als weerspiegelingen van de Ierse herinnering en identiteit.”

De populariteit van het festival is echter niet alleen gebaseerd op een gevoel van Ierse identiteit, maar ook op het enorme aantal mensen in Amerika dat van Ierse afkomst is.

Ierse migratie 

Volgens de American Community Survey 2020, uitgevoerd door het US Census Bureau, ongeveer 32 miljoen Amerikanen, of ongeveer 9,7 procent van het totaal bevolking, identificeren als Iers.

Advertentie

Ierland is al lang een land van extreme armoede. Zoals de Fransman Gustave de Beaumont in 1825 schreef, wedijverden de slechte omstandigheden van de Ieren met die van 'de indiaan in zijn bos en de neger in ketenen. . . . In alle landen, . . . Er kunnen paupers worden ontdekt, maar een hele natie van paupers is wat nooit werd gezien totdat het in Ierland werd getoond.'

Ondanks die omstandigheden was de Ierse immigratie naar Amerika vóór de 19e eeuw vrij beperkt. Zoals Moss stelt: “in het begin van de negentiende eeuw was de Ierse gemeenschap in Amerika klein, relatief welvarend, en werd gedomineerd door kooplieden van zowel katholieke als protestantse afkomst.”

Een man verkleed als St. Patrick zegent de menigte in Dublin in 1998 (AP News)

“Dankzij hun rijkdom, hun status en hun inschikkelijke houding ten opzichte van de Angelsaksische protestantse elementen van de Amerikaanse elite, konden de leden van deze gemengde gemeenschap zich zonder al te veel moeite assimileren in de Anglo-Amerikaanse samenleving”, voegt hij eraan toe. Deze vroege immigranten namen de Amerikaanse cultuur over en werden algemeen aanvaard door de inheemse bevolking. Voor hen was St. Patrick's Day een feest dat bedoeld was om hun roots te eren, maar dat weinig politieke betekenis had.

Dat veranderde echter allemaal na de Ierse Aardappel Hongersnood.

Tot ongeveer 1835 had bijna 40 procent van de Ieren een dieet dat voornamelijk bestond uit aardappelen, met wat melk of vis als enige andere voedingsstof. Meer dan de helft van de Ieren was afhankelijk van de aardappel als primaire voedselbron.

Advertentie

Maar in 1846, toen de hongersnood landbouwgronden teisterde, werd de hele aardappeloogst in heel Ierland vernietigd. Door een gebrek aan zaden werden er in 1847 minder gewassen geproduceerd. Ondanks het succes van de oogst werd er niet genoeg voedsel geproduceerd en hield de honger aan. De enorme immigratie naar het buitenland was toen al begonnen. Toen de plaag in 1848 opnieuw toesloeg, vluchtten meer mensen naar Amerika en Canada. De aardappelhongersnood doodde in vijf jaar tijd meer dan een miljoen mensen en veroorzaakte grote verbittering en woede tegen de Britten omdat ze hun Ierse onderdanen te weinig hulp boden.

De tekenfilm 'Justice to Ireland' van John Leech, waarin het Ierse volk wordt gecontroleerd door een Engelse 'Coercion Bill'. tijdens de Irish Potato Famine (Wikimedia Commons)

Tussen 1845 en 1855 verlieten meer dan 1,5 miljoen mensen Ierland om hun toevlucht te zoeken in Amerika, volgens Amerikaanse immigratiegegevens die schatten dat de Ieren 43 procent van de in het buitenland geboren bevolking van het land uitmaakten door 1850.

Advertentie

Volgens de Constitutional Rights Foundation, een non-profitorganisatie, waren de meeste Ierse immigranten uit landelijke districten verarmde boeren. Velen spraken alleen Iers en waren analfabeet en konden geen Engels verstaan. Het ontbrak de immigranten aan de kennis die nodig was voor grootschalige landbouw in het Amerikaanse Westen, ondanks het feit dat ze in hun geboorteland van het land hadden geleefd.

