6 tecken på att det är dags att uppgradera din Wi-Fi-router

0
78
Hannah Stryker/How-To Geek

Om din Wi-Fi-router är fem år eller äldre, inte kan hantera din fullständiga internetanslutning, tappar enheter utanför ditt nätverk, eller kräver att du ofta startar om den, då är det dags för en uppgradering.

Det är lätt att behandla din Wi-Fi-router som en apparat, bara köra den som ett gammalt kylskåp tills den till slut dör och du är tvungen att byta ut den. Här är några viktiga tecken på att din router ska uppgraderas (och varför du inte bör vänta med att byta ut den).

Innehållsförteckning

Varför bryr du dig om att uppgradera din Wi-Fi-router?
Din router är varm, bullrig eller oregelbunden
Din router tar inte längre emot uppdateringar
Du får inte hela internethastigheten du betalar för
Din router kan inte hantera alla dina enheter
Din router ger inte tillräckligt med Wi-Fi-täckning
Din router släpptes för fem eller mer sedan

Why Care Om att uppgradera din Wi-Fi-router?

Om du inte är en teknikentusiast och hobbynätverksnörd kan du verkligen bli förlåten för att du inte tänker på din Wi-Fi-router särskilt ofta.

I de flesta hem sitter routern bara där i bakgrund, tyst gör det tunga arbetet med att hålla ditt hemnätverk i drift, ignoreras tills något skumt händer och du startar om routern.

Men bara för att din Wi-Fi-router får samma uppmärksamhet som en vatten värmare eller ugn betyder inte att du ska vänta tills den inte fungerar eller vägrar slå på innan du skaffar en ersättare.

Din Wi-Fi-router påverkar i hög grad allt från säkerheten för ditt hemnätverk och personlig information till hur välströmmande tjänster fungerar (och hur nätverksbelastningen är balanserad mellan kritiska och icke-kritiska aktiviteter).

Din router kanske inte är släckt än, men om den är riktigt gammal är förmodligen hela internetupplevelsen i ditt hem avsevärt försämrad utan att du ens inser hur illa det är. Även om vi uppmuntrar människor att få ut det mesta av sin hårdvara och vi till och med har några bra tips för att förbättra ditt Wi-Fi utan att köpa något, finns det bara så mycket extra liv som den här typen av tips och tricks kan blåsa in i en gammal router .

Så låt oss titta på några stora tecken på att det är dags att uppgradera din router och njuta av en stabilare Wi-Fi-upplevelse med ökad säkerhet och täckning.

< h2 role="heading" aria-level="2">Din router är varm, bullrig eller oregelbunden

Innan vi dyker in i de mer nyanserade anledningarna till varför du bör uppgradera din router, låt oss titta på de mest pressande direkt utanför porten.

Om din router är väldigt varm att ta på (och det är inte en produkt som är känd för att vara varm), det är ett gott tecken på att routern inte kan hänga med efterfrågan du ställer på den och/eller nära hårdvarufel.

< p>De flesta routrar är helt tysta och kyls av passiv kylning utan fläkt. Om din router avger konstiga ljud som ett gnällande ljud är det ett starkt tecken på att en eller flera av komponenterna är på väg ut.

Och slutligen, om routern beter sig på ett oberäkneligt sätt som att den stängs av slumpmässigt, tappar alla anslutningar i huset och ansluter igen, eller så kommer du på att du ofta startar om din router (eller till och med tillgriper en smart kontakt för att starta om den varje gång) natt) är det dags för en uppgradering.

Om inte firmwareuppdateringar startar om din router, bör drifttiden mätas i månader, inte timmar eller dagar. Om du inte kan lämna din router ensam och få den att fungera smidigt i månader i taget, behöver du en ny.

Din router Tar inte längre emot uppdateringar

För det mesta tvingar dålig täckning och anslutningshastighet människor att uppgradera sin router, inte säkerhetsproblem.

Men om din router är så gammal att den inte längre tar emot rutinmässiga firmwareuppdateringar (eller någon alls!) så är det dags att uppgradera till en nyare modell.

Ingen produkt är perfekt, och nya sårbarheter och utnyttjande avslöjas alltid. En ny router med aktiv utveckling säkerställer att kritiska sårbarheter korrigeras snabbt, och du får konsekventa uppdateringar som korrigerar buggar, lägger till nya funktioner, förbättrar saker som kanaloptimering och mer.

En gång en routern inte längre tar emot uppdateringar, den är faktiskt död för tillverkaren och borde vara död för dig också. Hemnätverkssäkerhet och stabilitet är för viktiga för att lämna i händerna på övergiven hårdvara.

Du får inte den fulla internethastigheten du betalar för

Du kastar bra pengar till din Internetleverantör varje månad, så du vill vara säker på att du får ut det mesta för de pengarna.

Om du skakar en äldre router och du har uppgraderat ditt internetpaket eller bytt till den snabba internetleverantören i ditt område, är det mycket möjligt att din gammal router kan helt enkelt inte hantera hela bandbreddskapaciteten för din nya anslutning.

Medan moderna routrar har en gigabit (eller till och med 2,5 eller 5 gigabit) WAN-portar för att ansluta till ditt internetmodem, och alla moderna routrar har gigabit-portar för nätverksväxeldelen, så har inte äldre routrar det.

Faktiskt , kan en kombination av långsamma portar och hårdvara leda till en situation där du betalar för, till exempel, en 500 Mbps eller till och med en gigabit internetanslutning, men din router kvävs av bandbredden.

