PM Modi prijst zeldzame operatie bij AIIMS: waar gaat deze foetale procedure over? Wat betekent het voor aangeboren afwijkingen bij pasgeborenen?

0
76

Kan de ballondilatatie van de aortaklep, de zeldzame operatie die artsen van het All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in 90 seconden uitvoerden aan het hart ter grootte van een druif van een foetus van 28 weken, de effecten van aangeboren hartafwijkingen bij pasgeborenen? Volgens dr. S. Ramakrishnan, hoogleraar cardiologie, die deel uitmaakte van het 25-koppige chirurgische team, “Men kan dergelijke defecten niet onder controle krijgen, maar met deze minimaal invasieve procedure kunnen we de ernst van het defect verminderen en het hart van het kind verbeteren voor toekomstige operaties. /interventies.”

Premier Narendra Modi juichte de “behendigheid en innovatie” van artsen toe en deelde het Twitter-bericht van minister van Volksgezondheid Dr. AORTAKLEP?

Aanbevolen voor jou

  • 1Hoe we onze gezondheid verstikken door de luchtvervuiling in onze steden te negeren: PM2.5 verhoogt het risico op hartaanvallen, kanker en longziekten
  • 2Wei-eiwit: kan het u helpen gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en spieren op te bouwen? Hoeveel moet u hebben?
  • 3Kunnen curcumine, vitamine D en visolie de progressie van diabetes onder controle houden? Nieuwe studie biedt hoop

Ballondilatatie van de aortaklep is een foetale procedure die wordt gebruikt om een ​​ernstig vernauwde aortaklepopening te verwijden, een aandoening die bekend staat als aortastenose, om de bloedstroom door de linkerkant van het foetale hart te verbeteren. Volgens het team van artsen kunnen sommige soorten ernstige hartaandoeningen worden gediagnosticeerd terwijl de baby in de baarmoeder zit. Soms kan behandeling in de baarmoeder de vooruitzichten voor de baby na de geboorte verbeteren en tot een bijna normale ontwikkeling leiden. “De procedure wordt uitgevoerd als de foetus aortastenose heeft die, zonder tussenkomst, kan evolueren naar hypoplastisch linkerhartsyndroom (HLHS), een complexe aangeboren hartafwijking die optreedt wanneer de linkerkant van het hart zich niet goed vormt. Zonder tussenkomst stopt het linker ventrikel bij foetussen met aortaklepstenose vaak met groeien, waardoor het te klein blijft om te functioneren tijdens de voortgang van de bevalling. Bij sommige foetussen kan een interventie om de aortaklep te verwijden of te verwijden de bloedstroom over de klep vergroten en ervoor zorgen dat de linkerkant van het hart blijft groeien, zodat deze bij de geboorte beter ontwikkeld is. Dit kan sterfgevallen bij de geboorte voorkomen,” zegt dr. Ramakrishnan.

Artsen van Texas Children's beschrijven de procedure en zeggen: “In de meeste gevallen wordt ballondilatatie van de aortaklep aanbevolen tussen 20 en 29 weken zwangerschap. Gedurende die periode worden moeder en baby nauwlettend gevolgd om de optimale timing voor de procedure te bepalen. De dag van de procedure wordt de moeder opgenomen in het ziekenhuis. De procedure wordt meestal uitgevoerd met epidurale anesthesie, niet met algemene anesthesie voor de moeder. De ruggenprik wordt geplaatst en er wordt een echo gemaakt om de positie van de foetus te bepalen.”

WAT DEED DE DOKTER VAN AIIMS?

De 29-jarige patiënt, die een voorgeschiedenis van drie miskramen had, droeg een foetus van 28 weken toen artsen complicaties ontdekten en met de ouders spraken over de hartaandoening van hun ongeboren kind. Maar de ouders besloten door te gaan met de huidige zwangerschap. De moeder stemde in met de procedure met de wens om de uitkomst te verbeteren. De operatie werd op 25 januari uitgevoerd in het Cardiothoracic Sciences Centre, AIIMS, en zowel de moeder als het kind maken het goed. De baby wordt over twee weken verwacht.

“Dergelijke operaties zijn in het verleden ook uitgevoerd, maar dit was de eerste keer dat het bij AIIMS werd gedaan. We weten niet zeker hoe succesvol die operaties waren, maar in dit geval hebben we de tijd genomen voordat we het aankondigden. De teams van artsen houden de groei van de hartkamers in de gaten om uiteindelijk de toekomstige behandeling van de baby te bepalen”, zegt dr. Ramakrishnan.

