Grondwet boekt een plaats in menig hart

0
39

De grondwet van India, zo lijkt het, kent geen tekort aan afnemers, zelfs niet in een tijd waarin het beschikbaar is op internet en gratis toegankelijk is via de telefoon, terwijl het Parlement zijn inspanningen opvoert om Indiërs meer bewust te maken van de “ tempel van democratie”.

Door voor het eerst deel te nemen aan de zojuist afgesloten Wereldboekenbeurs in de nationale hoofdstad, heeft het Parlement in vijf dagen tijd boeken ter waarde van Rs 10 lakh verkocht. En de meest gewilde van de boeken was de replica van de originele gekalligrafeerde grondwet van India, waarvan zo'n 500 exemplaren werden verkocht.

Aanbevolen voor jou

  • 1Democratie onder vuur, Spreker leidt van voren: TMC MP Mahua Moitra
  • 2Kerala CPM staatssecretaris Govindan stuurt Rs 1 crore aanklacht wegens laster naar Swapna Suresh
  • 35.000 kunstwerken voor nieuw parlementsgebouw, ter ere van 5.000 jaar Indiase beschaving

De “echte kopie” van 's werelds langste handgeschreven grondwet, die Rs 1.200 kost, repliceert de ingewikkelde werken van Prem Behari Narain Raizada, Vasant Krishnan Vaidya en Nandlal Bose.

“De indicaties (over de interesse onder mensen) waren er, maar de rage op de boekenbeurs was een openbaring”, zei een functionaris.

Uit gegevens van de afgelopen drie jaar blijkt dat er bijna 3.000 exemplaren van de Grondwet zijn verkocht door het Parlement, wat neerkomt op een gestage stijging van de verkoop van zijn toonbank. Naast de parlementsbibliotheek is de gekalligrafeerde replica nu ook verkrijgbaar bij sommige Khadi en Village Industries Commission (KVIC) en andere overheidskraampjes.

Op de boekenbeurs verkocht het parlement bijna honderd exemplaren van de Constituerende Vergadering Debatten (Hindi en Engels). ‘Atal Bihari Vajpayee in het parlement’, ‘Maulana Abul Kalam Azad’ en ‘Netaji en INA’ behoorden tot de andere verkochte boeken.

“Velen brachten met gevouwen handen eerbetuigingen aan de replica van de oorspronkelijke grondwet bij onze kraam,” een hoge ambtenaar, die deel uitmaakt van het project van ‘Parliamentary Research en Training Institute for Democracies (PRIDE)’, een arm van het parlement, zei.

Advertentie

In overeenstemming met zijn inspanningen om zijn bronnen toegankelijk te maken voor de mensen, werkt het Parlement eraan om zijn volledige bibliotheek digitaal te maken – alle wetsvoorstellen, debatten, argumenten, rapporten, enz. – gratis toegankelijk voor het publiek.

>

Lok Sabha-voorzitter Om Birla, zeiden functionarissen, heeft PRIDE een ongekende impuls gegeven om het Parlement naar de “massa's” te brengen, waarbij hij zelfs de landsgrenzen overschreed. Bronnen zeiden dat Bhutan, Ghana en Zambia interesse hebben getoond in het opzetten van parlementaire trainingscentra in hun land, net als Kenia, Myanmar en de Malediven.

Hoewel bekend is dat scholen in Delhi en NCR studenten naar het Parlement brengen, tonen gegevens aan dat sinds 2018 meer dan 12.000 scholieren en studenten uit alle delen van het land het Parlement hebben bezocht. werkbezoeken en fysieke bezoeken, honderden scholieren en universiteitsstudenten uit onder andere West-Bengalen, Kerala, het noordoosten, Tamil Nadu, Maharashtra, Kasjmir, Telangana en de Andamanen en Nicobaren, zijn gekomen sinds de bezoeken voor het laatst zijn hervat jaar.

Advertentie

Trouwens, zei een functionaris, “onder leiding van de voorzitter kunnen de jongeren, en niet alleen ministers en ambtenaren, nu bloemenhulde brengen aan foto's en standbeelden van nationale beroemdheden in de centrale hal van het parlement. op hun geboortedag als onderdeel van Azadi ka Amrit Amhotsav”.

Lees ook

Verdrijving van regering Uddhav: Hooggerechtshof zegt bedreigingen, afwijkende meningen kunnen niet gr…

Raad van India staat buitenlandse advocaten en advocatenkantoren toe te oefenen in…

SC Orde van Advocaten roept actie tegen sr-advocaten af ​​wegens excuses aan CJI

UIDAI maakt Aadhaar-documentupdate tot 14 juni gratis online

Er is nu een doel om het bewustzijn onder 2 lakh schoolkinderen te vergroten door middel van de “Know Your Parliament”-wedstrijd — ze zullen vragen worden gesteld over het thema “Samajh Sansad Ki (Begrip van het Parlement)” als onderdeel van comm ter ere van 75 jaar onafhankelijkheid.