Als gevolg hiervan vestigde bijna 90 procent van de Ierse immigranten naar Amerika zich in stedelijke gebieden. Er woonden nu meer in Ierland geboren mensen in New York dan in Dublin. Velen die New York of Boston verlieten, gingen naar steden als Albany, Pittsburgh en Chicago. Wanneer een Ier en zijn gezin arriveerden, gingen ze meestal rechtstreeks naar de “Ierse wijk” waar ze de lokale bevolking uit County Mayo, County Cork of waar ze ook vandaan kwamen zouden vinden en zich thuis zouden voelen.

Advertentie

De Ieren hadden moeite om zich aan te passen aan de Amerikaanse samenleving omdat ze de arbeidsmarkt verstoorden, maar ze werden het meest veracht vanwege het vasthouden aan hun rooms-katholieke geloof. Zoals Lawrence J. McCaffrey opmerkt in Textures of Irish America, “toen de Ieren naar de Verenigde Staten kwamen, brachten ze hun loyaliteit aan het stadsland, de parochie, het graafschap, de regio en de clan met zich mee, maar de gemeenschappelijke getto-ervaring en de Anglo-Amerikaanse protestantse haat droegen bij aan de creatie van een grotere Ierse identiteit.”

p>

De discriminatie waarmee de nieuwe Ierse kolonisten werden geconfronteerd, werd verergerd door religie en als gevolg daarvan was de identiteit waarnaar McCaffery verwijst ook onlosmakelijk verbonden met geloof.

Discriminatie waarmee Ierse katholieken te maken hadden in Amerika

Hoewel de vooroordelen tegen Ierse immigranten in de eerste plaats een gevolg waren van hun katholieke aard, waren er ook andere, kleinere factoren in het spel, waarvan vele de gedeelde ervaringen vertegenwoordigden van andere migrantengroepen, zoals de Chinezen en de Duitsers.

Middelen in steden in heel Amerika stonden onder druk door de toestroom van Ierse migranten, waarbij bijna 37.000 Ierse immigranten die in 1847 in Boston aankwamen, bijdroegen aan een stijging van meer dan 30 procent van de bevolking van de stad. Veel ongeschoolde arbeiders vreesden dat Ierse immigranten die bereid waren te werken voor minder dan het bestaande loon hen uit hun baan zouden verdrijven.

De Ieren werden ook in de pers afgeschilderd als lui en smerig met krantenadvertenties voor banen en huizen die vaak eindigen met de zin “Iers hoeft niet te solliciteren.” Deze karikatuur dook voor het eerst op tijdens de Normandische verovering van Ierland in de 12e eeuw, toen hij in zijn boek The History and Topography of Ireland, zei Gerald of Wales dat de Ieren een barbaars ras waren dat alleen leefde voor ontspanning en nietsdoen.

Toeschouwers uitgedost in het groen kijken naar de parade in South Boston (AP News)

Onder het Engelse volk bleven deze mythen over het feit dat de Ieren smerig en traag waren als dieren bestaan. Tegen de jaren 1800 werden Ieren door hun Europese tegenhangers beschouwd als mensen die op hetzelfde niveau stonden als of zelfs onder leden van het Afrikaanse ras. Omdat ze dachten dat Afrikanen een stap boven apen stonden en dat mensen van Ierse afkomst veel fysieke kenmerken met hen deelden, stelden Engelse en andere Europese en Amerikaanse volken Ieren gelijk aan Afrikanen.

Bovendien hadden de Ieren ook te maken met religieuze vooroordelen, aangezien ze bijna allemaal katholiek waren. Het katholicisme stond op het punt het protestantisme in te halen als de meest voorkomende christelijke denominatie in Amerika vanwege het aantal Ierse immigranten dat het land overspoelde. Sommige Amerikaanse protestanten dachten dat als het aantal rooms-katholieken zou stijgen, het gezag en de invloed van het pausdom eveneens zouden toenemen, waardoor de politieke onafhankelijkheid van het land in gevaar zou komen.

Het hardnekkige anti-katholieke sentiment in Amerika was het resultaat van de omstandigheden die vroege protestantse kolonisten dwongen om in de eerste plaats naar het land te reizen. Om te begrijpen waarom dat het geval was, moeten we teruggaan naar de jaren 1500, toen de protestantse revolutie Europa overspoelde.

