Joe Biden tekent maatregelen om de controle op wapenkopers te verscherpen, dringt er bij het Congres op aan om ‘iets groots te doen’

0
72

Het verdriet is nog steeds verstikkend, de woede nog steeds visceraal, zei president Joe Biden dinsdag, in deze buitenwijk van Los Angeles waar een schutter een danszaal bestormde en elf doodde in januari. Hij kondigde nieuwe federale maatregelen aan om wapengeweld te beteugelen, maar verklaarde emotioneel dat er meer moesten komen.

“Doe iets. Doe iets groots,' smeekte hij. “Ik ben vastbesloten om aanvalswapens en magazijnen met hoge capaciteit te verbieden”, zei Biden tegen de families van enkele slachtoffers die in het publiek zaten voor zijn opmerkingen, samen met de 26-jarige die het halfautomatische pistool wegworstelde. van de schutter.

Aanbevolen voor jou

  • 1Kohinoor om gecast te worden als 'symbool van verovering’ in nieuwe Tower of London-display
  • 2Emmanuel Macron schuwt parlement om Franse pensioenleeftijd te verhogen
  • 3Verpleegkundigen, paramedici bereiken loonovereenkomst om stakingen in Engeland te beëindigen

De retoriek van Biden is steeds sterker geworden over wapens – hij roept routinematig op tot een verbod op aanvalswapens – door een wapenbeheersingsplatform nog harder te pushen dan tijdens de regering-Obama, toen hij vice-president was. Hij is aangemoedigd door de tussentijdse verkiezingen toen zijn regelmatige gepraat over wapenbeheersing niet resulteerde in massale democratische verliezen, en hij zal naar verwachting blijven pleiten voor sterke veranderingen terwijl hij op weg is naar een herverkiezing in 2024. assistenten zeggen.

“We herdenken en rouwen vandaag”, zei Biden in Monterey Park. “Maar ik ben hier vandaag bij je om te handelen.” De president vertelde de menigte dat hij een uitvoerend bevel had ondertekend om antecedentenonderzoeken voor het kopen van wapens te verscherpen, een veiligere opslag van vuurwapens te promoten en ervoor te zorgen dat wetshandhavingsinstanties meer profijt hebben van een tweeledige wapenbeheersingswet die afgelopen zomer van kracht werd.

Maar Biden heeft slechts beperkte macht om verder te gaan dan die wetgeving die werd aangenomen na de moord op 10 winkelende mensen in een kruidenierswinkel in Buffalo, New York en 19 studenten en twee leraren op een basisschool in Uvalde, Texas.

>

Zijn actie van dinsdag verandert niets aan het regeringsbeleid. Integendeel, het geeft federale agentschappen opdracht om ervoor te zorgen dat bestaande wetten en procedures worden nageleefd – een typisch kenmerk van uitvoerende bevelen die door presidenten worden uitgevaardigd wanneer ze de grenzen van hun eigen macht confronteren om op te treden zonder medewerking van het Congres.

“Laten we gaan. Laat het duidelijk zijn, niets van dit alles ontheft het Congres van de verantwoordelijkheid om te handelen om universele antecedentenonderzoeken te doorstaan, om wapenfabrikanten uit te schakelen; immuniteit voor aansprakelijkheid,” Zei Biden.

Gebruikmakend van emotie om het Congres tot actie aan te zetten, beschreef hij de levens van de slachtoffers van Monterey Park: een dancehall-manager die klanten na de lessen naar hun auto bracht. Een avonturier klaar voor de volgende reis naar het buitenland. Een toegewijde grootouder.

Advertentie

Biden, wiens eigen bekendheid met verdriet bekend is – zijn kleine dochter en vrouw kwamen om bij een auto-ongeluk in de jaren zeventig en later stierf zijn volwassen zoon aan kanker – raakte de alledaagse dingen aan waarvan hij zei dat ze zoveel pijn deden nadat de eerste schok voorbij was. ; de manier waarop een kast nog steeds ruikt naar een geliefde, het geluid van een lach, de buiging van een glimlach.

