Hur länge håller elcykelbatterier?

0
91
Cory Gunther/Recensionsnörd

Precis som alla litiumjonbatterier kommer ditt elcykelbatteri att försämras med tiden, men det borde inte hindra dig från att njuta av det i många år framöver.

I dessa dagar kör allt på ett batteri som vi måste ladda om, från telefoner och elbilar till elcyklar. Om du gör dig redo att köpa din första elcykel har du förmodligen många frågor. Om du undrar, “hur länge håller elcykelbatterier?” svaret är lite komplicerat.

Precis som din telefon eller ett elfordon har de flesta elcyklar ett litiumjonbatteri som hjälper till att snurra hjulen, så du behöver inte trampa lika mycket. Litiumjonbatterier är idealiska för en elcykel istället för ett blybatteri, eftersom de är lätta, levererar mycket kraft för ökad räckvidd och har lång livslängd.

Som ett resultat, att li-ion-batteriet ska hålla flera år, om inte längre. Men tillverkaren, kvaliteten och andra faktorer påverkar dess livslängd. Det här är vad du behöver veta.

Innehållsförteckning

Batteriets livslängd och försämring
Hur länge håller ett elcykelbatteri?
Hur får man ett elcykelbatteri att hålla längre
Byta ut ett elcykelbatteri

Batterilivslängd och försämring

Cory Gunther/Recensionsnörd

Innan du diskuterar potentiell livslängd är det viktigt att komma ihåg att alla batterier kommer att försämras med tiden. Litiumjonbatterier har en laddningslivscykel, och efter att du har laddat om batteriet hundratals gånger kommer det att börja försämras och hålla mindre laddning.

RELATERATVarför jag bara köper en elcykel på väg framåt

Enligt de flesta källor på nätet är litiumjonbatterier bra för var som helst mellan 300-1200 laddningscykler. På en elcykel, när du laddar den till 100 % och åker några turer till mataffären eller uppför en smutsstig tills batteriet tar slut, och sedan laddar det, räknas det som en laddningscykel.

Med tiden försämrar dessa laddningscykler batteriet och dess totala kapacitet sjunker. Vi är alla bekanta med den här processen, precis som en tre eller fyra år gammal smartphone inte har någon laddning så länge som den gjorde dagen du köpte den.

Det betyder inte att din elcykel kommer att sluta fungera. Så småningom kommer den att försämras och kommer inte att hålla en full laddning. Istället för att få 50 miles per laddning, kommer det att vara närmare 40 miles, eller cirka 80 % kapacitet.

Hur lång tid tar ett elcykelbatteri Senaste?

KarolGajewski /Shutterstock.com

Så, hur länge håller elcykelbatterier? Tyvärr är det en svår fråga att svara på. Om du tar bort informationen ovan om batteriförsämring och laddningscykler bör ditt e-cykelbatteri hålla i minst 300 till 500+ laddningscykler. Och med tanke på att du förmodligen inte laddar den dagligen, kan du förvänta dig många år av njutning av cykeln.

En rimlig grov uppskattning är att ditt elcykelbatteri ska vara friskt i 3-5 år, om inte längre. Även efter att ha laddat den en gång i veckan i sex år, är det knappt över 300 laddningscykler. Och med tanke på att många avancerade batteripaket kan hantera upp till 1 200+ laddningscykler är vi inte i närheten av gränsen. Då kommer du förmodligen redan att titta på en ny cykel.

RELATERATVad betyder de olika elcykelklasserna

Men återigen, detta betyder inte att batteriet slutar fungera och hindrar dig från att använda din elcykel. Det betyder helt enkelt att batteriet kanske inte laddas till 100 % längre, så prestanda och räckvidd kan minska.

Hur länge ditt elcykelbatteri räcker beror på en mängd olika faktorer. Några av dessa inkluderar batterityp, tillverkarkvalitet, hur väl en ägare upprätthåller korrekta laddnings- och lagringsvanor, för att inte tala om temperaturen där det förvaras. Men mer om det nedan.

