BJP heeft veiligheid nodig in Bihar-nummers, Center rolt veiligheidsparaplu uit

0
40

Upendra Kushwaha, Mukesh Sahani en Chirag Paswan. De drie leiders uit Bihar zijn drie potentiële bondgenoten van de BJP voor de Lok Sabha-peilingen volgend jaar en hebben de afgelopen maanden ofwel centrale beveiligingsdekking gekregen of hun beveiligingscategorie is opgewaardeerd.

Terwijl Kushwaha, een ex-minister van de Unie en voormalig leider van Janata Dal (United), vorige week Y-Plus-beveiliging ontving, kreeg Vikassheel Insan Party (VIP)-leider en voormalig staatsminister Sahani in februari Y-Plus-beveiliging. Beiden kregen eerder veiligheidsdekking van de staat. In januari werd de beveiligingsdekking van Jamui MP en Lok Janshakti Party (Ram Vilas) chef Paswan opgewaardeerd van Y-plus categorie naar Z, waaronder het beveiligingsdetail bestaat uit 22 personeelsleden, waaronder vier tot zes National Security Guard (NSG) commando's. Onder de categorie Y-plus krijgen beveiligden een beveiligingsdetail van 11 personeelsleden, waaronder twee tot vier NSG-commando's. Het Centrum heeft gezegd dat de beveiligingsdekking die aan de drie wordt gegeven, gebaseerd is op beoordeling na “inlichtingeninvoer”.

Aanbevolen voor u

  • 1Karnataka BJP-kaarttumult woedt: ‘Bommai krijgt er misschien geen,’ zegt parlementslid; BSY yatra stopte
  • 2Zorg ervoor dat legale luidsprekers niet uit moskeeën worden verwijderd: UP minderhedenpanel naar staatsregering
  • 3BJP zet stappen om Rahul Gandhi geschorst te krijgen van Lok Sabha, politie stuurt hem bericht

Hoewel geen van de drie leiders openlijk heeft gesproken over een bondgenootschap met de BJP, heeft de regerende partij in het Centrum geïnsinueerd dat het verlenen van de veiligheidsdekkingen deel uitmaakt van de inspanningen om potentiële bondgenoten voor 2024 te cultiveren. Paswan voerde campagne voor de BJP in de Kurhani bypolls afgelopen december en Sahani, hoewel ongelukkig met de BJP nadat de drie MLA's van zijn partij zich erbij hadden aangesloten, heeft de partij de laatste tijd niet aangevallen. Kushwaha liep vorige maand de JD(U) uit en liet de Rashtriya Lok Janata Dal (RLJD) drijven. Hij heeft hints laten vallen over afstemming met de BJP.

Aangezien de BJP wordt geconfronteerd met de formidabele sociale combinatie van de JD(U) en de Rashtriya Janata Dal (RJD), zal het waarschijnlijk helpen om deze drie leiders aan boord te hebben. Chirag is de leider van de Scheduled Caste (SC) Paswan-gemeenschap, Kushwaha behoort tot de Other Backward Class (OBC) Kushwaha-gemeenschap en Sahani komt uit de Extreme Backward Class (EBC) Mallah-gemeenschap. Deze drie gemeenschappen zijn goed voor meer dan 12 procent van de bevolking van de staat. Een BJP-leider zei: “Nu Lalu Prasad en Nitish Kumar de handen ineen slaan, samen met het congres en vier andere partijen, hebben ze de overhand met 10 procent meer stemmen dan wij. Dit is waarom de BJP Chirag, Kushwaha en Sahani nodig heeft om de Mahagathbandhan gelijk te trekken en de overhand te krijgen met behulp van de Narendra Modi-factor.”

Op de vraag of de upgrade van de beveiliging van Chirag Paswan de pogingen van de BJP vertegenwoordigde om de banden aan te halen, zei LJP (Ram Vilas)-woordvoerder Vinit Singh: “De upgrade van de beveiliging van Chirag Paswan van Y-plus naar categorie Z heeft veel connotaties. Maar de belangrijkste is de toenemende populariteit van onze leider in Bihar. De toegenomen veiligheid weerspiegelt ook slecht de verslechterende situatie van wet en orde in de staat onder het regime van Mahagathbandhan.”

Lees ook |Upendra Kushwaha interview: 'Nitish' verhuizing naar project Tejashwi als toekomstige leider van Bihar signaleert JD(U)’s einde’

RLJD-leider Rahul Kumar zei: “Y-plus beveiliging aan Upendra Kushwaha werd gegeven op basis van input van inlichtingen. Zijn konvooi werd amper twee maanden geleden aangevallen in Ara. We hebben niet om veiligheidsdekking gevraagd. Maar het was genadig van de centrale regering om Kushwaha ji Y-plus zekerheid te geven. We danken het Centrum en adviseren de oppositie om er geen politiek spel over te spelen.”

VIP-woordvoerder Dev Jyoti zei dat de leider van zijn partij, Mukesh Sahani, de “grootste leider van de Nishad- of Mallah-gemeenschap” is en vaak openbare bijeenkomsten houdt in gevoelige gebieden waar ooit maoïsten actief waren. “Hoewel we er niet om hebben gevraagd, heeft het Centrum het beoordeeld en Sahani ji beveiliging gegeven op basis van inlichtingenfeedback. We kunnen mensen er niet van weerhouden het politiek te lezen', zei hij.

Advertentie

Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Unie zei: “Veiligheid wordt verleend op basis van een dreigingsevaluatie door het inlichtingenbureau. Al degenen die veiligheid hebben gekregen, hebben deze gekregen.”

Lees ook

BJP wil Rahul Gandhi schorsen van Lok Sabha, politie stuurt hem n…

Rahul Gandhi in BJP-vuurlinie, Varun Gandhi zegt nee tegen Oxford Union de…

Mandya rallysucces geeft BJP Karnataka 'richting', PM Modi om focus te zijn…

Rahul Gandhi komt naar huis, BJP voert aanval uit: 'Spreken in taal o. ..

BJP OBC Morcha's nationaal algemeen secretaris Nikhil Anand weigerde ook al te veel in de beslissing van het centrum te lezen. “De Grand Alliance maakt onnodig furore over het bieden van veiligheid aan bepaalde leiders. Er is een regelmatig beoordelingsproces door de staat en het Centrum waardoor de veiligheidsdekking voor bepaalde personen wordt ingekort, verhoogd of uitgebreid. Politiek gezien zijn de leiders van de Grand Alliance nerveus en ongemakkelijk omdat ze hun volk niet bij elkaar kunnen houden. De BJP werkt hard aan het vergroten van het bereik onder mensen.”

— Met input van ENS Delhi