Hoe we onze gezondheid verstikken door luchtvervuiling in onze steden te negeren: PM2.5 verhoogt het risico op hartaanvallen, kanker en longziekten

0
58

Een van de fundamentele aannames in de biologie is dat het leven meedogenloos werkt om zichzelf te bestendigen. Ons bestaan ​​is niet alleen gebaseerd op de voortplantingsinstincten van onze soort, maar ook op een nog fundamentelere drang om te overleven. Een andere onbetwistbare veronderstelling is dat mensen de meest intelligente soort op aarde zijn. Hoe verzoen je deze twee aannames met onze meedogenloze vernietiging van onze eigen omgeving, een die niet alleen een bedreiging vormt voor het bestaan ​​van onze planeet zoals wij die kennen, maar ook voor het voortbestaan ​​van onze soort. Zijn we zelfdestructief? Dom? Beide?

In 2009 kwam paleontoloog Peter Ward met een theorie dat hij de Medea-hypothese noemde, naar het personage uit de Griekse mythologie dat haar eigen kinderen vermoordde. Hij voerde aan dat het leven op planetaire schaal inherent zelfvernietigend is, daarbij verwijzend naar eerdere massavernietigingen om zijn theorie te ondersteunen. Gedurende de hele geschiedenis van onze planeet, wees hij erop, is het leven zijn eigen ergste vijand geweest. Het gedijt tot op zekere hoogte en begint daarna het proces van zijn eigen vernietiging.

Aanbevolen voor jou

  • 1Heeft cafeïne invloed op de bloedsuikerspiegel? Een arts pakt een nieuwe studie uit over de effecten van cafeïnegehalte op lichaamsvet, risico's op diabetes op de lange termijn
  • 2Hoe de 32-jarige Lavina besefte dat zwangerschapsdiabetes haar miskraam had veroorzaakt
  • 3Wereldslaapdag: hebben Indiase kinderen slaaptekort? Hoeveel uur hebben ze nodig?

Volgens de Lancet-commissie voor vervuiling en gezondheid was vervuiling in 2022 wereldwijd de belangrijkste milieurisicofactor voor ziekte en vroege sterfte. Het was verantwoordelijk voor negen miljoen vroegtijdige sterfgevallen, of één op de zes sterfgevallen wereldwijd. Volgens een schatting van de WHO veroorzaakt luchtverontreiniging wereldwijd elk jaar ongeveer zeven miljoen doden. Er sterven elk jaar meer mensen aan luchtvervuiling dan aan COVID-19. De aan luchtverontreiniging gerelateerde gezondheidskosten zullen naar verwachting 8,1 biljoen dollar per jaar bedragen, of 6,1 procent van het mondiale BBP. Welke soort veroorzaakt bijna al deze milieuschade? Eenvoudig antwoord.

Elk jaar worden in India naar schatting 1,24 miljoen dodelijke slachtoffers toegeschreven aan luchtverontreiniging, waarvan 0,67 miljoen worden veroorzaakt door verontreinigende deeltjes. Mumbai staat momenteel op de tweede plaats van de steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Mumbai's Air Quality Index (AQI) is minimaal 177 en maximaal 320, slechter dan die van Kolkata (op plaats 15) en Delhi (op plaats 23). Dit komt overeen met het roken van tussen de 15 en 22 sigaretten per dag. Sinds oktober 2022, toen de AQI werd geregistreerd op 79, had Mumbai één dag “bevredigende” lucht. Mumbai zag de winter ervoor 12 dagen “bevredigende” lucht tussen november en januari, waardoor de bewoners wat uitstel kregen. Dit is tijdens het huidige seizoen niet het geval geweest.

Dr. Gufran Beig, oprichter van het projectdirecteur van het System of Air Quality and Weather Forecasting and Research (SAFAR), heeft de huidige verslechterde luchtkwaliteit toegeschreven aan een combinatie van door de mens veroorzaakte emissies en weergerelateerde gebeurtenissen. In tegenstelling tot andere door land omgeven steden is Mumbai een kuststad met een natuurlijk voordeel voor luchtzuivering. Sterkere oppervlaktewinden bevorderen snellere verspreiding en windomkeercycli door krachtige zeewinden, die verontreinigingen van het land verwijderen. Onze huidige hachelijke situatie heeft echter aangetoond dat de natuur de macht heeft om haar gunst in te trekken. Volgens dr. Beig kunnen ongekende meteorologische gebeurtenissen die verband houden met klimaatverandering, waaronder stagnatie van de windcirculatie, een aanzienlijke impact hebben gehad.