De ingreep gebeurde onder echogeleide. “We plaatsten een naald door de buik en baarmoeder van de moeder tot in het hart van de baby. Toen het eenmaal op zijn plaats zat, gebruikten we een ballonkatheter, pompten het op, vergrootten de opening van de aortaklep en verhoogden de bloedstroom naar het linkerventrikel. Vervolgens lieten we de ballon leeglopen en verwijderden we de draad en naald, allemaal in 90 seconden. We verwachten dat het hart van de baby zich beter zal ontwikkelen en dat de complicaties minder ernstig zullen zijn bij de geboorte,” legt hij uit.

Advertentie

'Een dergelijke procedure is zeer uitdagend omdat het de foetus in gevaar kan brengen. Alles moet onder alle echobegeleiding gebeuren. We doen meestal andere procedures onder angiografie, maar dit kan niet op deze manier worden gedaan. Bovendien moet het heel snel gebeuren omdat je een grote hartkamer gaat doorboren. Dus als er iets misgaat, sterft de foetus. Het moet heel snel gaan; gewoon schieten, verwijden en eruit komen,” voegt dr. Ramakrishnan eraan toe.

WAAROM KAN DE PROCEDURE NA DE GEBOORTE NIET WORDEN UITGEVOERD?

Volgens de artsen zou de postnatale periode een grote uitdaging zijn geweest voor het kind omdat er niet veel activiteit in het hart was. “In het beste geval had het kind de leeftijd van 15 jaar kunnen overleven. Dat ook met drie grote openhartoperaties en een pediatrische harttransplantatie.” zegt dr. Ramakrishnan.

KUNNEN VROEGTIJDIGE INTERVENTIES BETERE RESULTATEN HEBBEN?

Indien succesvol, vergroot de procedure de kans dat het kind na de geboorte een biventriculaire reparatie krijgt, een procedure om ervoor te zorgen dat de twee ventrikels functioneren en efficiënt pompen. Als er geen interventie wordt uitgevoerd, kan zich een ernstige aandoening ontwikkelen die onmiddellijke interventie bij de geboorte vereist. “Bij foetale aortaklepplastiek is het doel om de linkerventrikel voldoende groot te laten blijven. Zelfs met een succesvolle valvuloplastiek zullen de meeste kinderen na de geboorte een hartoperatie of hartkatheterisatie nodig hebben. De hoop is dat kinderen met een biventriculaire reparatie betere langetermijnresultaten zullen hebben”, zegt een update van het Texas Children's Hospital, VS, dat dergelijke procedures uitvoert.

WAT OVER HET VOORBEREIDEN VAN DE FETUS OP DE PROCEDURE

Advertentie

Zodra de foetus in de gewenste positie ligt, wordt medicatie gegeven om pijn te voorkomen en beweging te beperken.

WAT OVER RISICO'S?

Zoals bij elke chirurgische ingreep kunnen de risico's zijn: vroeggeboorte, verlies van zwangerschap, schade aan de foetus, vocht rond het foetale hart, vertraging van de foetale hartslag .

Hoe zit het met het POST-INTERVENTIEPROTOCOL VOOR DE MOEDER?

Lees ook

Wei-eiwit: kan het helpen u af te vallen, cholesterol te verlagen en m…

Kan appelciderazijn de magische kogel zijn voor gewichtsverlies, het omkeren van d…

Kunnen curcumine, vitamine D en visolie de progressie van diabetes beheersen? Nieuwe st…

Kan kogelvrije koffie – koffie met ghee of olijfolie – 's ochtends h…

Volgens Texas Children's: “Het typische ziekenhuisverblijf na een foetale ballondilatatie van de aortaklep is 48 uur. Gedurende deze tijd zullen moeder en ongeboren baby nauwlettend worden gevolgd. Na ontslag zal de zwangerschap zorgvuldig worden gevolgd met regelmatige controles, waaronder foetale echo's en foetale echocardiogrammen om de ontwikkeling van de baby en de hartconditie te evalueren. Het doel is dat de moeder de baby zo dicht mogelijk bij de voldragen periode draagt, zodat de foetale longen, hersenen en andere vitale organen de kans krijgen om zoveel mogelijk te rijpen vóór de bevalling. Hierdoor kan het kind stabieler worden voordat het na de geboorte een hartoperatie ondergaat.”