Iran zegt dat 110 gearresteerd zijn op verdenking van vergiftiging door schoolmeisjes

0
73

De Iraanse politie zei woensdag dat 110 verdachten zijn gearresteerd in verband met de vermoedelijke vergiftiging van duizenden meisjes op scholen in het hele land.

Studenten zeggen ziek te zijn geworden door schadelijke dampen bij incidenten die teruggaan tot november die zich voornamelijk hebben voorgedaan bij meisjes’ scholen. Autoriteiten zeggen dat ze het onderzoeken, maar er is geen woord over wie er achter de incidenten zou kunnen zitten of wat – indien van toepassing – chemicaliën zijn gebruikt.

Aanbevolen voor u

  • 1Kohinoor wordt gecast als 'symbool van verovering’ in nieuwe Tower of London-display
  • 2Emmanuel Macron schuwt parlement om Franse pensioenleeftijd te verhogen
  • 3Verpleegkundigen en paramedici bereiken loonovereenkomst om stakingen in Engeland te beëindigen

Lees ook |Te midden van anti-Hijab-protesten 'vergiftigd' honderden schoolmeisjes in Iran: wat gebeurt er

In tegenstelling tot buurland Afghanistan heeft Iran geen geschiedenis van religieuze extremisten die zich richten op onderwijs voor vrouwen, zelfs tijdens het hoogtepunt van de Islamitische Revolutie van 1979. Er zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen en sommige functionarissen hebben gesuggereerd dat massahysterie mogelijk een rol heeft gespeeld.

Generaal Saeed Montazerolmehdi, de woordvoerder van de politie, kondigde de arrestaties aan in opmerkingen van de Iraanse media. Hij zei ook dat de politie duizenden stinkbom-speelgoed in beslag had genomen, wat aangeeft dat sommige van de vermeende aanvallen mogelijk copycat-grappen waren.

Andere lijken ernstiger te zijn, met honderden ziekenhuisopnames van studenten, volgens berichten in de lokale media. en rechtengroepen.

Iran heeft onafhankelijke media sterk aan banden gelegd en tientallen journalisten gearresteerd sinds het uitbreken van landelijke antiregeringsprotesten afgelopen september. Het heeft zich ook gericht op verslaggevers die verslag deden van de vergiftigingen, ook al hebben ambtenaren weinig details gegeven over wat er gebeurt.

Een wetgever in een regeringspanel die de incidenten onderzoekt, zei eerder deze maand dat maar liefst 5.000 studenten hebben geklaagd over ziek worden op 230 scholen in 25 provincies. Mensenrechtenactivisten in Iran, een groep die de recente protesten nauwlettend heeft gevolgd, schatten het aantal op meer dan 7.000 studenten.

Lees ook

Pentagon toont beelden van vliegtuigen die brandstof dumpen op Amerikaanse drone

Geschiedenis van Islamabad – de hoofdstad die uit het niets is ontstaan

Winkeldief van Indiase afkomst veroordeeld voor meerdere fraudes door Britse rechtbank

Bakhmut: Waarom Rusland en Oekraïne zo hard vechten voor één kleine stadAdvertentie

De Wereldgezondheidsorganisatie documenteerde wat een soortgelijk fenomeen zou kunnen zijn geweest in Afghanistan van 2009 tot 2012, toen honderden meisjes in het hele land klaagden over vreemde geuren en vergiftiging. Er werd geen bewijs gevonden om de vermoedens te ondersteunen, en de WHO zei dat het een “massale psychogene ziekte” leek te zijn.