Als resultaat van de revolutie ontwikkelde zich een nieuwe tak van het christendom, bekend als het protestantisme. Deze term wordt gebruikt om te verwijzen naar alle verschillende religieuze bewegingen die zich hebben losgemaakt van de rooms-katholieke kerk vanwege leerstellige verschillen.

Het idee dat individuele christenen minder afhankelijk zouden moeten zijn van de katholieke kerk, haar paus en haar priesters voor spirituele begeleiding en redding, stond over het algemeen centraal in de kritiek op de katholieke kerk. In plaats daarvan waren protestanten van mening dat individuen onafhankelijk moesten zijn in hun relatie met God, eigenaar moesten worden van hun geloof en spirituele begeleiding rechtstreeks uit de Bijbel moesten zoeken.

Nadat de paus in 1534 weigerde zijn huwelijk te ontbinden, leidde koning Hendrik VIII de protestantse revolutie in Engeland door het gezag van de paus te verwerpen en de Church of England op te richten. In de daaropvolgende 20 jaar was er religieuze strijd in Engeland toen Queen Mary het katholicisme herstelde terwijl ze protestanten vervolgde en verbannen. Tijdens het bewind van haar opvolger, koningin Elizabeth I, keerde de natie langzaam terug naar het protestantisme.

Doedelzakspelers marcheren 5th Avenue op (AP News)

Sommige Engelse burgers, bekend als puriteinen, geloofden echter niet dat de pogingen van koningin Elizabeth om Engeland weer protestant te maken, ver genoeg gingen. Deze burgers zetten op hun beurt koers naar Amerika aan boord van de Mayflowerin 1620, gevolgd door een andere groep in 1630. De puriteinse kolonisten landden op de kust van New England en vestigden kolonies in Massachusetts en zouden de Amerikaanse politiek eeuwenlang domineren.

De puriteinen ontwikkelden sterke meningen tegen de Romeinse klerikale hiërarchie in het algemeen en het pausdom in het bijzonder sinds de Reformatie werd opgericht in een poging om wat zij zag als fouten en excessen van de katholieke kerk te verhelpen. Als gevolg hiervan heersten anti-katholieke gevoelens binnen de puriteinen, wat vaak resulteerde in geweld tegen de Ierse katholieke immigranten.

In 1844 kwamen anti-Ierse katholieke bendes in opstand in Philadelphia. De rellen duurden meer dan drie dagen toen de Ieren snel hun eigen bendes vormden en wraak namen. Een tiental immigranten werden gedood, twee katholieke kerken werden platgebrand en honderden Ierse huizen werden verwoest. Anti-katholiek geweld vond ook plaats in Baltimore, St. Louis, New Orleans en Louisville, Kentucky.

Ondanks dit geweld werd St. Patrick's Day een manier voor Ierse Amerikanen om hun erfgoed te tonen. Zoals historicus James Barrett opmerkt in een interview met het Illinois News Bureau, waren de vieringen een manier om te zeggen: “we zijn hier, we zijn trots op onze cultuur, en we zijn 8217;gaan nergens heen.”

Tegen de jaren 1860, met de komst van de Amerikaanse Burgeroorlog, werd het anti-Ierse sentiment vervangen door een hernieuwde haat tegen Afro-Amerikanen. Ook als Ierse immigranten’ families voorspoedig, ze waren in staat om hun kinderen in te schrijven in de katholieke parochiale scholen beheerd door de buurtparochies. Veel studenten die van de middelbare school zijn afgestudeerd, vervolgden hun opleiding aan de universiteit voordat ze een baan in het bedrijfsleven, de rechten of de medische wereld gingen zoeken. Onder Iers-Amerikaanse mannen was in 1900 slechts 15 procent ongeschoolde arbeiders. eerste Iers-Amerikaanse president van de Verenigde Staten.

Lees ook

Dit is wat er gebeurde in Kedarnath en de rest van Uttarakhand in 2013

Van Meluha tot Hindustan, de vele namen van India en Bharat

Hier is alles wat u moet weten over Indiase joden

Gharanas, het anker van de Hindoestaanse muziek voortgekomen uit de achteruitgang van de Mughal

Hoewel het lot van de Ierse immigranten veranderde, bleef St. Patrick's Day een symbool van drie onderling verbonden identiteiten, een viering van Amerika, Ierland en het katholicisme in gelijke mate.