Hvorfor bondeforeninger fra Punjab protesterer mot Delhis Jantar Mantar

0
82

Ved starten av andre del av parlamentets budsjettsesjon 13. mars arrangerte fem bondeforeninger fra Punjab en protest mot unionsregjeringen i Jantar Mantar, Delhi, over spørsmål om CBI søker på eiendommer til bønder’ ledere og langvarige krav om fritak for lån og minimum støttepris (MSP).

Bønder deltok tidligere i en prosesjon fra Gurudwara Shri Bangla Sahib i byen mens de bar flagg og plakater.

Anbefalt for deg

  • 1Bipartisan Senatet resolusjon søker å understreke USAs støtte til India på McMahon Line: Hva er McMahon Line?
  • 2Credit Suisse-aksjene synker: Hva skjer
  • 3Hvilken kontrovers har delt SC Bar Association

Forklart |5 grunner til hvordan bønder klarte å opprettholde gårdslovprotesten i ett år

Under ledelse av Balbir Singh Rajewal, president for Bharti Kisan Union (BKU) Rajewal, var fem fagforeninger til stede: BKU Rajewal, All India Kisan Federation, Kisan Sangharsh Committee, Punjab, Bharti Kisan Union Mansa og Azad Kisan Sangharash-komiteen. Samyukta Kisan Morcha (SKM), et kollektiv av bønder’ fagforeninger, har også planlagt en landsomfattende protest 20. mars.

Var disse fagforeningene en del av de tidligere protestene ved Delhi’s grenser?

De fem fagforeningene var en integrert enhet av den Sanyukt Kisan Morcha-ledede gårdsagitasjonen mot gårdslovene som ble holdt ved grensene til Delhi fra og med 2020. Rajewal var en av de øverste lederne for agitasjonen. Fagforeningene er imidlertid ikke lenger en del av SKM.

Da de tre gårdslovene ble opphevet av statsminister Narendra Modi 19. november 2021, returnerte bondeforeningene til sine respektive stater 11. desember, etter at Fagforbundets regjering ga en skriftlig forsikring for å oppfylle resten av kravene.

Senere dannet 22 bondeforeninger som var en del av SKM Sanyukt Samaj Morcha (SSM) for å bestride statsforsamlingens meningsmålinger i 2022. SKM utviste alle medlemmer som ble en del av SSM, da konkurrerende meningsmålinger ikke var en del av agendaen. Under avstemningskampanjen var det bare 17 fagforeninger igjen som en del av SSM. Når valget’ resultatene kom i mars, alle kandidater unntatt én (gangsteren som ble aktivist Lakha Sidana) mistet sikkerhetsinnskuddene sine.

Best of Explained

Klikk her for mer

Innen juli 2022 kom de fleste fagforeningene tilbake i SKM-folden, etter at de sa at de ikke ville engasjere seg i politisk aktiviteter. De resterende fem fagforeningene ble bedt om å oppløse SSM, men de nektet, og er derfor ikke en del av SKM. Men kilder har sagt at det arbeides for å opprettholde enhet blant bondeforeninger.

Annonse Les også |Punjab-gårdsforeninger snakker om fullstendig enhet, bestemmer seg for å komme til bordet

Hvorfor er bøndene’ fagforeninger som protesterer?

Ved protesten sa Balbir Singh Rajewal: «Slagord ble reist mot sentral- og delstatsregjeringene, som ikke har klart å ta tak i våre langvarige problemer. Vi dro til Delhi for å formidle vårt sinne og harme mot senteret, som har lurt oss ved ikke å oppfylle de skriftlige løftene som ble gitt til bøndene på den tiden da de tre kontroversielle sentrale gårdslovene ble opphevet.”

< p>I tillegg kritiserte de sentralstyret for CBI-søk utført på boligene til to bondeledere, BKU Lakhowal-president Ajmer Singh Lakhowal og Indian Farmers Association-president Satnam Singh Behru, 21. februar. Dette var en del av statlige søk for å etterforske anklager om korrupsjon mot Food Corporation av Embedsmenn i India (FCI), som angivelig anskaffet korn av dårlig kvalitet til fordel for kjøpmenn og rismøllere i stedet for bestikkelser.

Også i Explained |Antikviteter i utlandet: Hva indisk, internasjonal lov sier

Selv om de to lederne er medlemmer av SKM, sa de fem bondeforeningene at alle Punjabs bondeforeninger er på samme side om spørsmålet om CBI-søk.

Annonse

Hva skjedde under protesten i Delhi?

Rundt 5000 bønder nådde Delhi med tog 12. mars. Prem Singh Bhangu, president for All India Kisan Federation, sa: «Vi hadde antydet planen vår til Delhi-politiet 6. mars ved å avlegge et personlig besøk, og det var ingen innvendinger. til det… Vår prosesjon var helt fredelig.” Kanwalpreet Singh Pannu, Bogh Singh Mansa og Harjinder Singh Tanda var noen av de andre deltakende fagforeningslederne.

En delegasjon på fem medlemmer av bønder sendte inn et memorandum adressert til statsministeren. “Vi har også søkt tid hos oss, statsministeren, for et ansikt-til-ansikt-møte, men vi har ikke fått noen tid ennå. Memorandumet vårt ble tatt av kontoret hans, og vi ble fortalt at det snart vil nå ham,” sa Bhangu.

Hvilke andre problemer ble reist?

Forbundspresidenter påsto at regjeringen gjorde en “stor urettferdighet” til Punjab og bønder, og peker på problemer med vannkonflikter. De sa at stater som ikke var langs kysten, som Rajasthan og Delhi, fikk en stor andel av vannressursene, og etterlot 73 prosent av Punjabs dyrkede land uten vanning. Lederne sa at Punjab står overfor en akutt vannkrise og utarming av underjordisk vann. Siden vann, vanning og kanaler er statssubjekter under grunnloven, har senteret ingen rett til å lovfeste eller vedta noen utøvende ordre om dem, sa de.

Spørsmål om minimumsstøttepris blir gjort til en juridisk rettighet og en sikret marked for alle avlinger, inkludert grønnsaker og frukt, ble også hevet, sammen med krav om fritak for lån for bønder og landbruksarbeidere.

Les også

Silicon Valley Bank-kollaps: Hvor trygge er indiske banker?

H3N2-virus dreper 2 i India: Hva er dette viruset og hvordan kan det forebygges…

PAN-kort-Aadhaar-kobling: Hvorfor er det obligatorisk; hva skjer hvis du ikke

Hva førte til at Signature Bank kollapset?

SKM har planlagt en protest i nærheten av parlamentet 20. mars i spørsmålet om ventende krav som regjeringen gikk med på på tidspunktet for opphevelsen av gårdslovene. Mens de har hevdet at en stor samling vil bli holdt som en del av et landsomfattende program, har de bare fått tillatelse til et protestmøte på Ramleela-bakken og ikke på Jantar Mantar, per nå.