Hoe lang gaan de batterijen van elektrische fietsen mee?

0
30
Cory Gunther/Review Geek

Zoals elke lithium-ionbatterij zal de batterij van je elektrische fiets na verloop van tijd afnemen, maar dat zou je er niet van moeten weerhouden er jarenlang van te genieten.

Tegenwoordig draait alles door een batterij die we moeten opladen, van telefoons en elektrische auto's tot e-bikes. Als u op het punt staat uw eerste elektrische fiets te kopen, heeft u waarschijnlijk veel vragen. Als je je afvraagt: “hoe lang gaan ebike-batterijen mee?” het antwoord is een beetje ingewikkeld.

Net als je telefoon of een elektrisch voertuig hebben de meeste e-bikes een lithium-ionbatterij die helpt de wielen te laten draaien, zodat je niet zo veel hoeft te trappen. Lithium-ionbatterijen zijn ideaal voor een e-bike, in plaats van een loodzuurbatterij, omdat ze licht van gewicht zijn, voldoende vermogen leveren voor een grotere actieradius en een lange levensduur hebben.

Als gevolg daarvan die li-ionbatterij zou meerdere jaren moeten meegaan, zo niet langer. De fabrikant, kwaliteit en andere factoren zijn echter van invloed op de levensduur. Dit is wat u moet weten.

Inhoudsopgave

Levensduur en degradatie van de batterij
Hoe lang gaat een ebike-batterij mee?
Hoe zorg je ervoor dat een ebike-batterij langer meegaat
De batterij van een elektrische fiets vervangen

Batterijlevensduur en degradatie

Cory Gunther/Review Geek

Voordat we de mogelijke levensduur bespreken, is het belangrijk om te onthouden dat alle batterijen na verloop van tijd achteruit gaan. Lithium-ionbatterijen hebben een oplaadlevenscyclus en nadat u de batterij honderden keren hebt opgeladen, zal deze beginnen te verslechteren en minder lading vasthouden.

GERELATEERDWaarom ik in de toekomst alleen een elektrische fiets koop

Volgens de meeste online bronnen zijn Li-ion-accu's goed voor tussen de 300 en 1200 oplaadcycli. Als je op een elektrische fiets hem tot 100% oplaadt en een paar ritjes maakt naar de supermarkt of een onverhard pad op totdat de batterij leeg is, en hem vervolgens weer oplaadt, telt dit als één oplaadcyclus.

Na verloop van tijd verslechteren deze oplaadcycli de batterij en neemt de totale capaciteit af. We kennen dit proces allemaal, net zoals een smartphone van drie of vier jaar oud niet zo lang kan worden opgeladen als op de dag dat je hem kocht.

Dat betekent niet dat je ebike niet meer werkt. Uiteindelijk zal het degraderen en zal het niet volledig kunnen worden opgeladen. In plaats van 50 mijl per oplaadbeurt te halen, zal het dichter bij de 40 mijl liggen, of ongeveer 80% capaciteit.

Hoe lang gaat een ebike-batterij mee Laatste?

KarolGajewski /Shutterstock.com

Dus, hoe lang gaan de batterijen van elektrische fietsen mee? Helaas is dat een lastige vraag om te beantwoorden. Als we uitgaan van de bovenstaande informatie over batterijdegradatie en oplaadcycli, zou de batterij van uw ebike minimaal 300 tot 500+ oplaadcycli moeten meegaan. En aangezien je hem waarschijnlijk niet dagelijks oplaadt, kun je jarenlang plezier van de fiets verwachten.

Een redelijke ruwe schatting is dat de batterij van je ebike 3-5 jaar gezond zou moeten zijn, zo niet langer. Zelfs na zes jaar lang één keer per week opladen, zijn dat amper meer dan 300 laadcycli. En gezien het feit dat veel high-end accu's meer dan 1.200 oplaadcycli aankunnen, zijn we nog lang niet bij de limiet. Tegen die tijd heb je waarschijnlijk al een nieuwe fiets op het oog.

GERELATEERDWat de verschillende elektrische fietsklassen betekenen

Maar nogmaals, dit betekent niet dat de batterij stopt met werken en dat u uw ebike niet meer kunt gebruiken. Het betekent simpelweg dat de batterij mogelijk niet meer voor 100% wordt opgeladen, waardoor de prestaties en het bereik kunnen afnemen.