Weg- of bouwstof, zoals dat wordt uitgestoten door de kustweg, metrobouw en ongekende herontwikkelingsactiviteit, was verantwoordelijk voor 71,5 procent van de fijnstof (PM) -belasting in de lucht van Mumbai, volgens onderzoek van het National Environmental Engineering Research Institute (NEERI ) en het Indian Institute of Technology (IIT), Mumbai. Bovendien wordt ongereguleerd industrieel werk gedaan in Thane, Kalyan, Dombivli en Taloja, wat de lucht aanzienlijk vervuilt en ook Mumbai schaadt, analoog aan de verbranding van gewassen in Haryana en Punjab die de AQI van Delhi beïnvloedt.

Het inademen van fijn stof, of PM2.5, ook wel bekend als PM5, kan chronische longaandoeningen verergeren, de ontwikkeling van de longen belemmeren, het risico op borstkanker verhogen en het ontstaan ​​van neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson versnellen. 8217;s, en verhogen het risico op hartaanvallen en beroertes. Volgens een recent onderzoek namen hartaanvallen in de VS aanzienlijk af toen het PM2.5-niveau daalde in de vroege stadia van de COVID-19-pandemie.

Advertentie

Over de hele wereld , brengt naar schatting 90 procent van de kinderen hun vormende jaren door met het inademen van vervuilde lucht, wat langetermijneffecten kan hebben. Volgens schattingen van de WHO zijn in 2016 meer dan 500.000 kinderen onder de vijf jaar overleden aan aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt door luchtverontreiniging binnenshuis en buitenshuis.

Een recente studie uitgevoerd door het Jaslok-Fertile Tree International Centre met IIT Mumbai onthulde secundaire metabolieten van ftalaten afgeleid van plastic producten in de ovariële follikels van onvruchtbare vrouwen. Bij mannen is het wereldwijd gestaag dalende aantal zaadcellen te wijten aan verontreinigende stoffen. Vervuiling heeft letterlijk invloed op de toekomstige overleving van onze soort.

De Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC), de rijkste burgerorganisatie van het land, heeft zijn ‘grootste ooit’ budget van Rs 52.619 crore vrijgegeven. Toch werd minder dan 0,05 procent ervan toegewezen aan een van de meest urgente problemen van Mumbai: de verslechterende luchtkwaliteit. Het National Clean Air Programme, dat de Indiase regering in 2019 aankondigde, belooft de levenskwaliteit te verbeteren en de vervuiling door fijnstof tegen 2024 met 30 procent te verminderen. Het wordt echter alleen maar erger in plaats van beter.

Advertentie

Om echt impact te maken zijn veranderingen nodig op internationaal, nationaal en individueel niveau. Het handhaven van voorzorgsmaatregelen tijdens het transport en de aanleg van infrastructuur, het herstel van groene gebieden en rivieren, het creëren van lage-emissiezones, het verminderen en vervangen van transport door vervoer met groene energie (elektrische auto's en fietsen) kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de luchtverontreinigende stoffen. Singapore streeft er bijvoorbeeld naar dat 80 procent van de bevolking binnen vijf tot tien minuten lopen van een metrostation woont. Om de luchtvervuiling te verminderen, heeft Oslo voertuigen uit het stadscentrum geweerd en parkeerplaatsen vervangen door parken en fietspaden.

Dr. Parikh is Hon neuropsychiater en directeur medisch onderzoek in het Jaslok Hospital & Research Center evenals Adj. Prof. in de psychiatrie aan de Universiteit van Iowa, VS.

De pandemie heeft ons geleerd dat wij als mensen ons beter kunnen aanpassen aan verandering dan we ons ooit kunnen voorstellen. Hoewel de meesten van ons het misschien moeilijk, zo niet onmogelijk vinden om luxe op te geven of een groenere levensstijl te overwegen, zal de verandering gemakkelijker zijn dan we ons kunnen voorstellen. Door dit te doen ligt het antwoord op de vraag of we, ondanks dat we de meest intelligente soort op aarde zijn, ook de domste en meest zelfvernietigende zijn in de hele geschiedenis van onze planeet.

Lees ook

Wei-eiwit: kan het u helpen gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en m…

Wereldslaapdag: krijgen Indiase kinderen slaapgebrek? Hoeveel uur duurt de…

Does cafeïne invloed op de bloedsuikerspiegel? Een arts pakt een nieuwe studie uit over de eff…

Kan traplopen de bloedsuikerspiegel onder controle houden, het risico op een hartaanval verminderen & helpen we…

(Dr Parikh is Hon Neuropsychiatrist en Director of Medical Research in Mumbai's Jaslok Hospital & Research Center, evenals Adj. Prof. of Psychiatry aan The University of Iowa , VS. Hij is auteur van twee bestverkochte boeken over COVID-19 en over vaccinatie)

© IE Online Media Services Pvt Ltd