Er breken protesten uit in verschillende Pakistaanse steden terwijl Imran Khan wordt gearresteerd – belangrijke ontwikkelingen

0
42

In verschillende steden in Pakistan braken dinsdag protesten uit nadat de afgezette premier Imran Khan zijn aanhangers opriep voor hun rechten op te komen en de strijd voort te zetten, ook als hij gearresteerd wordt.

Khan, de Pakistaanse Tehreek -e-Insaf-voorzitter, plaatste zijn videoboodschap op sociale media toen de politie arriveerde in deze Zaman Park-residentie in Lahore om hem te arresteren in de Toshakhana-zaak. Er braken botsingen uit tussen de politie en zijn partijmedewerkers die zich buiten zijn woning hadden verzameld om zijn arrestatie te voorkomen. Volgens een rapport van Reuters raakten verschillende personen gewond toen de politie traangas afvuurde en waterkanonnen gebruikte om de aanhangers van Khan uiteen te drijven, die naar verluidt stenen naar politieagenten gooiden.

Aanbevolen voor jou

  • 1Pakistaanse regering verhoogt brandstofprijzen vóór Ramzan; benzine kost nu PKR 272 per liter
  • 2Pak-rechtbank stopt politieoperatie buiten de residentie van Imran Khan tot donderdag
  • 3Pakistaanse premier ziet ‘meer lasten’ op massa's terwijl land zich haast om IMF-deal veilig te stellen

Volg live updates |Imran Khan News Live Updates: Rechter biedt aan om arrestatiepogingen van de politie te stoppen als Imran zich overgeeft in de rechtbank

Kort na zijn toespraak braken er protesten uit in Islamabad, Peshawar, Karachi, Faisalabad, Sargodha, Vehari, Peshawar, Quetta en Mianwali, volgens een rapport in Press Trust of India.

Khan is onder vuur komen te liggen. voor het kopen van geschenken, waaronder een duur Graff-polshorloge dat hij als premier tegen een gereduceerde prijs had ontvangen van de staatsdepot genaamd Toshakhana en deze met winst verkocht.

Op maandag (13 maart), een district in Islamabad en sessies rechtbank vaardigde opnieuw arrestatiebevelen uit tegen Khan nadat hij hoorzittingen in de Toshakhana-zaak had overgeslagen. Deze zaak kwam op de voorgrond toen de coalitieregering – geleid door de Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) – in augustus 2022 een zaak aanspande tegen Imran, bewerend dat hij geen informatie openbaar had gemaakt over geschenken die aan Toshakhana en de opbrengst waren aangeboden. van de “illegale” verkoop van sommige geschenken.

Ondertussen zei de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rana Sanaullah dat Khan vanavond zal worden gearresteerd en voor de rechtbank zal worden voorgeleid.

Hier zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de zaak:

Politie arriveert bij de residentie van Imran Khan in Lahore

Khan's residentie in Zaman Park zag dinsdag de aankomst van de politie van Islamabad, terwijl de autoriteiten de mogelijkheid van zijn arrestatie naderden. Dawn meldde dat er gepantserde voertuigen buiten het huis waren gestationeerd, waar zijn aanhangers zich ook hadden verzameld. Een hoge officier van de politie van Islamabad bevestigde ook dat zijn team hierheen is gekomen om Khan te arresteren in de Toshakhana-zaak.

Advertentie

Ondertussen verzette PTI het Hooggerechtshof van Islamabad tegen de arrestatiebevelen die in de zaak waren uitgevaardigd. Opperrechter Aamer Farooq stelde de hoorzitting vast voor woensdag (15 maart) en verwierp het verzoek van de partij om de hoorzitting op dinsdag zelf te houden, aldus de advocaat van Khan, Ali Bukhari.

PTI-aanhangers en politie botsen

Verschillende aanhangers van Imran Khan en politieambtenaren raakten gewond nadat er botsingen uitbraken tussen de twee partijen voor zijn woning. Reuters citeerde regeringswoordvoerder Amir Mir die zei dat PTI-werknemers het geweld begonnen. “Als Imran Khan zijn aanwezigheid in de rechtbank verzekert, is dat goed, anders volgt de wet zijn beloop,” hij voegde toe. Mir zei ook dat de regering paramilitaire troepen heeft opgeroepen om de situatie onder controle te krijgen.

De politie viel de supporters aan met knuppels en gelobde traangasgranaten. Verscheidene aanhangers van Khan raakten gewond toen de politie traangas gebruikte, zeiden getuigen.

“We zijn hier alleen gekomen om te voldoen aan het gerechtelijk bevel”, zei plaatsvervangend inspecteur-generaal van politie Syed Shahzad Nadeem tegen verslaggevers. De arbeiders begonnen de politie te bekogelen met stenen en stenen, waarop de politie een waterkanon op hen richtte en in sommige gevallen een wapenstok op hen afvuurde, zei hij. Op live tv-beelden was te zien dat de supporters ook katapulten gebruikten en de politie aanvielen met stenen en stokken.

Advertentie

De videoboodschap van Imran Khan aan zijn volgers

In een videoboodschap vrijgegeven door PTI op sociale media, spoorde Khan zijn aanhangers aan om uit te komen voor ‘echte vrijheid’, zelfs toen de politie bij zijn woning arriveerde om hem te arresteren.

Lees ook

Imran Khan News Live Updates: Rechter biedt aan om arrestatiepoging van politie te stoppen…

Pakistan PM ziet 'meer lasten' op massa's terwijl het land zich haast om mijn…

Pak rechtbank stopt politie-operaties buiten Imran Khan's woning tot donderdag…

Imran Khan's zonen Suleman, Qasim bezoeken hem in Lahore na schietpartij

“Ze denken dat na mijn arrestatie de natie in slaap zal vallen. Je moet bewijzen dat ze ongelijk hebben,” zei de 70-jarige. “God heeft me alles gegeven, en ik vecht deze strijd voor jou. Ik heb deze strijd mijn hele leven gevoerd en dat zal ik blijven doen,” Hij voegde eraan toe.

“Als er iets met mij gebeurt en ik naar gevangenis of als ik word vermoord, moet je bewijzen dat je zult vechten zonder Imran Khan en de slavernij van deze dieven en van de enige persoon die beslissingen voor het land heeft genomen niet accepteert, & #8221; zei Khan.