SR:s finansguru bloggade om konkurrenten – fälls

0
45

Publicerad 16 mars 2023 kl 10.55

Inrikes. Sveriges Radios finansielle expert Patrick Siegbahn “varnade” i en blogg på sitt företags hemsida för en av företagets konkurrenter. Nu fälls tilltaget i Patent- och marknadsdomstolen, som förbjuder Siegbahns rådgivningsföretag Småspararguiden att fortsätta sprida blogginlägget.

Dela artikeln

TwittraDela

Den finansielle rådgivaren Patrick Siegbahn medverkar regelbundet i Sveriges Radios program Plånboken. Där besvarar han lyssnarfrågor och ger råd om privatekonomi och sparande.

Siegbahn äger och driver samtidigt rådgivningsföretaget Småspararguiden där han och kollegan Andreas Runnemo erbjuder ”oberoende finansiell rådgivning” för 1 950 kr i timmen.

Hösten 2021 stämdes Småspararguiden av ett konkurrerande rådgivningsföretag, Kapitalgruppen. Bakgrunden till tvisten var att Siegbahn i ett inlägg på Småspararguidens blogg hade ”varnat” för Kapitalgruppen och uppmanat läsarna att anlita Småspararguiden istället. Kapitalgruppen gjorde i sin stämningsansökan gällande att blogginlägget innehöll en rad felaktiga påståenden om Kapitalgruppen och var otillbörlig marknadsföring för Småspararguidens egen rådgivning.

Under processen i Patent- och marknadsdomstolen försvarade sig Småspararguiden med att man utöver finansiell rådgivning även ägnade sig åt journalistik. Inlägget om Kapitalgruppen var en journalistisk granskning som, till skillnad från reklam, åtnjöt grundlagsskydd och inte kunde förbjudas, hävdade Småspararguiden.

Patent- och marknadsdomstolen har nu meddelat dom i målet. Domstolen går på Kapitalgruppens linje och fäller Småspararguiden för otillbörlig marknadsföring. Inlägget är ingen journalistisk granskning utan reklam för Småspararguiden, kommer domstolen fram till.

Inlägget innehåller enligt domstolen dessutom ett flertal vilseledande påståenden om Kapitalgruppen. Det är därför frågan om otillbörlig marknadsföring som ska förbjudas med stöd av marknadsföringslagen.

Domstolen förpliktar också Småspararguiden att ersätta Kapitalgruppen för dess rättegångskostnader med 423 000 kr.

”Det här är förstås en hård smäll för Småspararguiden och för oss personligen, men rätten har sagt sitt och det får vi acceptera. Åtminstone för nu. Vi ska ägna några dagar åt att slicka såren och fundera på hur vi går vidare”, skriver Småspararguiden i ett uttalande på sin blogg.

Småspararguiden uppger vidare att man för närvarande överväger om man ska överklaga domen. Ett annat alternativ som övervägs är att lägga ned verksamheten och försätta bolaget i konkurs, då Småspararguiden säger sig inte ha råd att betala den ersättning för rättegångskostnader man dömts att betala.

”Småspararguiden har under rättegången haft möjlighet att försvara de påståenden man gjort om Kapitalgruppen och underbygga dessa med konkret bevisning i form av vittnen eller relevanta handlingar. Domstolsprövningen har inte hindrat Småspararguiden att göra sin röst hörd. Däremot har Kapitalgruppen fått till stånd en opartisk och objektiv prövning av innehållet i Småspararguidens inlägg. Den prövningen har utfallit till Kapitalgruppens förmån”, skriver Kapitalgruppen på sin hemsida.

Kort efter att Småspararguiden blivit stämda gav Sveriges Radios program Medierna – där Siegbahn medverkat tidigare flera gånger – Siegbahn tillfälle att ge sin syn på tvisten i en längre intervju. Nu när domstolen slagit fast att Siegbahns inlägg var vilseledande reklam är det däremot tyst i Sveriges Radio.