Hur man får ett elcykelbatteri att hålla längre

Cory Gunther/Recensionsnörd

Om du använder och laddar din elcykel dagligen kommer batteriet att försämras snabbare än en vanlig ryttare. Sedan vill du också överväga laddningsvanor, temperatur, förvaringsplats och andra saker för att förlänga livslängden på din cykel.

Om du använder en smartphone igen som ett exempel kommer du att märka att batteriet laddas ur om du lämnar telefonen i en varm bil över sommaren eller ett kallt fordon under vintern. Litiumjonbatterier gillar att hålla sig i samma temperaturområde som människor. Att förvara din elcykel i ett varmt eller kallt garage kommer att påverka batteriladdningen och livslängden.

RELATERATHur länge håller elbilsbatterier?

Du vill också vara uppmärksam på batterinivå och underladdning. Du bör inte lämna ett batteri nästan tomt under långa perioder, som om du inte åker på det över vintern. Ladda istället batteriet till 80 % och förvara det i ditt hem.

Detsamma kan sägas om överladdning, och ett av de enklaste sätten att minska livslängden på ett elcykelbatteri är att lämna det på laddaren för lång (över natten) varje gång du laddar den. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommenderade laddningstid för att säkerställa att den varar så länge som möjligt.

Så, för att sammanfatta, ladda ditt elcykelbatteri regelbundet och förvara det inuti om möjligt, särskilt när det inte används. Använd endast den rekommenderade laddaren som den medföljde. Och även om din cykel förmodligen har en intelligent laddare, rekommenderar vi att du kopplar ur den när den når 100 %. Var uppmärksam på laddning, överladdning och lagring så att den håller längre.

Byta ut ett elcykelbatteri

Pivot

Elcyklar kan bli dyra, och många användare undrar, “kan jag byta ut ett elcykelbatteri?” Återigen, allt beror på stil och tillverkare. Elcyklar från populära märken, inklusive Super73, Rad Power Bikes, Velotric, Trek, Specialized och många andra, har alla löstagbara batteripaket.

Om din ebike har ett löstagbart (eller användartillgängligt) batteri kan du förmodligen byta ut det. Men bara för att det är löstagbart betyder det inte att du kommer att kunna hitta eller ha råd med ett ersättningsbatteri. Vissa tillverkare erbjuder inte ersättningar, vilket gör situationen lite osäker.

RELATERATVelotric Nomad 1 Ebike Recension: Affordable Fat Tire Fun

Till exempel erbjuder Super73 reservbatterier för sin RX ebike, men de kostar 1 000 USD och är ofta slut i lager. Tack och lov kostar ersättningsbatterier för min Velotric Nomad 1 fat-tire ebike endast 399 USD.

Att köpa en elcykel med internt batteri gör saken mer komplicerad. Och vad händer om varumärket inte finns på 5-6 år? Visst, du kan skaffa ett batteri från tredje part och koppla det till din cykel, men den genomsnittliga ägaren vill inte bråka med allt det där. Vet bara att för många elcyklar kan du tekniskt sett byta ut batteriet, men satsa inte på det för framtiden.

Slutligen bör ditt elcykelbatteri enkelt hålla mellan 3-5 år, om inte längre. Och det är att vara på den försiktiga sidan. Det är värt att titta på märken med bra garanti, för att inte tala om att ta stegen ovan för att hålla batteriet friskt så länge som möjligt.

På plussidan är elcyklar fortfarande relativt sett ny, och batteritekniken utvecklas snabbt tack vare elbilar. I framtiden skulle vi kunna se mindre batteripaket med bättre prestanda och längre livslängd eller till och med solid-state-batterier någon gång.

Elcyklar är en absolut topp att cykla på, så låt inte batteriet hindra dig från att prova en.