Statsminister Modi berømmer sjelden kirurgi ved AIIMS: Hva handler denne fosterprosedyren om? Hva betyr det for medfødte defekter hos nyfødte?

0
81

Kan ballongutvidelsen av aortaklaffen, den sjeldne operasjonen som leger ved All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) utførte på det «druestore» hjertet til et 28-ukers foster på 90 sekunder, forhindre effekten av medfødte hjertefeil hos nyfødte? I følge Dr S Ramakrishnan, professor i kardiologi, som var en del av det 25 medlemmer store kirurgiske teamet, “man kan ikke kontrollere slike defekter, men med denne minimalt invasive prosedyren kan vi redusere alvorlighetsgraden av defekten og forbedre barnets hjerte for fremtidige operasjoner /intervensjoner.”

Statsminister Narendra Modi applauderte legenes “behendighet og innovasjon”, og delte helseminister Dr. Mansukh Mandaviyas Twitter-innlegg, “Stolt av Indias leger for deres fingerferdighet og innovasjon”.

HVA ER BALLONGUTVIDELSE AV DENNE AORTAVENTIL?

Anbefalt for deg

  • 1Hvordan vi kveler helsen vår ved å ignorere luftforurensning i byene våre: PM2.5 øker risikoen for hjerteinfarkt, kreft og lungesykdommer
  • 2Whey protein: Kan det hjelpe deg å gå ned i vekt, redusere kolesterol og bygge muskler? Hvor mye bør du ha?
  • 3Kan curcumin, vitamin D og fiskeolje kontrollere diabetesprogresjonen? Ny studie gir håp

Ballongutvidelse av aortaklaffen er en føtal prosedyre som brukes til å utvide en sterkt innsnevret aortaklaffåpning, en tilstand kjent som aortastenose, for å forbedre blodstrømmen gjennom venstre side av fosterets hjerte. Ifølge teamet av leger kan noen typer alvorlige hjertesykdommer diagnostiseres mens babyen er i mors liv. Noen ganger kan behandling av dem i livmoren forbedre utsiktene for babyen etter fødselen og føre til nesten normal utvikling. “Prosedyren utføres hvis fosteret har aortastenose som uten intervensjon kan utvikle seg til hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HLHS), en kompleks medfødt hjertefeil som oppstår når venstre side av hjertet ikke dannes ordentlig. Uten intervensjon slutter den venstre ventrikkelen hos fostre med aortastenose ofte å vokse, og gjør den for liten til å fungere under fødselsforløpet. For noen fostre kan intervensjon for å utvide eller utvide aortaklaffen øke blodstrømmen over klaffen og la venstre side av hjertet fortsette å vokse slik at den er bedre utviklet ved fødselen. Dette kan forhindre dødsfall ved fødselen,” sier Dr Ramakrishnan.

Leger fra Texas Children's sier detaljert prosedyren: “I de fleste tilfeller anbefales ballongutvidelse av aortaklaffen mellom 20 og 29 uker av svangerskapet. I løpet av denne perioden vil mor og baby bli nøye overvåket for å bestemme optimal timing for prosedyren. Dagen for prosedyren vil moren bli innlagt på sykehuset. Prosedyren utføres typisk med epiduralbedøvelse, ikke generell anestesi, for mor. Epiduralen vil bli plassert og en ultralyd vil bli utført for å bestemme posisjonen til fosteret.”

HVA GJORDE AIIMS-LEGENE?

Den 29 år gamle pasienten, som hadde en historie med tre spontanaborter, bar på et 28 ukers foster da leger oppdaget komplikasjoner og snakket med foreldrene om deres ufødte barns hjertesykdom. Men foreldrene bestemte seg for å fortsette med det nåværende svangerskapet. Moren samtykket til prosedyren med et ønske om å forbedre resultatet. Operasjonen ble utført ved Cardiothoracic Sciences Centre, AIIMS, 25. januar og både mor og barn har det bra. Babyen forventes å bli født om to uker.

