Lok Sabha verdaagd voor de dag terwijl parlementsleden de put van House bestormen, een tumult veroorzaken

0
67

De werkzaamheden van Lok Sabha werden donderdag voor de vierde achtereenvolgende dag verstoord, waarbij het Huis nauwelijks vijf minuten functioneerde voordat het voor een dag werd geschorst. In de ochtend- en middagsessies riepen leden van de schatkist en de oppositie leuzen naar elkaar, bestormden de put van het Huis en veroorzaakten opschudding door de Adani-kwestie en Rahul Gandhi's democratie-opmerking aan de orde te stellen.

Het Huis werd eerst verdaagd tot 14.00 uur kort nadat de procedure was begonnen. Er was een pandemonium toen BJP-parlementsleden protesteerden en excuses eisten van Rahul Gandhi voor zijn opmerkingen over de bedreiging van de democratie in India, door het Congres geleide parlementsleden van de oppositie zochten een gezamenlijke parlementaire commissie (JPC) over het Hindenburg-rapport over de Adani-groep, en TMC-parlementsleden protesteerden met hun mond bedekt met zwarte doeken tegen het feit dat ze niet mochten spreken in het Huis.

Aanbevolen voor jou

  • 1Lok Sabha verdaagd tot maandag te midden van slogans tegen de opmerkingen van Rahul Gandhi in Londen
  • 2‘Rahul Gandhi permanent onderdeel van anti-nationalistische toolkit’: JP Nadda over de Britse opmerkingen van de congresleider
  • 3Parliament Budget Session Live Updates: Beide huizen verdaagd te midden van lawaai over Rahul Gandhi's Britse opmerkingen

Nu de BJP vastbesloten was om de aanval op Gandhi, die woensdag na zijn reis naar Londen de nationale hoofdstad bereikte, te laten escaleren, stonden de parlementsleden van de partij onmiddellijk na de bijeenkomst van het Huis op en herhaalden hun eis om verontschuldigingen. Gandhi was echter niet aanwezig in het Huis.

Ondertussen haastten parlementsleden van het Congres, DMK, Links, NCP en BRS zich naar de put, met slogans die hun eis voor een JPC herhaalden. De TMC-parlementsleden, die al voor de bijeenkomst van de Lok Sabha rond de kamer van de Spreker stonden, protesteerden ook.

Spreker Om Birla vroeg leden van beide kanten om plaats te nemen, maar nadat zijn verzoeken werden genegeerd, verdaagde hij het Huis tot 14.00 uur. 'Ik wil het huis runnen. Ik zal iedereen de kans geven om te spreken. Maar het huis moet op orde zijn. Je kunt niet naar de put komen. Ik heb alle leden altijd voldoende tijd en gelegenheid gegeven om te spreken. Debatten kunnen niet vanuit de put van de Kamer worden gehouden. Ga jij maar zitten en ik zal iedereen de kans geven om te spreken,” zei de Spreker.

Hij probeerde ook beide kanten van het Huis aan te spreken. “U (schatkist) zit ook. Ik zal je (oppositie) de kans geven. U wilt niet dat het huis loopt? U wilt geen debat over de begroting? Wil je geen discussie voeren over het Vragenuur? Je wilt gewoon aan slogans doen. Is dat een goed iets? Ik zal ze (de schatkist) vertellen om te gaan zitten, en jij (oppositie) gaat ook zitten,' zei Birla.

“Je gaat naar buiten om te discussiëren, maar in de Tweede Kamer bestorm je de put en roep je leuzen. Dit is fout. Het Parlement heeft enige waardigheid en die moet behouden blijven. Het Huis is verdaagd tot 14.00 uur', zei de voorzitter tegen de oppositie.

Advertentie

's Middags, toen het Huis om 14.00 uur weer bijeenkwam, ging het rumoer door. Kirit Solanki, die voorzitter was, vroeg de leden of ze wilden dat het Huis actief werd of niet. Toen leden er geen acht op sloegen, verdaagde hij het Huis voor een dag.

Lees ook

Verdrijving van Uddhav Govt | Hoe kan de rechtbank een CM herstellen die niet eens…

Covid-gevallen hoger, Health Secy schrijft naar 6 staten: meer tracking, tests

Begrotingssessie parlement live updates: beide huizen verdaagd te midden van ov…

Twee piloten gedood nadat Cheetah-helikopter van leger neerstort nabij Arunachal'…

De tweede helft van de De begrotingssessie die maandag begon, was getuige van oproerige scènes waarbij beide partijen geen enkele indicatie van een klim naar beneden vertoonden. De BJP zal naar verwachting haar offensief tegen Rahul Gandhi de rest van de week voortzetten, aldus bronnen.

© The Indian Express (P) Ltd