Hoe lang de batterij van je ebike meegaat, hangt af van een groot aantal verschillende factoren. Enkele daarvan zijn het batterijtype, de kwaliteit van de fabrikant, hoe goed een eigenaar de juiste laad- en opslaggewoonten handhaaft, om nog maar te zwijgen van de temperatuur van waar hij is opgeslagen. Maar daarover hieronder meer.

Hoe een ebike-batterij langer meegaat

Cory Gunther/Review Geek

Als je je ebike dagelijks gebruikt en oplaadt, gaat de batterij achteruit sneller dan een gewone rijder. Dan wil je ook rekening houden met oplaadgewoonten, temperatuur, opslaglocatie en andere zaken om de levensduur van je fiets te verlengen.

Als we weer een smartphone als voorbeeld gebruiken, zult u merken dat de batterij leegloopt als u uw telefoon in de zomer in een hete auto of in de winter in een koude auto achterlaat. Lithium-ion batterijcellen blijven graag in hetzelfde temperatuurbereik als mensen. Het stallen van je ebike in een warme of koude garage heeft invloed op de batterijlading en levensduur.

GERELATEERDHoe lang gaan EV-batterijen mee?

U wilt ook rekening houden met het batterijniveau en het onderladen. U moet een batterij niet gedurende lange tijd bijna leeg laten, bijvoorbeeld als u er in de winter niet op rijdt. Laad in plaats daarvan de batterij op tot 80% en bewaar deze in uw huis.

Hetzelfde kan worden gezegd voor overladen, en een van de gemakkelijkste manieren om de levensduur van een ebike-batterij te verkorten, is door deze aan de oplader te lang ('s nachts) elke keer dat u hem oplaadt. Het is belangrijk om de door de fabrikant aanbevolen oplaadtijd te volgen om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat.

Dus, om samen te vatten, laad je ebike-accu regelmatig op en bewaar hem indien mogelijk binnen, vooral als hij niet in gebruik is. Gebruik alleen de aanbevolen oplader die is meegeleverd. En hoewel je fiets waarschijnlijk een intelligente oplader heeft, raden we je aan om hem los te koppelen zodra hij 100% heeft bereikt. Houd rekening met opladen, overladen en opslag om hem langer mee te laten gaan.

De batterij van een elektrische fiets vervangen

Pivot

Elektrische fietsen kunnen duur worden en veel gebruikers vragen zich af: “kan ik een ebike-accu vervangen?” Nogmaals, dit hangt allemaal af van de stijl en fabrikant. Elektrische fietsen van populaire merken, waaronder Super73, Rad Power Bikes, Velotric, Trek, Specialized en vele andere, hebben allemaal verwijderbare accu's.

Als uw ebike een verwijderbare (of voor de gebruiker toegankelijke) batterij heeft, kunt u deze waarschijnlijk vervangen. Het feit dat hij verwijderbaar is, betekent echter niet dat u een vervangende batterij kunt vinden of betalen. Sommige fabrikanten bieden geen vervangingen aan, waardoor de situatie een beetje dubieus wordt.

GERELATEERDVelotric Nomad 1 Ebike Review: Betaalbaar Fat Tire-plezier

Super73 biedt bijvoorbeeld reserveaccu's voor zijn RX ebike, maar die kosten $ 1.000 en zijn vaak niet op voorraad. Gelukkig kosten vervangende accu's voor mijn Velotric Nomad 1 e-bike met dikke banden slechts $ 399.

Het kopen van een elektrische fiets met een interne accu maakt het ingewikkelder. En wat gebeurt er als het merk er over 5-6 jaar niet meer is? Natuurlijk kun je een batterij van een derde partij kopen en deze op je fiets aansluiten, maar de gemiddelde eigenaar wil daar niet mee rotzooien. Weet gewoon dat je voor veel e-bikes de batterij technisch kunt vervangen, maar reken daar niet op voor de toekomst.

Tot slot, je ebike-batterij zou gemakkelijk tussen de 3-5 jaar moeten meegaan, als niet langer. En dat is aan de voorzichtige kant. Het is de moeite waard om te kijken naar merken met een goede garantie, om nog maar te zwijgen van het nemen van de bovengenoemde stappen om de batterij zo lang mogelijk gezond te houden.

Aan de positieve kant zijn elektrische fietsen nog steeds relatief nieuw, en batterijtechnologie evolueert snel dankzij EV's. In de toekomst zouden we op een gegeven moment kleinere batterijpakketten kunnen zien met betere prestaties en een langere levensduur, of zelfs solid-state batterijen.

Elektrische fietsen zijn geweldig om op te rijden, dus laat de batterij niet voorkomen dat u er een probeert.