De slachtoffers in Monterey Park, waar 20 werden neergeschoten na de viering van het nieuwe maanjaar, waren oudere Aziatische Amerikanen, meestal in de zestig en zeventig. Biden zei dat ze een krachtige visie op Amerika vertegenwoordigden: “Onze diversiteit is de kracht van deze natie.”

Zijn bevel van dinsdag geeft het kabinet opdracht een plan af te ronden om de regering beter te structureren om gemeenschappen te ondersteunen die lijden onder wapengeweld. Als de Federal Emergency Management Agency kan reageren op natuurrampen om ondersteuning ter plaatse te bieden, zou de regering hetzelfde moeten kunnen doen voor een massale schietpartij, zei hij. Meer geestelijke gezondheidszorg voor verdriet en trauma, financiële hulp voor slachtoffers en voor bedrijven die gedwongen zijn te sluiten tijdens een langdurig politieonderzoek.

Hij geeft procureur-generaal Merrick Garland opdracht om de regels voor wapenhandelaars met een federale vergunning te versterken, zodat ze weten dat ze achtergrondcontroles moeten uitvoeren als onderdeel van hun licenties.

Advertentie

Hij verplicht zich ook tot een betere rapportage van ballistische gegevens van de federale wetshandhaving voor een verrekenkantoor dat federale, staats- en lokale wetshandhavers in staat stelt om granaathulzen aan geweren te koppelen. Maar lokale en nationale wetshandhavingsinstanties zijn niet verplicht om ballistische gegevens te rapporteren, en velen doen dat ook niet, waardoor het verrekenkantoor minder effectief wordt.

En de president vraagt ​​de Federal Trade Commission om een ​​openbaar rapport uit te brengen waarin wordt geanalyseerd hoe wapenfabrikanten reclame maken voor minderjarigen en militaire afbeeldingen gebruiken om reclame te maken voor het grote publiek.

“Het uitvoerende bevel van president Biden vandaag is een homerun voor de openbare veiligheid”, zei John Feinblatt, president van Everytown for Gun Safety. “Dit is het nieuwste voorbeeld van het leiderschap van president Biden op het gebied van wapenveiligheid, en we zijn er trots op hem bij te staan ​​terwijl hij krachtige actie onderneemt om de maas in de wapenverkoper te helpen dichten – wat de antecedentenonderzoeken aanzienlijk zal uitbreiden wapenverkoop, houd wapens uit de handen van gevaarlijke mensen en red levens.”

Het vorig jaar aangenomen wetsvoorstel, bekend als de Safer Communities Act, wordt door voorstanders van wapenbeheersing gezien als een goed begin, maar een die niet ver genoeg gaat. Nadat de wet was ondertekend, waren er 11 andere massale schietpartijen, volgens een database van massamoorden sinds 2006 bijgehouden door The Associated Press, USA Today en Northeastern University. Bij die moorden zijn de schietpartijen waarbij minder dan vier mensen om het leven kwamen niet meegerekend – en het wapengeweld neemt ook in het hele land toe.

Pro-wapengroepen zeiden dat het bevel weinig zou doen om het groeiende wapengeweld een halt toe te roepen.< /p>Lees ook

Pentagon shows beelden van vliegtuigen die brandstof dumpen op Amerikaanse drone

Geschiedenis van Islamabad – de hoofdstad die uit het niets is ontstaan

Bakhmut: waarom Rusland en Oekraïne zo hard vechten voor één kleine stad< figure class="non_premium_icon">

Afghanistan voor vierde achtereenvolgende jaar zwaarst getroffen door terrorisme, India ra…

“De realiteit is dat niets in het uitvoerende bevel van de president vandaag iets zou hebben gedaan om de recente massale schietpartijen in Californië, Michigan of elders te voorkomen”, zei Katie Pointer Baney, de Managing Directeur van Government Affairs voor de Amerikaanse Concealed Carry Association. “Het wordt tijd dat de president en politieke leiders in het hele land een eerlijk gesprek voeren met het Amerikaanse volk en erkennen dat er geen wetgevende oplossing is die het probleem van wapengeweld permanent zal oplossen.”