Kunstmatige zoetstoffen: controleren ze echt de bloedsuikerspiegel, verhogen ze het risico op een hartaanval en beroerte bij diabetici?

0
43

“Ik drink altijd cola light en neem twee porties kunstmatige zoetstoffen voor elk van de zeven tot acht koppen thee en koffie die ik dagelijks drink. Toch kom ik aan', klaagde mijn 30-jarige patiënte.

Net als zij zijn velen van ons een zoetekauw en zoeken ze naar een vervanging voor suiker. En kunstmatige zoetstoffen lijken een instant antwoord te zijn. Maar er zijn meer problemen dan je zou denken en onderzoek heeft een aantal lastige problemen aan het licht gebracht.

WAT ZIJN KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN?

Aanbevolen voor jou

  • 1Hoe we onze gezondheid verstikken door luchtvervuiling in onze steden te negeren: PM2.5 verhoogt het risico op hartaanvallen, kanker en longziekten
  • 2Wei-eiwit: kan het u helpen gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en spieren op te bouwen? Hoeveel moet u hebben?
  • 3Kunnen curcumine, vitamine D en visolie de progressie van diabetes onder controle houden? Nieuwe studie biedt hoop

Kunstmatige zoetstoffen, ook wel niet-voedende zoetstoffen (NNS, omdat deze geen voedingswaarde hebben) worden chemisch bereid. Ze zijn 30-1300 keer zoeter dan de natuurlijke suiker genaamd sucrose. Deze worden gebruikt bij de bereiding van gezoete dranken, sappen, zuivelproducten, desserts, bewerkte voedingsmiddelen, jam enzovoort. Er zijn verschillende kunstmatige zoetstoffen die aspartaam, sacharine, sucralose, neotaam, cyclamaat, acesulfaam-k, stevia, erythritol enzovoort bevatten. De eerste vijf hiervan zijn algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Food and Drug Administration (FDA), VS. Stevia, een plantaardige zoetstof die al sinds de jaren 70 in Japan wordt gebruikt, is nog niet goedgekeurd door de FDA. Deze zijn gepromoot als diabetes- en tandvriendelijk en ideaal voor het induceren van gewichtsverlies.

ONTWIKKELING VAN KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN WAS ALTIJD PROBLEMATISCH

Het verhaal van sacharine is algemeen bekend omdat het in beide wereldoorlogen werd gebruikt voor suikerrantsoenering. Bij proefdieren bleek het blaaskanker te veroorzaken. Deze twijfel werd later weggenomen met verdere studies. Aspartaam ​​is giftig voor patiënten die lijden aan een zeldzame aandoening die fenylketonurie wordt genoemd. Het is beschuldigd van hersentumoren en chronisch vermoeidheidssyndroom zonder enig concreet bewijs. De angst voor kanker bij het gebruik van deze alternatieven bleef in de hoofden van mensen hangen.

ZIJN KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN NUTTIG VOOR GEWICHTSVERLIES OF DIABETES?

Alle personen die kunstmatige zoetstoffen gebruiken, proberen calorieën te verminderen, verwachten gewichtsverlies en anticiperen op een verlaging, of in ieder geval geen verhoging, van de bloedsuikerspiegel. Ze geloven dat deze zullen leiden tot een algemene verbetering van de gezondheid door de afwezigheid van suiker in de voeding. Sommige onderzoeken tonen nu echter aan dat het gebruik van deze middelen leidt tot obesitas, hypertensie, diabetes type 2 en zelfs beroerte bij langdurig gebruik, in tegenstelling tot de verwachtingen. Maar anderen blijven instaan ​​voor hun doeltreffendheid. In een recent overzicht zeggen auteurs van een groot onderzoek: “Het beschikbare bewijs suggereert dat NNS-dranken gezoet met enkele of mengsels van NNS geen acute metabole en endocriene effecten hebben, vergelijkbaar met water.” Kortom, ze ondersteunen het gebruik van deze middelen in dranken.

Auteurs van een belangrijke recensie die in 2019 werd gepubliceerd, waarschuwden echter dat de kwaliteit van de meeste onderzoeken naar kunstmatige zoetstoffen niet van hoog niveau was. Na bestudering van de gegevens van alle onderzoeken concludeerden ze dat “er geen bewijs was voor gezondheidsvoordelen van niet-suikerzoetstoffen en mogelijke schade kon niet worden uitgesloten”. Ook in een WHO-review (2022) werd geconcludeerd dat gewichtsverlies op lange termijn niet is bewezen met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Drank- en colabedrijven hebben zich tegen dit idee verzet.

