Aan de touwtjes herijkt het Congres de Assam-strategie opnieuw; banken op nieuwe regionale partijen

0
84

Met de Lok Sabha-verkiezingen over een jaar probeert het congres in Assam een ​​nieuwe alliantie te smeden om het op te nemen tegen de BJP. Maar deze keer heeft het een andere aanpak gekozen.

Vooruitlopend op de parlementsverkiezingen in 2021 vormde het congres een alliantie van 10 anti-BJP-partijen. De anderen in de coalitie waren All India United Democratic Front (AIUDF), Bodoland People's Front (BDF), CPI, CPI(M), CPI(ML), Rashtriya Janata Dal (RJD), Anchalik Gana Morcha en community-based partijen Jimochayan (Deori) Volkspartij en Adivasi Nationale Partij.

Aanbevolen voor jou

  • 1Dialoog met christenen om voort te zetten, open voor gesprekken met moslims in Kerala: RSS
  • 2Banden met AIADMK gespannen, BJP’s Annamalai geeft ze nog een ruk: Vertelt feest, laten we alleen vechten
  • 3‘Bhakshak in wit T-shirt probeert rakshak van democratie te zijn’: BJP neemt uithaal naar Rahul Gandhi, ‘waarschuwingen’ media tegen ‘verhalen’

Deze keer heeft de partij, die de afgelopen jaren electoraal achteruit is gegaan, opnieuw negen andere partijen bij elkaar gebracht om de BJP en haar bondgenoten uit de macht te verdrijven. Maar de bestanddelen van deze ontluikende alliantie verschillen van die van de “mahajot (grote alliantie)” van 2021, met name vanwege de afwezigheid van de twee grootste partners van het congres bij de laatste parlementsverkiezingen – de AIUDF wiens primaire steunbasis moslims van Bengaals zijn. oorsprong en de BPF die Bodos vertegenwoordigt, een van de grootste tribale gemeenschappen van de staat.

Terwijl de BPF, een voormalige bondgenoot van de BJP, na de verkiezingen van 2021 zelf uit de alliantie stapte, bleef het congres een gespannen relatie met de AIUDF. De banden bleven verslechteren en culmineerden erin dat de algemeen secretaris van het All India Congress Committee, Jairam Ramesh, eerder dit jaar AIUDF-leider Badruddin Ajmal aan de kaak stelde als een “spreekbuis van de BJP” en verklaarde dat Ajmal “helemaal niets te maken heeft met de UPA (United Progressive Alliance). ”.

Assam Congreschef Bhupen Borah is open over zijn vijandigheid jegens de AIUDF en Ajmal en zegt tegen The Indian Express dat “we geen enkele band met de AIUDF onderhouden”.

“De polarisatie die de BJP doet, is een gezamenlijke strategie met hen. Om de polarisatie compleet te maken, heb je twee partijen nodig … Zij (AIUDF) doen provocerende uitspraken waarvan wij denken dat ze dat doen in opdracht van de BJP. Het zal dus niet mogelijk zijn om samen aan tafel te zitten en een alliantie te vormen met een partij die hand in hand is met de BJP”, zei hij.

In 2021 leed het congres grote verliezen in Upper Assam, het hart van het Assamees nationalisme, iets waarvan algemeen wordt aangenomen dat het komt door zijn associatie met de AIUDF. Aan de andere kant zal het in opstand komen tegen de AIUDF het congres moeilijk maken, vooral in de Lok Sabha-kiesdistricten Barpeta en Nagaon, die een aanzienlijke bevolking van moslims van Bengaalse afkomst hebben. Dit zijn twee van de drie Lok Sabha-zetels die het momenteel bekleedt.

Advertentie

Nu rekent het congres in plaats daarvan tot zijn bondgenoten twee regionale partijen die werden gevormd tijdens de agitatie tegen de Citizenship Amendment Act – Raijor Dol van boerenleider Akhil Gogoi en de Asom Jatiya Parishad. Beide partijen bleven in 2021 weg van de alliantie vanwege de aanwezigheid van de AIUDF.

“Raijor Dol gelooft dat alle oppositiekrachten in Assam zich moeten verenigen, met uitzondering van de AIUDF, om de BJP te verslaan,” Gogoi zei vorige week na een bijeenkomst van alle 10 anti-BJP-partijen.

Hoewel de AIUDF in 2021 16 parlementszetels won en één Lok Sabha-zetel heeft, heeft geen van deze regionale partijen meegedaan aan nationale verkiezingen en de enige staatswetgever die ze hebben is Gogoi.

Lees ook

Modi regeringsvoorstel zit vast, M K Stalin steelt mars , ontbijtschema sho…

Online trollen van CJI DY Chandrachud: 13 oppositieleiders schrijven naar Pre.. .

In Karnataka, Sri Ram Sene draagt ​​bij aan BJP-ellende omdat het PIL indient voor CBI-sonde… -at-20.43.26.jpeg?resize=450,250″ />

Gesplitst door Senas, gekoppeld door MIDC-rij: Uddhav-loyalist Subhash Desai en 're…Advertentie

Borah heeft gezegd dat de alliantie zal ook het Trinamool-congres (TMC) en de Aam Aadmi-partij (AAP) verwelkomen als het opperbevel van het congres tot overeenstemming komt met de nationale leiders van deze partijen. Maar het zal het komende jaar een lange weg zijn voor de alliantie, aangezien het probeert kracht op te bouwen om in een positie te komen waarin het zowel de BJP en zijn bondgenoten als de AIUDF effectief kan uitdagen.