Hvordan vi kveler helsen vår ved å ignorere luftforurensning i byene våre: PM2,5 øker risikoen for hjerteinfarkt, kreft og lungesykdommer

0
29

En av de grunnleggende antakelsene i biologi er at livet jobber ubønnhørlig for å opprettholde seg selv. Vår eksistens er ikke bare basert på reproduktive instinktene til arten vår, men også på en enda mer grunnleggende drift for å overleve. En annen udiskutabel antagelse er at mennesker er den mest intelligente arten på planeten. Hvordan forener man disse to antakelsene med vår nådeløse ødeleggelse av vårt eget miljø, en som ikke bare utgjør en trussel mot eksistensen av planeten vår slik vi kjenner den, men også mot artens overlevelse. Er vi selvdestruktive? Dum? Begge?

I 2009 la paleontolog Peter Ward fram en teori om at han kalte Medea-hypotesen etter karakteren fra gresk mytologi som drepte hennes egne barn. Han hevdet at på planetarisk skala er livet iboende selvdestruktivt, og siterer tidligere masseødeleggelser for å støtte teorien hans. Gjennom hele vår planets historie, påpekte han, har livet vært sin egen verste fiende. Den trives til et visst punkt og begynner deretter prosessen med sin egen ødeleggelse.

Anbefalt for deg

  • 1Bør vi bekymre oss for den siste runden med H3N2-influensa? Egentlig ikke
  • 2Påvirker koffein blodsukkeret? En lege pakker ut en ny studie om effekten av koffeinnivåer på kroppsfett, langsiktige risikoer for diabetes
  • 3Hvordan 32 år gamle Lavina skjønte at svangerskapsdiabetes hadde forårsaket hennes spontanabort

I følge Lancet-kommisjonen for forurensning og helse var forurensning den ledende miljørisikofaktoren for sykdom og tidlig dødelighet globalt i 2022. Den stod for ni millioner for tidlige dødsfall, eller ett av hvert sjette dødsfall på verdensbasis. Ifølge et WHO-estimat forårsaker luftforurensning omtrent syv millioner dødsfall globalt hvert år. Vi har flere mennesker som dør av luftforurensning hvert år enn som har dødd av covid-19. Luftforurensningsrelaterte helsekostnader anslås å være 8,1 billioner dollar årlig, eller 6,1 prosent av verdens BNP. Hvilken art forårsaker nesten all denne miljøskaden? Enkelt svar.

Anslagsvis 1,24 millioner omkomne i India hvert år tilskrives luftforurensning, hvorav 0,67 millioner er forårsaket av partikkelforurensninger. Mumbai er for tiden rangert som nummer to blant byene med dårligst luftkvalitet på verdensbasis. Mumbais luftkvalitetsindeks (AQI) er minimum 177 og maksimum 320, dårligere enn Kolkata (på rangering 15) og Delhi (rangert 23.). Dette tilsvarer å røyke alt mellom 15 og 22 sigaretter om dagen. Siden oktober 2022, da AQI ble registrert til 79, har Mumbai hatt en enkelt dag med «tilfredsstillende» luft. Mumbai så 12 dager med “tilfredsstillende” luft mellom november og januar vinteren før, noe som ga innbyggerne en viss frist. Dette har ikke vært tilfelle i løpet av inneværende sesong.

Dr. Gufran Beig, grunnleggerprosjektdirektør for System of Air Quality and Weather Forecasting and Research (SAFAR), har tilskrevet den nåværende forverrede luftkvaliteten å skyldes en kombinasjon av menneskeskapte utslipp og værrelaterte hendelser. I motsetning til andre landlåste byer, er Mumbai en kystby med en naturlig fordel for luftrensing. Sterkere overflatevind fremmer raskere spredning og vindreverseringssykluser av kraftig havbris, som fjerner forurensninger fra land. Vår nåværende knipe har imidlertid vist at naturen har makt til å tilbakekalle sin gunst. Ifølge Dr Beig kan enestående meteorologiske hendelser knyttet til klimaendringer, inkludert stagnasjon av vindsirkulasjonen, ha hatt en betydelig innvirkning.

