OPS domino treft BJP in Maharashtra: terwijl regeringswerkers beginnen te staken, vindt oppositie een aanvalslinie

0
74

Na Himachal Pradesh, Haryana en Karnataka heeft de Old Pension Scheme (OPS) de BJP in Maharashtra in het nauw gedreven. Een belangrijke reden die werd aangehaald voor het verlies van de partij in Himachal Pradesh afgelopen december was het ongeluk van overheidsmedewerkers met de regering van Jai Ram Thakur over haar weigering om de OPS terug te halen. Nu zijn overheidsmedewerkers in Maharashtra in staking en eisen dat de door Eknath Shinde geleide regering de New Pension Scheme (NPS) schrapt en OPS terugbrengt, omdat ze zeggen dat dit hen een zekere mate van financiële zekerheid zal bieden op hun oude dag.

Meer dan 17 lakh regerings-, semi-overheidsmedewerkers en onderwijzend en niet-onderwijzend personeel in Maharashtra die OPS eisen, zijn vanaf dinsdag voor onbepaalde tijd in staking, waardoor regeringsoperaties in verschillende delen van de staat worden belemmerd. Volgens functionarissen zal het examenrooster van de raad waarschijnlijk worden beïnvloed, aangezien ook niet-onderwijzend personeel zich bij de opschudding heeft aangesloten. De werknemersvakbonden gingen door met de staking, ondanks het feit dat Shinde en plaatsvervangend hoofdminister Devendra Fadnavis beloofden hun eisen te onderzoeken en een commissie op te richten om de haalbaarheid van herinvoering van OPS te onderzoeken. Er werd geen gehoor gegeven aan de oproepen van Shinde en Fadnavis om de staking af te blazen.

Aanbevolen voor jou

 • 1Newsmaker | Amruta Fadnavis: De vrouw met een verschil
 • 2UP BSP-chef: ‘BJP-publiciteitssysteem presenteerde BSP als dummy en SP als de partij in de strijd… zodat moslims daarin meegaan’
 • 3Te midden van gesprekken met Centre, zegt Pradyot Kishore van TIPRA Motha dat MLA's van de partij de regering binnen en buiten de assemblee zouden 'overnemen'.

  De aanval zal de BJP en de Shiv Sena ongerust maken, omdat de oppositie het kan aanvallen. Bovendien werd de nederlaag van de heersende alliantie vorige maand in twee zetels van de Wetgevende Raad toegeschreven aan het ongenoegen van de kiezers over de OPS-kwestie.

  Tijdens de wintersessie van de Algemene Vergadering in Nagpur sloot Fadnavis een terugkeer naar OPS uit, omdat dit zou resulteren in enorme uitgaven en niet haalbaar was. Maar hij verzachtte zijn standpunt toen de partij voelde dat ze in de problemen zat bij de MLC-verkiezingen en verzekerde dat de regering openstond om OPS opnieuw te bekijken na alle aspecten te hebben bestudeerd. Maar het was te weinig en te laat, want de Maha Vikas Aghadi (MVA) won twee zetels, onder meer op de thuisbasis van minister van Unie, Nitin Gadkari, Nagpur. Hierna gaf BJP-chef Chandrashekhar Bawankule toe dat “90 procent van de kiezers niet tevreden was met de pensioenkwestie”. Maar hij wees erop dat het Congres en de Nationalistische Congrespartij (NCP) OPS in 2005 hadden teruggedraaid.

  Maar, net als in Himachal Pradesh, wil het Congres meeliften op de OPS-golf. “De ingebouwde financiële onzekerheid belooft niet veel goeds voor gepensioneerde werknemers. Als je pensioenen koppelt aan de markt, boezemt dat angst in voor financiële zekerheid. Daarom eist het congres een heropleving van de OPS”, zei Nana Patole, hoofd van het staatscongres.

  Opinie |Het oude pensioenstelsel zal van de armen nemen en aan de rijken geven

  De MVA-bondgenoten van de grote oude partij, Shiv Sena (Uddhav Balasaheb Thackeray) en de NCP, hebben ook de staking gesteund, samen met de Aam Aadmi-partij (AAP), die heeft zijn werknemers gevraagd om deel te nemen aan de overheidswerknemers' straatprotesten.

  In het verleden had de congres-NCP-coalitie ook categorisch uitgesloten om OPS terug te brengen. Voormalig plaatsvervangend CM Ajit Pawar van de NCP, die de financiële portefeuille van 2010 tot 2014 bezat, protesteerde tegen OPS en zei een paar jaar geleden: “Een bedrag van Rs 1,51 lakh crore uit Maharashtra's totale jaarinkomen van Rs 4 lakh crore wordt besteed aan salarissen en pensioenen van het personeel. Van de 24 lakh mensen in de salarissen en pensioenen zijn er bijna 5,5 lakh staatswerknemers en negen lakh semi-staatsoverheidsmedewerkers, met 7,5 lakh mensen onder de oude pensioenregeling en twee lakh onder de nieuwe pensioenregeling.”

  Advertentie Ook in Political Pulse |Een recht pad van Devendra Fadnavis' U-bocht op OPS naar peilingen in kiesdistricten voor leraren?

  Maar voor de oppositie heeft het nu politieke waarde om te pleiten voor OPS om de BJP in het nauw te drijven. Vorige maand, temidden van geruchten over de OPS-vraag die de kop opstak in Haryana, zette CM Manohar Lal Khattar zijn hakken in het zand en zei dat “het land tegen 2030 failliet zou gaan als OPS zou worden geïmplementeerd”. Maar toen de demonstraties op stoom kwamen en de politie vorige maand waterkanonnen en traangasgranaten gebruikte om een ​​bijeenkomst van overheidsmedewerkers in Panchkula uiteen te drijven en het herstel van OPS eiste, richtte de regering-Khattar een commissie op onder voorzitterschap van de hoofdsecretaris, de extra hoofdsecretaris (financiële afdeling), en hoofdsecretaris van de CM om hierover met overheidsmedewerkers te praten. De commissie heeft eerder deze maand een ontmoeting gehad met de demonstranten.

  Lees ook

  Adhir klaagt bij Om Birla: 'Mijn microfoon in LS is de afgelopen drie dagen gedempt… Vo…

  Terwijl BJP zich ongemakkelijk voelt bij Yediyurappa, groeit Vijayendra, zegt CT Ravi, 'Tickets …

  Parlement ontwricht: naar voorbeeld van premier Modi, hoe BJP de aanval op…

  'Beleid werd opgesteld door (door Sonia geleide ) NAC… Was dat democratie?': RSS-attac… Moet lezen |Fadnavis heroverweegt: 'Niet negatief over oude pensioenregeling' het af nadat de door Basavaraj Bommai geleide regering ermee instemde een commissie op te richten onder voorzitterschap van extra hoofdsecretaris (financiën) ISN Prasad om de impli te bestuderen redenen om terug te keren naar OPS.

  © The Indian Express (P) Ltd