Afghanistan voor het vierde jaar op rij het zwaarst getroffen door terrorisme, India staat op de 13e plaats: Global Terrorism Index

0
73

Afghanistan blijft voor het vierde achtereenvolgende jaar het land dat het zwaarst is getroffen door terrorisme, ondanks een daling van het aantal aanslagen en doden met respectievelijk 75 procent en 58 procent, zo bleek dinsdag uit het tiende Global Terrorism Index (GTI)-rapport. Het rapport benadrukte echter dat het geen betrekking heeft op daden van staatsrepressie en geweld door statelijke actoren en dat daden gepleegd door de Taliban als zodanig niet langer onder de reikwijdte van het rapport vallen sinds zij de controle over de regering hebben overgenomen. .”

India staat op de 13e plaats op de index, slechts een marginale daling ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondanks dat ze tot de 25 zwaarst getroffen landen op de index behoren, kozen Indiase respondenten niet langer voor oorlog en terrorisme als de grootste bedreiging voor hun dagelijkse veiligheid.

Aanbevolen voor jou

  • 1Slowakije stemt ermee in Oekraïens vloot van Sovjet-gevechtsvliegtuigen te geven
  • 2Oklahoman heeft levenslange gevangenisstraf uitgezeten voor het uitsnijden van het hart van een vrouw, het koken ervan en het vermoorden van familie
  • 3India zou zich geen zorgen moeten maken over de door China bemiddelde deal tussen Iran en Saoedi-Arabië: Iraanse gezant

Volgens de GTI registreerde Afghanistan in 2022 633 dodelijke slachtoffers, ondanks het feit dat het aantal doden door terrorisme met 866 in 2022.

Wereldwijd daalde het aantal doden door terrorisme met negen procent tot 6.701 doden, een daling van 38 procent ten opzichte van het hoogtepunt in 2015. De daling van het aantal doden werd weerspiegeld door een vermindering van het aantal incidenten. Als Afghanistan echter uit de index was verwijderd, zou het aantal doden door terrorisme met vier procent zijn toegenomen.

Zuid-Azië regio met slechtste GTI-score

Een andere stagnerende trend toonde aan dat Zuid-Azië de regio met de slechtste gemiddelde GTI-score blijft.

“De regio registreerde 1.354 doden als gevolg van terrorisme in 2022, een daling van 30 procent in vergelijking met het voorgaande jaar; als de verbetering in Afghanistan echter buiten beschouwing zou worden gelaten, zou het aantal doden door terrorisme met 71 procent zijn toegenomen,” het rapport gelezen.

Advertentie

Pakistan zag een aanzienlijke stijging van het aantal sterfgevallen als gevolg van terreur, een stijging van 120 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

“Afghanistan en Pakistan blijven in 2022 behoren tot de tien meest door terrorisme getroffen landen, met doden in Pakistan aanzienlijk gestegen tot 643, een stijging van 120 procent ten opzichte van 292 doden in 2021. De BLA was verantwoordelijk voor een derde van deze doden in Pakistan, een negenvoudige toename ten opzichte van het voorgaande jaar, waarmee het de snelst groeiende terroristische groepering ter wereld is, ” aldus het rapport.

IS en zijn gelieerde groep komen naar voren als dodelijkste terreurgroep ter wereld

Advertentie

“De dodelijkste terroristische groepering ter wereld in 2022 waren Islamitische Staat (IS) en zijn gelieerde groepen, gevolgd door al-Shabaab , Balochistan Liberation Army (BLA) en Jamaat Nusrat Al-Islam wal Muslimeen (JNIM)”, wezen op de GTI.

Lees ook

Bekijk: VS geeft video vrij van incident met drone in Zwarte Zee met Russisch vliegtuig

Oklahoman heeft levenslange gevangenisstraf uitgezeten voor het uitsnijden van het hart van een vrouw, koken…

Winkeldief van Indiase afkomst veroordeeld voor meerdere fraudes door Britse rechtbank

Wat we weten over de nieuwe gevallen van Covid-variant in Israël

Er werd aan toegevoegd: “IS bleef de dodelijkste terreurgroep ter wereld voor het achtste achtereenvolgende jaar, met de meeste aanslagen en doden van welke groep dan ook in 2022. Desondanks worden de doden door terrorisme toegeschreven aan IS en zijn gelieerde groepen, Islamitische Staat – Provincie Khorasan (ISK), Islamitische Staat – Provincie Sinaï (ISS) en Islamitische Staat West-Afrika (ISWA) daalden met 16 procent.”