Vei- eller konstruksjonsstøv, slik som det som slippes ut av kystveien, metrokonstruksjon og enestående ombyggingsaktivitet, sto for 71,5 prosent av partikkelbelastningen (PM) i Mumbais luft, ifølge forskning fra National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) ) og Indian Institute of Technology (IIT), Mumbai. I tillegg utføres uregulert industriarbeid i Thane, Kalyan, Dombivli og Taloja, som forurenser luften betydelig og også skader Mumbai, analogt med avlingsbrenning i Haryana og Punjab som påvirker Delhis AQI.

Å puste inn fine partikler, eller PM2.5, som også er kjent som PM5, kan forverre kroniske lungesykdommer, svekke lungeutviklingen, øke risikoen for brystkreft, fremskynde utbruddet av nevrologiske tilstander som Alzheimers og Parkinsons sykdom. 8217;s, og øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. I følge en fersk studie ble hjerteinfarkt i USA betydelig redusert da PM2,5-nivåene falt i de tidlige stadiene av COVID-19-pandemien.

Annonse

Around the world. , anslagsvis 90 prosent av barna bruker sine formative år på å inhalere forurenset luft, noe som kan ha langsiktige effekter. Ifølge estimater fra WHO døde mer enn 500 000 barn under fem år i 2016 av luftveissykdommer forårsaket av innendørs og utendørs luftforurensning.

En nylig studie utført av Jaslok-Fertile Tree International Center med IIT Mumbai avslørte sekundære metabolitter av ftalater avledet fra plastprodukter i eggstokkfolliklene til infertile kvinner. Hos menn kan stadig synkende sædceller over hele verden tilskrives forurensninger. Forurensning påvirker bokstavelig talt artens fremtidige overlevelse.

Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), det rikeste borgerorganet i nasjonen, ga ut sitt “største noensinne” budsjett på Rs 52 619 crore. Likevel ble mindre enn 0,05 prosent av det allokert til et av Mumbais mest presserende problemer: dens forverrede luftkvalitet. Det nasjonale programmet for ren luft, som den indiske regjeringen kunngjorde i 2019, lover å øke livskvaliteten samtidig som den reduserer partikkelforurensning med 30 prosent innen 2024. Ting blir imidlertid bare verre enn bedre.

Annonse

For å virkelig få gjennomslag, vil det være behov for endringer på internasjonalt, nasjonalt og individnivå. Å opprettholde forholdsregler under transport og bygging av infrastruktur, restaurering av grønne områder og elver, skape lavutslippssoner, redusere og erstatte transport med grønn energitransport (elektriske biler og sykler) kan gå langt for å redusere luftforurensningene. Singapore har for eksempel som mål å ha 80 prosent av befolkningen bor innen fem til ti minutters gange fra en metrostasjon. For å redusere luftforurensning har Oslo forbudt kjøretøy fra sentrum og erstattet parkeringsplasser med parker og sykkelfelt.

Dr Parikh er Hon Neuropsykiater og direktør for medisinsk forskning ved Mumbais Jaslok Hospital & Forskningssenter samt Adj. Prof. i psykiatri ved University of Iowa, USA.

Pandemien har lært oss at vi som mennesker er mer tilpasningsdyktige til endringer enn vi noen gang kunne forestille oss. Mens de fleste av oss kanskje anser det som vanskelig om ikke umulig å gi opp luksus eller vurdere å ta i bruk en grønnere livsstil, vil endringen være enklere enn vi kunne forestille oss. Ved å gjøre det ligger svaret på om vi til tross for at vi er den mest intelligente arten på jorden, også er de dummeste og mest selvdestruktive i hele planetens historie.

Les også

Whey protein: Kan det hjelpe deg å gå ned i vekt, redusere kolesterol og bygge opp…

Påvirker koffein blodsukkeret? En lege pakker ut en ny studie om effekten…

Kan trappegang kontrollere blodsukkeret, redusere risikoen for hjerteinfarkt & hjelpe oss…

Skal vi bekymre deg for den siste runden med H3N2-influensa? Ikke egentlig

(Dr. Parikh er honnør-nevropsykiater og direktør for medisinsk forskning ved Mumbais Jaslok Hospital & Research Center samt adj. prof. i psykiatri ved University of Iowa, USA. Han har skrevet to bestselgende bøker om COVID-19 og om vaksinering)

© IE Online Media Services Pvt Ltd