Så om du betalar för en snabbare bredbandsanslutning, men varje gång du kör ett hastighetstest, får du bara en bråkdel av den hastigheten, betrakta din router som en potentiell boven i nedgången.

Observera att du bör utföra alla hastighetstest med en dator ansluten till routern via Ethernet för maximal noggrannhet. Att använda din telefon kommer inte att ge dig exakta hastighetstestresultat på grund av hur Wi-Fi fungerar och hur den maximala teoretiska hastigheten för din Wi-Fi-router är tilldelad.

Din router kan inte hantera alla dina enheter

För kanske år sedan var din router lämplig för ditt hems behov. Men antalet anslutna enheter har exploderat tack vare inkluderingen av nätverksanslutningar i allt från smarta TV-apparater till smarta kontakter.

Din router kan inte göra din internetanslutning snabbare än den är, men den kan se till att vilken internetbandbredd du än har är korrekt allokerad mellan enheter och alla dessa enheter kan upprätthålla en stabil anslutning till routern.

Om du upptäcker att din smartphone ofta tappar Wi-Fi, klagar din make över att deras jobb Zoom-samtal fortsätter att tappa, och situationen kan inte bortförklaras av alltför många aktiviteter med hög efterfrågan på ett mycket begränsat långsamt internet anslutning är det dags att överväga att ersätta routern med en modern modell som kan hantera en miljö med hög densitet.

Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E och Wi-Fi 7 inkluderar alla designval specifikt för att optimera Wi-Fi-anslutning i moderna högdensitetsmiljöer, så om du fortfarande skakar en Wi-Fi 4 eller Wi-Fi 5 router, är det bäst att uppgradera så att din router kan hålla jämna steg med de krav ditt hem ställer på den.

Din router gör det inte&#8217 ;t Ge tillräckligt med Wi-Fi-täckning

Förutom en router som saknar hårdvaran för att hantera alla dina anslutna enheter, är ett annat vanligt och frustrerande scenario en router som saknar täckningsområdet för att nå alla områden i ditt hem och din trädgård du ofta använder dina enheter i.

Om du har tagit för vana att stänga av Wi-Fi för att använda din mobildata medan du använder telefonen i badrummet längst ut i huset eller när du är ute på uteplatsen, är det&#8217 ;är ett gott tecken på att din router är avsevärt försämrad för ditt hem.

Detsamma gäller för alla situationer där du har slagit in Wi-Fi-förlängare i uttag runt ditt hem i ett försök att få täckning på uteplatsen, i barnens lekrum ovanför garaget, eller på något annat ställe som är ur vägen.

I bästa fall är Wi-Fi-förlängare ett plåster. Vi rekommenderar starkt att folk uppgraderar sin router till en mer kraftfull modell eller, ännu bättre, byter till ett mesh-system för att bättre täcka hemmet med Wi-Fi. Mesh-system är så fantastiska att vi till och med rekommenderar dem för personer som bara behöver en enda åtkomstpunkt.

Din router släpptes för fem eller fler sedan

Observera att vi inte sa “du köpte din router för fem år eller mer sedan”,” men att tillverkaren introducerade routern för fem år eller mer sedan.

Du kan gå in på Amazon eller gå in på en Best Buy just nu och köpa förvånansvärt gamla routrar som saknar många moderna funktioner, inte stöder WPA3 och så vidare. Med det i åtanke är det inte viktigt om routern är ny för dig eller inte, utan när routern introducerades på marknaden.

För fem år sedan, från det att vi skrev den här listan i början av 2023, var det 2018. WPA3 hade precis tillkännagivits (och det skulle inte dröja förrän i juli 2020 som WPA3 var obligatoriskt för Wi-Fi Alliance-certifiering .) Tillverkarna har precis börjat tillkännage Wi-Fi 6-routrar. Om din router släpptes 2018 eller tidigare går du miste om många förbättringar.

Och om du köpte en ny till dig men faktiskt inte ny på marknaden router fem år sedan, du rockar ännu äldre teknik. Det är dags att återvinna din gamla router. En bra modern Wi-Fi-router är ljusår före sina äldre motsvarigheter och absolut värd att investera i.

The Best Wi-Fi Routers of 2023 Best Wi-Fi Router Overall ASUS AX6000 (RT-AX88U) Buy at Amazon Bästa budgetroutern TP-Link Archer AX3000 (AX50) Köp på Amazon Bästa billiga routern TP-Link Archer A8 Köp på Amazon Bästa spelrouter ASUS GT-AX11000 Tri-Band Router Köp på Amazon Bästa Mesh Wi-Fi-router ASUS ZenWiFi AX6600 (XT8) (2-pack) Köp på Amazon Bästa Budget Mesh Router TP-Link Deco X20 Köp på Amazon Bästa Modem Router Combo NETGEAR Nighthawk CAX80 Köp på Amazon Bästa VPN-router ExpressVPN Aircove Köp på Amazon Beat Travel Router TP-Link AC750 Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6E Router ASUS ROG Rapture GT -AXE11000 Handla nu LÄS NÄSTA

  • › 6 användbara webbplatser att ladda ner för offlineåtkomst
  • › Har din telefon 5G? Så här tar du reda på det
  • › Snapdragon 7+ Gen 2-chip kommer att ge budgettelefoner ett lyft
  • › Hur man berättar ChatGPT-bedrägerier från verkligheten
  • › Livstids Plex Pass kostar endast 96 USD endast idag (20 % rabatt)
  • › De bästa 4K-skärmarna 2023