Saraswati-schilderij van J&K: gevonden in de VS – zit daar al 6 jaar

0
76

NOTHING BETTER illustreert de uitdagingen waarmee India wordt geconfronteerd in zijn zoektocht naar gestolen en naar het buitenland gesmokkelde antiquiteiten dan de muur die het heeft bereikt om een ​​schilderij van J&K terug te krijgen uit de Verenigde Staten gedurende meer dan zes jaar, gegevens beoordeeld door The Indian Express onthulling onder de Right to Information (RTI) Act.

Lees |Indiase schatkamer die in Amerikaans museum zit, wordt in verband gebracht met smokkelaar in gevangenis in Tamil Nadu

Uit gegevens blijkt dat Amerikaanse autoriteiten India in december 2016 benaderden met het aanbod om de schilderij, “Godin Saraswati en Rasikas”, dat in beslag is genomen door Amerikaanse autoriteiten die de illegale handel in antiquiteiten onderzoeken.

Aanbevolen voor u

  • 1Volledige lijst: oudheden gekoppeld aan Jammu & Kasjmir
  • 2Een onverteld verhaal over Kasjmir: Artefacten niet opgespoord, FIR's die stof verzamelen

Lees |486 ASI antiquiteiten vermist sinds 1947: waarom cijfers het verhaal niet weergeven

De Archaeological Survey of India (ASI) informeerde het Indiase consulaat in New York echter over het antwoord van de J&K-administratie dat het “schilderij waarschijnlijk thuishoort naar” het SPS-museum in Srinagar, maar “de meeste (zijn) archieven werden beschadigd tijdens de verwoestende overstroming van 2014” — en er zijn nu “geen records als bewijs”.

Het beschikbare bewijs, zo blijkt uit de archieven, is “een vage vermelding” op “de basis” van het schilderij “waaruit blijkt dat het in 1918 door het (SPS) Museum (Srinagar) is gekocht”. SPS Museum, opgericht in 1898, is de grootste dergelijke faciliteit in Srinagar en valt onder de administratie van J&K. Het bevat bijna 80.000 items in zijn inventaris.

Niet te missen |Volledige lijst: antiquiteiten in het bezit van het Metropolitan Museum of Art in New York

“Het is een bewezen geval. De zaak is van onze kant nog niet gesloten, maar er is geen beweging in gekomen sinds februari 2017, toen we ons antwoord via ons consulaat naar de Amerikaanse autoriteiten stuurden”, vertelde een hoge ASI-functionaris aan The Indian Express.

Uitgelegd |Antiquities in het buitenland: wat Indiase, internationale wetten zeggen

De patstelling is vastgelegd in een tijdlijn die is samengesteld uit gegevens onderzocht door The Indian Express:

December 2016: Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid benadert het Indiase consulaat in New York, zeggend dat ze het schilderij van Saraswati in beslag hebben genomen.

Advertentie

17 december 2016: India's consul (Trade, Education and Commerce) in de VS, Sreenivasa Rao Gudavalli, schrijft aan ASI voor documenten van het SPS Museum “voor het vroegtijdig voortzetten van het herstel van dit item”.

2 februari 2017: ASI schrijft aan de J&K-regering (toen een staat) over het schilderij en vraagt ​​om “een kopie van de FIR of een dergelijk document om aan te tonen dat het schilderij is gestolen uit het SPS-museum”.

8 februari 2017:De toenmalige Directie Archief, Archeologie en Musea van J&K antwoordt dat er geen melding is van een vermist schilderij. “De archieven met betrekking tot 1918 zijn echter niet beschikbaar in het museum, aangezien de meeste archieven zijn beschadigd tijdens de verwoestende overstroming van 2014" Als zodanig kan het schilderij worden opgehaald uit New York om te worden tentoongesteld in het SPS-museum, Srinagar”, blijkt uit het dossier.

Advertentie

Bestanden met betrekking tot deze uitwisseling citeren ook een notitie geschreven door een niet-geïdentificeerde “gereputeerde geleerde” in 1978. Er staat: “Ik heb een dia van dit schilderij gemaakt toen ik het Pratap Singh Museum in Srinagar bezocht.” Op de zijkant van de plaat staat “APR 78”, zo blijkt uit de archieven, wat suggereert dat de plaat in april 1978 is gemaakt en dat het schilderij na dat jaar is verdwenen.

23 februari 2017: ASI draagt ​​de input van het museum over aan Sreenivasa Rao. Het schilderij blijft in de VS.

Het ministerie van Cultuur van de Unie, het ASI en het Indiase consulaat in New York hebben niet gereageerd op een vragenlijst van The Indian Express waarin haar bevindingen worden beschreven en waarin wordt gevraagd naar maatregelen die door de regering zijn genomen in dit verband.

Het onderzoek van Indian Express x ICIJ naar verloren antiquiteiten in een notendop:

🔎 The Indian Express’ Shyamlal Yadav keek naar de catalogi van het Metropolitan Museum of Arts (Met) in New York en ontdekte dat minstens 77 van de oudste antiquiteiten en 59 schilderijen op de een of andere manier verband houden met de beruchte kunstsmokkelaar Shubhash Kapoor.

🔎 Terwijl je hier bent, bekijk je een volledige lijst van de antiquiteiten in het bezit van de Met die gelinkt zijn aan Kapoor, die momenteel in de gevangenis zit in Tamil Nadu op beschuldiging van inbraak en diefstal van afgoden.< /p>Advertentie

🔎 Oké, er zijn dus artefacten gestolen uit India en meegenomen naar het buitenland. Waarom kunnen we ze niet gewoon terugbrengen? Welnu, de grootste uitdaging waarmee India momenteel wordt geconfronteerd, is de kloof tussen de artefacten die “officieel” als vermist zijn verklaard en wat opduikt op de wereldmarkten en wordt gevonden in musea.

🔎 Wat zijn antiquiteiten en welke wetten beschermen ze? Lees onze uitleg.

Advertentie

🔎 In deel 2 van zijn onderzoek, bekijkt Shyamlal hoe meer dan 90 antiquiteiten uit Jammu en Kasjmir bij de Met terechtkwamen. Ongeveer twee dozijn zijn in verband gebracht met een Amerikaanse wiskundige, een medewerker van een in de VS gevestigde antiquair die op de radar staat van onderzoeksbureaus. Ondertussen zijn er drie gekoppeld aan Subhash Kapoor.

🔎 De weg naar het terugvinden van gestolen antiquiteiten is een lange en moeizame geweest. Maar niets illustreerde beter de uitdagingen waar India voor stond dan de muur die het bereikte om een ​​schilderij van J&K terug te krijgen uit de VS gedurende meer dan zes jaar. Dit is wat er gebeurde.

Lees ook

Lutyens' bungalows, RBI , aantastingen zijn 'bossen' in het bosbeheer van de overheid…

IE100: de lijst van machtigste Indiërs in 2021

Sinds 2014, viervoudige stijging in ED-zaken tegen politici; 95% is van Opp…

Roosblauw ook in HSBC-lijst: diamanthandelaren zijn beste vrienden van belastingparadijzenAdvertentie

🔎 Nieuwsgierig naar deze antiquiteiten van J&K? Hier is een volledige lijst van de items.

© The Indian Express (P) Ltd