Waarom boerenvakbonden uit Punjab protesteren bij Jantar Mantar in Delhi

0
80

Aan het begin van het tweede deel van de begrotingssessie van het Parlement op 13 maart, vijf boerenbonden uit Punjab protesteerden tegen de regering van de Unie in Jantar Mantar, Delhi, over kwesties van CBI doorzoekt eigendommen van boeren’ leiders en al lang bestaande eisen voor kwijtschelding van leningen en Minimum Support Price (MSP).

Boeren namen eerder deel aan een processie vanuit de Gurudwara Shri Bangla Sahib in de stad terwijl ze vlaggen en spandoeken droegen.

Aanbevolen voor jou

  • 1Tweeledige resolutie van de Senaat probeert de steun van de VS voor India op de McMahon-lijn te onderstrepen: wat is de McMahon-lijn?
  • 2Credit Suisse aandelen zinken: wat gebeurt er
  • 3Welke controverse heeft de SC Bar Association verdeeld

Legde |5 redenen uit hoe boeren erin slaagden om het protest tegen de landbouwwet een jaar lang vol te houden

Onder leiding van Balbir Singh Rajewal, voorzitter van Bharti Kisan Union (BKU) Rajewal, waren vijf vakbonden aanwezig: de BKU Rajewal, de All India Kisan Federation, het Kisan Sangharsh Committee, Punjab, de Bharti Kisan Union Mansa en de Azad Kisan Sangharash-commissie. De Samyukta Kisan Morcha (SKM), een collectief van boeren. vakbonden, heeft ook een landelijk protest gepland op 20 maart.

Maakten deze vakbonden deel uit van de eerdere protesten aan de grenzen van Delhi?

De vijf vakbonden waren een integrale eenheid van de door Sanyukt Kisan Morcha geleide boerenagitatie tegen landbouwwetten die vanaf 2020 aan de grens met Delhi werd gehouden. Rajewal was een van de senior leiders van de agitatie. De vakbonden maken echter geen deel meer uit van de SKM.

Toen de drie landbouwwetten op 19 november 2021 door premier Narendra Modi waren ingetrokken, keerden de boerenbonden op 11 december terug naar hun respectieve staten, na de De regering van de Unie gaf een schriftelijke verzekering voor het voldoen aan de rest van de eisen.

Later vormden 22 boerenvakbonden die deel uitmaakten van de SKM de Sanyukt Samaj Morcha (SSM) om de peilingen van de State Assembly in 2022 te betwisten. De SKM zette alle leden uit die lid werden van de SSM, aangezien het betwisten van peilingen geen deel uitmaakte van de agenda. Tijdens de opiniepeilingscampagne bleven er nog maar 17 vakbonden over als onderdeel van SSM. Wanneer de verkiezingen’ de resultaten kwamen in maart, alle kandidaten behalve één (de gangster die activist Lakha Sidana werd) verloren hun borgsom.

Best of Explained

Klik hier voor meer

In juli 2022 kwamen de meeste vakbonden terug in de SKM-groep, nadat ze hadden gezegd dat ze zich niet zouden bezighouden met politieke activiteiten. De overige vijf vakbonden werd gevraagd de SSM te ontbinden, maar zij weigerden en maken daarom geen deel uit van de SKM. Maar bronnen hebben gezegd dat er inspanningen worden geleverd om de eenheid onder boerenvakbonden te behouden.

Advertentie Lees ook |Punjabse boerenvakbonden praten over volledige eenheid, besluiten om aan tafel te komen

Waarom zijn de boeren’ vakbonden die protesteren?

Tijdens het protest zei Balbir Singh Rajewal: “Slogans werden geuit tegen de centrale en deelstaatregeringen, die er niet in zijn geslaagd onze langdurige problemen aan te pakken. We gingen naar Delhi om onze woede en wrok over het centrum over te brengen, dat ons heeft misleid door de schriftelijke beloften aan de boeren niet na te komen op het moment dat de drie controversiële centrale landbouwwetten werden ingetrokken.”

< p>Bovendien hadden ze kritiek op de centrale overheid voor de CBI-huiszoekingen uitgevoerd in de woningen van twee boerenleiders, Ajmer Singh Lakhowal, president van BKU Lakhowal, en Satnam Singh Behru, president van de Indian Farmers Association, op 21 februari. Ambtenaren van India (FCI), die naar verluidt in plaats van steekpenningen graan van inferieure kwaliteit kochten ten voordele van kooplieden en rijstmolenaars.

Ook in Explained |Antiquities in het buitenland: Wat Indiase, internationale wetten zeggen

Hoewel de twee leiders lid zijn van de SKM, zeiden de vijf boerenvakbonden dat alle boerenvakbonden in Punjab op dezelfde golflengte zitten over de kwestie van CBI-zoekopdrachten.

Advertentie

Wat er gebeurde bij het protest in Delhi?

Ongeveer 5.000 boeren bereikten Delhi op 12 maart met de trein. Prem Singh Bhangu, voorzitter van de All India Kisan Federation, zei: “We hadden ons plan op 6 maart aan de politie van Delhi kenbaar gemaakt door een persoonlijk bezoek te brengen en er was geen bezwaar tegen. naar het… Onze processie was volkomen vredig.” Kanwalpreet Singh Pannu, Bogh Singh Mansa en Harjinder Singh Tanda waren enkele van de andere deelnemende vakbondsleiders.

Een vijfkoppige boerendelegatie diende een memorandum in gericht aan de premier. “We hebben ook tijd van ons, de premier, gevraagd voor een persoonlijke ontmoeting, maar we hebben nog geen tijd gekregen. Ons memorandum is door zijn kantoor in ontvangst genomen en er is ons verteld dat het hem spoedig zal bereiken,” zei Bhangu.

Welke andere kwesties werden aan de orde gesteld?

Vakbondsvoorzitters beweerden dat de regering “groot onrecht” naar Punjab en boeren, wijzend op kwesties van watergeschillen. Ze zeiden dat niet-oeverstaten zoals Rajasthan en Delhi een groot deel van de watervoorraden kregen, waardoor 73 procent van het gecultiveerde land van Punjab onbevloeid bleef. De leiders zeiden dat Punjab wordt geconfronteerd met een acute watercrisis en ondergrondse wateruitputting. Aangezien water, irrigatie en kanalen volgens de grondwet staatsonderwerpen zijn, heeft het centrum niet het recht om wetten uit te vaardigen of een uitvoerend bevel uit te vaardigen, zeiden ze.

Kwesties van de minimumsteunprijs worden een wettelijk recht en een Er werd ook gezorgd voor een verzekerde markt voor alle gewassen, inclusief groenten en fruit, samen met eisen voor kwijtschelding van leningen voor boeren en landarbeiders.

Lees ook

Instorting Silicon Valley Bank: hoe veilig zijn Indiase banken? />H3N2-virus doodt 2 in India: wat is dit virus en hoe kan het worden voorkomen…

PAN-kaart-Aadhaar koppelen: Waarom het verplicht is; wat gebeurt er als u niet

Wat leidde tot de ineenstorting van Signature Bank?

De SKM heeft op 20 maart een protest gepland in de buurt van het parlement over de hangende eisen waarmee de regering heeft ingestemd ten tijde van de intrekking van de landbouwwetten. Hoewel ze hebben beweerd dat er een grote bijeenkomst zal worden gehouden als onderdeel van een landelijk programma, hebben ze vanaf nu alleen toestemming gekregen voor een protestbijeenkomst op het terrein van Ramleela en niet op Jantar Mantar.