“Slike operasjoner har også blitt utført tidligere, men dette var første gang det ble gjort ved AIIMS. Vi er ikke sikre på hvor vellykkede disse operasjonene var, men i dette tilfellet tok vi tid før vi kunngjorde det. Legeteamene overvåker veksten av hjertekamrene for til slutt å bestemme babyens fremtidige behandling, sier Dr Ramakrishnan.

Prosedyren ble utført under ultralydveiledning. “Vi plasserte en nål gjennom morens mage og livmor inn i babyens hjerte. Når den var på plass brukte vi et ballongkateter, blåste det opp, forstørret åpningen av aortaklaffen og økte blodstrømmen inn i venstre ventrikkel. Vi tømte deretter ballongen og fjernet ledningen og nålen, alt på 90 sekunder. Vi forventer at babyens hjerte vil utvikle seg bedre og komplikasjoner vil være mindre alvorlige ved fødselen,” forklarer han.

Annonse

“En slik prosedyre er svært utfordrende da den kan risikere fosteret. Alt skal gjøres under all ultralydveiledning. Vi gjør vanligvis andre prosedyrer under angiografi, men dette kan ikke gjøres på en slik måte. Dessuten må det gjøres veldig raskt fordi du kommer til å punktere et stort hjertekammer. Så hvis noe går galt, vil fosteret dø. Det må være veldig raskt; bare skyt, dilater og kom ut, legger Dr Ramakrishnan til.

HVORFOR KUNNE Prosedyren IKKE GJØRES ETTER FØDSEL?

Ifølge legene ville tiden etter fødselen vært svært utfordrende for barnet da det ikke var mye aktivitet i hjertet. «I beste fall kunne barnet ha overlevd til 15 år. Det også med tre store åpne hjerteoperasjoner og en pediatrisk hjertetransplantasjon også.” sier Dr Ramakrishnan.

KAN TIDLIGE INTERVENSJONER BEDRE RESULTAT?

Hvis den lykkes, øker prosedyren potensialet for at barnet får en biventrikulær reparasjon etter fødselen, en prosedyre for å sikre at de to ventriklene fungerer og pumper effektivt. Hvis ingen intervensjon utføres, kan det utvikles en alvorlig tilstand som krever umiddelbar intervensjon ved fødselen. “Med føtal aortaklaffplastikk er målet å la venstre ventrikkel holde seg tilstrekkelig størrelse. Selv med en vellykket valvuloplastikk vil de fleste barn kreve enten hjertekirurgi eller hjertekateterisering etter fødselen. Håpet er at barn med en biventrikulær reparasjon vil ha bedre langsiktige resultater, heter det i en oppdatering fra Texas Children’s Hospital, USA, som gjennomfører slike prosedyrer.

HVA MED Å FORBEREDE FOSTER TIL Prosedyren

Annonse

Når fosteret er i ønsket posisjon, gis det medisiner for å forebygge smerte og begrense bevegelse.

HVA OM RISIKO?

Som med alle kirurgiske inngrep kan risikoen være for tidlig fødsel, tap av graviditet, skade på fosteret, væske rundt fosterhjertet, senking av fosterets hjertefrekvens .

HVA MED POST INTERVENTION PROTOCOL FOR MOR?

Les også

Myseprotein: Kan det hjelpe deg å gå ned i vekt, redusere kolesterol og bygge m…

Kan eplecidereddik være den magiske kulen for vekttap, reverserende di…

Kan curcumin, vitamin D og fiskeolje kontrollere diabetesprogresjonen? Ny st…

Kan skuddsikker kaffe – kaffe med ghee eller olivenolje – om morgenen…

Ifølge Texas Children's, “Det typiske sykehusoppholdet etter en føtal ballongutvidelse av aortaklaffen er 48 timer. I løpet av denne tiden vil mor og ufødt baby bli nøye overvåket. Ved utskrivning vil svangerskapet følges nøye med regelmessige kontroller, inkludert føtal ultralyd og føtal ekkokardiogram for å evaluere babyens utvikling og hjertetilstand. Målet er at moren skal bære babyen så nær full termin som mulig, noe som gir fosterets lunger, hjerne og andre vitale organer en sjanse til å modnes så mye som mulig før fødsel. Dette gjør at barnet kan bli mer stabilt før det gjennomgår hjerteoperasjoner etter fødselen.”