Noord-Korea lanceert schijnbaar ICBM voorafgaand aan de top tussen Zuid-Korea en Japan

0
47

Noord-Korea heeft donderdag een vermoedelijke intercontinentale ballistische raket (ICBM) afgevuurd in de zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan, uren voordat de president van Zuid-Korea naar Tokio zou vliegen voor een top die naar verwachting manieren zal bespreken om dit tegen te gaan. het nucleair bewapende Noorden.

Noord-Korea heeft deze week meerdere raketlanceringen uitgevoerd tijdens lopende gezamenlijke militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de VS die door Pyongyang worden veroordeeld als vijandige acties.

Aanbevolen voor u

  • 1De Turkse president zegt dat hij het NAVO-bod van Finland zal steunen
  • 2Officier die George Floyd heeft vermoord, pleit schuldig in belastingzaak
  • 3Biden roept op tot strengere straffen voor falende bankbestuurders

De raket, afgevuurd om 07.10 uur (woensdag 2210 GMT) vanuit Pyongyang, vloog ongeveer 1.000 kilometer in een hoog traject, aldus de gezamenlijke stafchefs van Zuid-Korea.

Japanse verdediging ministerie zei dat het ICBM-type projectiel gedurende ongeveer 70 minuten hoger leek te zijn gevlogen dan 6.000 km.

Het landde hoogstwaarschijnlijk buiten de exclusieve economische zones van Japan, 200 km ten westen van het eiland Oshima-Oshima in Hokkaido, Noord-Japan, aldus het ministerie.

Japan heeft geen informatie over schade door de raket bevestigd, zei Hirokazu Matsuno, de kabinetschef van Japan, en voegde eraan toe dat het een protest had ingediend via de Noord-Koreaanse ambassade in Peking.

' 8220;De raketlancering van Noord-Korea is een barbaarse daad die de provocatie ervan naar de hele internationale samenleving escaleert,” zei Matsuno. “We zullen tijdens de top tussen Japan en Zuid-Korea vandaag de nauwe samenwerking met Zuid-Korea en de VS voor de volledige denuclearisering van Noord-Korea bevestigen.

Advertentie

Zuid-Korea belegde een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad en veroordeelde de aanval ” de raketlancering als een ernstige provocatie die de internationale vrede bedreigt.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol beval het leger van zijn land om zoals gepland oefeningen met de Verenigde Staten uit te voeren, waarbij hij zei dat Noord-Korea zou betalen vanwege zijn “roekeloze provocaties” volgens zijn kantoor.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen begonnen 11 dagen van gezamenlijke oefeningen, genaamd “Freedom Shield 23,” op maandag, gehouden op een schaal die sinds 2017 niet meer is gezien om de groeiende bedreigingen van het Noorden tegen te gaan. Noord-Korea is al lang boos op de geallieerden. oefeningen als repetitie voor een invasie.

Advertentie

De Japanse premier Fumio Kishida zei dat Japan ook een vergadering van de nationale veiligheidsraad zou houden over de lancering. “De regionale vrede en stabiliteit is de belangrijkste kwestie voor relevante naties,” Kishida vertelde verslaggevers. “We moeten een nauwere samenwerking opbouwen met alle bondgenoten en bevriende naties.

Yoon is op weg naar Japan voor de eerste dergelijke top met Kishida in meer dan tien jaar, onderdeel van een poging om historische, politieke en economische geschillen te overwinnen in naam van een betere samenwerking om Noord-Korea en andere uitdagingen het hoofd te bieden.

Als onderdeel van de inspanningen zijn de twee Amerikaanse bondgenoten overeengekomen om real-time tracking van Noord-Koreaanse raketlanceringen te delen, en hebben gezworen de militaire samenwerking verder te verdiepen.

Het nucleair bewapende Noord-Korea heeft vorig jaar een ongekend aantal raketten afgevuurd, waaronder ICBM's die de Verenigde Staten kunnen bereiken, terwijl het de voorbereidingen hervatte voor zijn eerste kernproef sinds 2017.

De ballistische raketten en raketten van Noord-Korea kernwapenprogramma's zijn verboden volgens resoluties van de VN-Veiligheidsraad, maar Pyongyang zegt dat wapenontwikkeling noodzakelijk is om “vijandig beleid” door Washington en zijn bondgenoten.

Lees ook

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Vladimir Poetin… >Nithyananda's 'nepland' Kailasa cons 30 Amerikaanse steden met 'zusterstad'…

Oklahoman zat tot levenslange gevangenisstraf voor het uitsnijden van het hart van een vrouw, koken…

Nieuwe gegevens koppelen oorsprong pandemie aan wasbeerhonden op markt WuhanAdvertentie

Noord-Koreaans staatspersbureau KCNA zei zondag dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een vergadering van de regeringspartij leidde om “belangrijke praktische” oorlogsafschrikkingsmaatregelen, zeggend dat “provocaties van de VS en Zuid-Korea de rode lijn bereiken.