Emmanuel Macron schuwt het parlement om de Franse pensioenleeftijd te verhogen

0
67

De Franse president Emmanuel Macron legde donderdag een hoogst impopulair wetsvoorstel op om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 door het parlement te mijden en een beroep te doen op een speciale grondwettelijke bevoegdheid.

Wetgevers schreeuwden, hun stemmen trilden van emotie toen Macron maakte de riskante stap, die naar verwachting zal leiden tot snelle moties van wantrouwen in zijn regering. Oproerpolitiebusjes zoefden voorbij buiten de Nationale Vergadering, hun sirenes loeiden.

Aanbevolen voor u

  • 1De president van Turkije zegt dat hij Finland zal steunen& #8217;Het bod van de NAVO
  • 2Officier die George Floyd vermoordde, pleit schuldig in belastingzaak
  • 3Biden roept op tot strengere straffen voor falende bankbestuurders

De voorgestelde pensioenwijzigingen hebben sinds januari geleid tot grote stakingen en protesten in het hele land. Macron, die er het vlaggenschip van zijn tweede ambtstermijn van maakte, voerde aan dat de hervorming nodig is om te voorkomen dat het pensioenstelsel in een tekort duikt nu de Franse bevolking vergrijst en de levensverwachting langer wordt.

Het besluit om een ​​beroep te doen op het beroep. de speciale bevoegdheid werd verleend tijdens een kabinetsvergadering in het presidentieel paleis van Elysee, slechts een paar minuten voor de geplande stemming, omdat Macron geen garantie had op een meerderheid in het Franse lagerhuis.

Toen premier Elisabeth Borne het besluit formeel probeerde bekend te maken in de Nationale Vergadering, braken linkse leden in op de Marseillaise, het Franse volkslied, waardoor haar toespraak werd vertraagd. De spreker moest de sessie kort onderbreken om de orde te herstellen.

Demonstranten verzamelen zich bij Concorde-plein bij de Nationale Vergadering in Parijs, donderdag 16 maart 2023. (AP)

“Vandaag is er onzekerheid” over de vraag of een meerderheid voor het wetsvoorstel zou hebben gestemd “met slechts een paar stemmen”, zei hij. Born legde uit. “We kunnen niet het risico nemen om 175 uur parlementair debat te zien instorten … We kunnen niet gokken op de toekomst van onze pensioenen. Die hervorming is nodig', zei ze.

Borne zei dat haar regering verantwoording moet afleggen aan het parlement, wat leidde tot boegeroep van de oppositie.
“Over een paar dagen twijfel ik niet … er komen één of meerdere moties van wantrouwen. Er zal daadwerkelijk gestemd worden en daarom zal de parlementaire democratie het laatste woord hebben,” voegde ze eraan toe.

Advertentie

Wetgevers links en uiterst rechts bevestigden snel hun volgende stappen.

Marine Le Pen zei dat haar National Rally-partij een motie van wantrouwen zou indienen, en communistische wetgever Fabien Roussel zei dat een motie “klaar” is aan de linkerkant.

“De mobilisatie zal doorgaan”, zei Roussel. “Deze hervorming moet worden opgeschort.” Om aangenomen te worden, moet een motie van wantrouwen door minimaal de helft van de zetels in de Tweede Kamer worden goedgekeurd – dat is nu 287. In dat geval, een primeur sinds 1962, zou de regering moeten aftreden.

Advertentie

Als moties van wantrouwen niet slagen, wordt de pensioenwet als aangenomen beschouwd.

>

Eerder donderdag keurde de Senaat het wetsvoorstel goed met 193 tegen 114 stemmen, een uitslag die grotendeels werd verwacht aangezien de conservatieve meerderheid van de Eerste Kamer voorstander is van verhoging van de pensioenleeftijd.

De alliantie van Macron verloor vorig jaar haar parlementaire meerderheid, waardoor de regering moest rekenen op conservatieve wetgevers om het wetsvoorstel goed te keuren. Linkse en extreemrechtse wetgevers zijn fel gekant en conservatieven zijn verdeeld, wat de uitkomst onvoorspelbaar maakte.

De Franse leider wil de pensioenleeftijd verhogen zodat werknemers meer geld in het systeem steken, wat volgens de regering op koers om een ​​achterstand op te lopen.

Macron heeft de pensioenwijzigingen gepromoot als centraal in zijn visie om de Franse economie concurrerender te maken. De hervorming zou de minimumpensioenleeftijd verhogen en 43 jaar werken vereisen om een ​​volledig pensioen te verdienen, naast andere maatregelen.

Advertentie

Bijna 500.000 mensen protesteerden woensdag in het hele land tegen de wet.

Lees ook. Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Vladimir Poetin… >Nithyananda's 'nepland' Kailasa cons 30 Amerikaanse steden met 'zusterstad'…

Waarom Franse burgers in opstand komen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd door Macron

Nieuwe gegevens koppelen oorsprong pandemie aan wasbeerhonden op markt Wuhan

Economische uitdagingen hebben geleid tot wijdverbreide onrust in West-Europa. In Groot-Brittannië staakten leraren, artsen in opleiding en personeel van het openbaar vervoer woensdag voor hogere lonen om de stijgende prijzen te evenaren. En de linkse regering van Spanje sloot zich aan bij de vakbonden om een ​​”historische” deal aan te kondigen om het pensioenstelsel te redden door de sociale zekerheidskosten voor hogere loontrekkenden te verhogen.