Londonbörs levererade “säckar med sten” istället för nickel

0
63

Publicerad 18 mars 2023 kl 13.19

Ekonomi. Londons metallbörser LME och LBMA har länge anklagats för att manipulera ner världs­marknadspriset på sådant som nickel och guld. Nu har kritikerna fått vatten på sin kvarn när börsen visat sig leverera säckar med sten istället för nickel, rapporterar Reuters.

Dela artikeln

TwittraDela

“Börsen har fått information om att ett antal fysiska nickelsändningar från en specifik anläggning hos en LME-licensierad lageroperatör har varit föremål för sådana oegentligheter”, heter det i ett uttalande från börsen.

Det totala värdet för de nio kontrakt som omfattades av skandalen var dock bara 1,3 miljoner dollar, vilket inte har någon effekt på världsmarknadspriset om skandalen stannar där.

LME har tidigare betett sig problematiskt på nickelmarknaden, bland annat för ett år sedan då börsen plötsligt stängde handeln med nickel för att rädda den kinesiska banken Tsingshan Holding Group från konkurs under en så kallad short squeeze mot banken.

LME och systerverksamheten LBMA har en viktig roll i världshandeln när det gäller metaller. Bland annat eftersom köpare som köper ädelmetaller såsom guld brukar vara angelägna om att det som de faktiskt får levererat är guld, och inte exempelvis guldfärgad sten eller annat material.

Fifflandet med nickelpriset

  • Ingen får veta varför handeln med nickel stoppades
  • Bankernas metallbörs manipulerar priset