NIEUWE SIGNALEN VAN KANKER EN HARTZIEKTEN

Nieuwe studies zouden echter nieuwe zorgen moeten oproepen. In een recente grote Franse studie (NutriNet-Sante, gepubliceerd in 2022) werden mensen die kunstmatige zoetstoffen gebruikten tot bijna acht jaar lang bestudeerd. In deze studie nam het algehele risico op kanker (borstkanker en aan obesitas gerelateerde kankers) toe, wat correleert met de hoeveelheid inname van deze zoetstoffen. Dit werd met name aangetoond voor aspartaam ​​en acesulfaam-k, die wereldwijd in een grote verscheidenheid aan populaire voedingsmiddelen en dranken zijn gebruikt. In deze studie consumeerden de meeste mensen gezoete dranken of tafelzoetstoffen. Een interessant punt om nu te onderzoeken is of gewichtstoename geassocieerd met kunstmatige zoetstoffen leidt tot een waargenomen toename van het risico op kanker. Mogelijke cellulaire mechanismen voor het ontstaan ​​van kanker zijn onder meer ontsteking en DNA-schade.

Advertentie

Een meer schadelijke studie (een paar dagen geleden gepubliceerd in een toptijdschrift, 'Nature Medicine') toont aan dat een kunstmatige zoetstof, erythritol (afzonderlijk verkocht of gecombineerd met andere kunstmatige zoetstoffen zoals stevia), trombose (stolling) kan veroorzaken, waardoor potentieel om een ​​hartaanval of beroerte te veroorzaken gedurende drie jaar. Meer over erythritol, eenmaal ingenomen, kan het meerdere dagen in het lichaam blijven. Deze studie was zeer goed uitgevoerd en bestond uit populatie- en laboratoriumgegevens. Toename van het risico op hartaandoeningen en beroertes door kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam, sucralose) is aangetoond door een grote (103.388 deelnemers) Franse studie gepubliceerd in 2022. Bezorgd door de bevindingen van deze recente onderzoeken, hebben veel experts gesuggereerd dat de FDA en andere regelgevende instanties zouden hun richtlijnen moeten herzien over welke kunstmatige zoetstoffen als algemeen veilig/onveilig moeten worden beschouwd.

TIJD VOOR NIEUW ADVIES

Mijn advies over kunstmatige zoetstoffen is ook veranderd. Gezien deze recente gegevens maak ik me vaak zorgen over ongeïnformeerde personen die te veel gezoete dranken blijven gebruiken. Ik vraag me ook af of sommige van deze kunstmatige zoetstoffen worden gemengd in laddoos en mithais die bedoeld zijn voor mensen met diabetes tijdens festivals, vooral Diwali. Ik maak me ook zorgen als deze kunstmatige zoetstoffen zijn geïnjecteerd in de bijzonder zoete vruchten die ik onlangs heb gekocht. Maar ik ben duidelijker in mijn gedachten wat betreft mijn advies. Ik ben het eens met de Franse onderzoekers van de twee grote studies, die schreven: “Onze resultaten geven aan dat deze voedseladditieven, die dagelijks door miljoenen mensen worden geconsumeerd en aanwezig zijn in duizenden voedingsmiddelen en dranken, niet als een gezond en veilig alternatief voor suiker moeten worden beschouwd. ” Vanaf nu geen kunstmatige zoetstoffen, dus ook geen cola light, zeg ik tegen mijn patiënten. Ik sta goed gecontroleerde patiënten met diabetes toe om in plaats daarvan minder dan 5 gram suiker (ongeveer een theelepel) in thee/koffie te nemen. Ten slotte heb ik een mentale notitie gemaakt om de voorkant van de verpakkingsetiketten van alle zoete voedingsmiddelen die ik koop zorgvuldig te lezen, inclusief de luxe waar ik me soms aan overgeef, chocolaatjes.

Lees ook

Kan appelciderazijn de magische kogel zijn voor gewichtsverlies, het omk…

Kan curcumine, vitamine D en visolie beheersen diabetes progressie? Nieuwe st…

Kan kogelvrije koffie — koffie met ghee of olijfolie — in de ochtend h…

Kan Anushka Sharma's vroege dinerroutine om 18.00 uur diabetes onder controle houden, cal…

(Dr. Misra is Padma Shree Awardee en auteur van het boek 'Diabetes with Delight. ')