'Shakha mannelijke activiteit … beperkingen voor hoeveel vrouwen kunnen reizen': RSS

0
75

Terwijl de RSS de nadruk blijft leggen op de noodzaak om om te gaan met vrouwen en op hun rol binnen de Sangh, maakte algemeen secretaris Dattatreya Hosabale dinsdag duidelijk dat ze geen deel kunnen uitmaken van de shakha's. p>

“Er is geen discussie over het opnemen van vrouwen in het shakha-systeem van de RSS. Er wordt meer over gesproken in de media. Shakha is een mannelijke activiteit. Mensen komen om 5.30 uur en ontmoeten elkaar om 20.00 uur. Er worden spelletjes gespeeld, oefeningen gehouden. Het is dus duidelijk dat het een soort van voorbehouden is aan mannen', zei Hosabale, terwijl hij de media informeerde over de laatste dag van de Akhil Bharatiya Pratinidhi Sabha-bijeenkomst van de RSS in Haryana.

Aanbevolen voor jou

  • 1Karnataka BJP-kaarttumult woedt: ‘Bommai krijgt er misschien geen,’ zegt parlementslid; BSY yatra gestopt
  • 2Zorg ervoor dat legale luidsprekers niet uit moskeeën worden verwijderd: UP minderhedenpanel naar staatsregering
  • 3BJP zet stappen om Rahul Gandhi te laten schorsen van Lok Sabha, politie stuurt hem bericht

Maar, voegde hij eraan toe, de RSS was vastbesloten om “de rol van vrouwen te vergroten” in Sangh-activiteiten en nam hen op in het besluitvormingsproces.

Moet. Lees |RSS steunt regering op het homohuwelijk, zegt 'in de hindoeïstische filosofie is het huwelijk een sanskar'

“Moet er iets voor vrouwen zijn? Natuurlijk. Dat is de reden waarom de Rashtriya Sevika Samiti veel soortgelijke activiteiten ontplooit. Ze werken ook op wijkniveau. Maar er zijn duidelijk enkele beperkingen aan hoeveel reizende vrouwen kunnen doen. Dus hun werk is dienovereenkomstig gestructureerd,” zei Hosabale.

Terwijl vrouwen in de RSShebben hun eigen op vrouwen gerichte shakha's, deze zijn niet van de schaal en aard als die voor mannen. Als primaire sociale eenheden van de RSS, gericht op “karaktervorming”, gaan de shakha's op basisniveau met de samenleving om en brengen ze mensen in de Sangh-schaapskooi. Daarom zijn ze het meest zichtbare deel van de activiteiten van de Sangh.

“Veel programma's van de Sangh zoals Kutumb Prabodhan, Sewa Vibhag, Prachar Vibhag kunnen niet succesvol zijn zonder de deelname van vrouwen. We hebben tijdens deze bijeenkomst ook besloten dat er om de drie maanden familie-shakha's zouden worden georganiseerd door onze grihasth swayamsewaks (getrouwde RSS-werkers) op dorps- en stadsniveau, afgezien van culturele programma's waaraan vrouwen zouden deelnemen,' zei Hosabale.

Uitgelegd |RSS jaarlijkse bijeenkomst begint: Wat is Akhil Bharatiya Pratinidhi Sabha, en wat is de betekenis ervan

De RSS had een sterk signaal gegeven van haar toewijding om de rol van vrouwen in haar gelederen te vergroten toen in oktober vorig jaar bergbeklimmer Santosh Yadav werd uitgenodigd als hoofdgast op het grote Vijayadashmi-evenement, waar de RSS-chef de Sangh toespreekt. Yadav was de eerste keer dat een vrouw hoofdgast was op het evenement.

Advertentie

In zijn toespraak had Bhagwat gezegd: “Als de hele samenleving georganiseerd moet worden, dan is 50 procent daarvan moederlijke macht. Het kan niet worden genegeerd. We moeten ze versterken. We noemen ze moeder. We beschouwen ze als Jagat Janani (scheppers van het universum). Terwijl ik me deze dingen voorstel, weet ik niet wat ons bezielde dat we hun werkterrein beperkten. En later, toen buitenlandse indringers kwamen, kregen deze beperkingen legitimiteit. De indringers gingen weg, maar we gingen door met de beperkingen. We hebben ze nooit bevrijd.”

“We sluiten ze op in de gebedsruimte, of behandelen ze als tweederangs en sluiten ze op in huis. Om hier een einde aan te maken, moeten we ze actief maken door ze gelijke rechten te geven in de huiselijke en publieke sfeer en onafhankelijkheid bij het nemen van beslissingen”, zei hij.

Lees ook |‘Beleid werd gemaakt door ( Sonia geleid) NAC… Was dat democratie?’: RSS valt Rahul Gandhi aan

Twee maanden daarvoor had ook Hosabale spijt gehad van het gebrek aan deelname van vrouwen aan een bijeenkomst van de outfit.

Advertentie

Vrouwen maken geen deel uit van de kernactiviteiten van de Sangh, ondanks een vleugel die sindsdien de Rashtra Sevika Samiti voor hen heet 1936. De Samiti heeft dezelfde organisatiestructuur als die van de Sangh – met shakha's, toegewijde fulltimers genaamd “pracharikas” en jaarlijkse trainingskampen genaamd Sangh Shiksha Varg. De gelederen zijn echter grotendeels beperkt tot vrouwelijke familieleden van RSS-ambtsdragers en swayamsevaks.

Lees ook

BJP wil Rahul Gandhi schorsen van Lok Sabha, politie stuur hem n…

Rahul Gandhi in BJP-vuurlinie, Varun Gandhi zegt nee tegen Oxford Union de…

Mandya rallysucces geeft BJP Karnataka 'richting', PM Modi om focus te zijn…

Rahul Gandhi komt naar het huis, BJP voert aanval uit: 'Spreken in taal o..

Het jaarverslag van de RSS voor 2021-22, dat details geeft over zijn vrouwengerichte programma's, zei dat 41 van zijn Sampark Vibhag (outreach-vleugels) in staten vrouwen vertegenwoordigen tatie.