Na Geetanjali Shree in 2022 haalt de Tamil-schrijver Perumal Murugan's Pyre de longlist van International Booker

0
68

Pyre, de roman van de Tamil-schrijver Perumal Murugan over kastenhaat, heeft samen met 12 andere boeken de longlist van de International Booker Prize 2023 gehaald. Murugan's boek uit 2013 werd in 2016 in het Engels vertaald door Anirudhh Vasudevan.

De prijs, ter waarde van £ 50.000 (Rs 50 lakh), wordt jaarlijks uitgereikt voor een roman of korte verhalenbundel geschreven in elke taal, vertaald in het Engels en gepubliceerd in het VK of Ierland. Het prijzengeld wordt gelijkelijk verdeeld tussen de auteur en de vertaler van het winnende boek.

Aanbevolen voor jou

  • 1Een blik op het baanbrekende werken van de onlangs overleden Japanse Nobelprijswinnaar Kenzaburō Ōe
  • 2Andrey Kurkov, Maryse Condé op International Booker-lijst
  • 3Tamil-schrijver Perumal Murugan haalt International Booker-longlist 2023

Over de nominatie voor de prijs gesproken, zei Murugan: “Dit is de eerste keer dat een Tamil-roman de lange lijst. Het is erg belangrijk voor de taal. Het is belangrijk, niet omdat het mijn roman is, maar omdat de selectie een erkenning is van de literatuur in het Tamil, in India,”

Sprekend over het belang van de selectie van een Tamil-roman, voegt de auteur eraan toe: “Engels en Hindi worden gesproken als Indiase talen, terwijl de andere worden geclassificeerd als regionale talen. Dat is verkeerd. Dat soort perceptie zal veranderen wanneer boeken uit onze talen – zowel zuidelijke talen als niet-Hindi-talen uit het noorden – op internationale prijslijsten terechtkomen.