Een onverteld Kashmir-verhaal: artefacten niet opgespoord, FIR's die stof verzamelen

0
65

ALS 77 kunstvoorwerpen in het Metropolitan Museum of Art in New York in verband worden gebracht met een oudhedensmokkelaar die nu in een gevangenis in Tamil Nadu zit, zijn er meer dan 90 andere stukken die een onverteld verhaal vertellen over Jammu en Kasjmir .

Lees |Indiase schatkamer in Amerikaans museum wordt gelinkt aan smokkelaar in Tamil Nadu-gevangenis

Aan de ene kant staat de formidabele Azië-collectie van de Met met minstens 94 artefacten van J&K-origine – 81 sculpturen, vijf schilderijen , vijf pagina's van een manuscript, twee oudheden uit Kashmir-tapijten en één pagina met kalligrafie – die geen van alle details in hun herkomst of achtergronddocumenten bevatten over wanneer ze zijn verhuisd en door wie, onthult een onderzoek door The Indian Express in samenwerking met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en het Britse Finance Uncovered.

Aanbevolen voor jou

  • 1Volledige lijst : Oudheden gekoppeld aan Jammu & Kasjmir
  • 2Saraswati-schilderij van J&K: gevonden in de VS – zit daar al 6 jaar
  • 3486 ASI-antiquiteiten vermist sinds 1947: waarom cijfers het verhaal niet weergeven

Lees |486 ASI antiquiteiten vermist sinds 1947: waarom cijfers het verhaal niet vatten

En aan de andere kant zijn verschillende FIR's stof aan het verzamelen in J&K over ontbrekende artefacten, waarbij sommige van deze zaken zijn gesloten als “niet getraceerd”, volgens RTI-gegevens en rechtbank- en politiegegevens die zijn onderzocht door The Indian Express, die ook belangrijke sites heeft bezocht in Srinagar en interviewde verschillende experts.

Van de J&K-artefacten in de Met, die de ooit bloeiende culturen van het Shaivisme, Vaishnavisme en Boeddhisme in de regio weerspiegelen , 24 zijn gelinkt aan een Amerikaanse wiskundige, wijlen Samuel Eilenberg, die als medewerker van een in de VS gevestigde antiquair op de radar van onderzoeksbureaus stond.

Niet te missen |Volledige lijst: oudheden in het bezit van het Metropolitan Museum of Art in New York

Drie van de artefacten – twee sculpturen en een schilderij – zijn gekoppeld aan Subhash Kapoor, de smokkelaar die een gevangenisstraf van 10 jaar uitzit gevangenisstraf in Tamil Nadu op beschuldiging van smokkel en diefstal van afgoden.

Uit de inventaris van J&K-sculpturen van The Met blijkt dat een achtste-eeuws idool van Kamdev en een van de vijf tegels (derde of vierde eeuw) uit het boeddhistische Harwan-klooster aan de rand van Srinagar zijn verworven van Kapoor's New Yorkse galerie, Art of the Verleden (AOP), respectievelijk in 1993 en 1992.

Uitgelegd |Oudheden in het buitenland: wat Indiase, internationale wetten zeggen

De lijst bevat ook 15 sculpturen van Vishnu en enkele van de andere goden en godinnen zoals Chakrapurush, Sharada, Gajalakshmi en Kartikeya, afgezien van Shivlings en sculpturen van Boeddha, Standing Surya en anderen – waarvan vele dateren uit de zesde-achtste eeuw. Dit omvat een bijzonder opvallend stuk getiteld “Diadem with Kinnaris (Half-Bird, Half-Female Creatures)” uit de 9e-10e eeuw gemaakt van “gouden inzet met granaat”.

Advertentie

Volgens verkregen RTI-gegevens van de Archaeological Survey of India (ASI) werden in 1998 11 bloementegels uit Harwan als vermist opgegeven en in 2008 werd een Gandharva-beeldje als vermist opgegeven in de Fatehgarh-tempel in Baramulla.

RTI-gegevens tonen aan dat slechts 1.795 antiquiteiten van J&K zijn geregistreerd onder de Antiquities and Art Treasure Act, 1972.

BR Mani, voormalig aanvullend directeur-generaal van ASI, schat dat 65 terracotta menselijke hoofden die zijn opgegraven in Ambaran in het district Akhnoor, 28 km van Jammu, worden bewaard door verschillende musea in India en daarbuiten. Hij zei dat hij niet op de hoogte was van enig stuk dat door de Met werd vastgehouden. Mani leidde een opgraving op de locatie in 1999-2000 als hoofdarcheoloog. Uit gegevens blijkt dat de site halverwege de jaren dertig voor het eerst werd opgegraven door de Hongaarse archeoloog Charles Fabri.

Advertentie

Volgens J&K's Directorate of Antiquities, Archives and Museums omvat de lijst met ontbrekende idolen en sculpturen: “Seated Buddha” (hout), “Standing Tara” (brons), “Jain Tirthankar” (koper) en “Buddha”. Uit hun archieven blijkt dat deze antiquiteiten zijn gestolen op 10 augustus 1973 en dat de zaak in april 1975 werd gemarkeerd als “niet getraceerd” en gesloten.

Er zijn er nog veel meer, waaronder een miniatuurschilderij van Shah- i-Hamdaan die op 27 september 1969 als gestolen werd opgegeven.

Bovendien wordt sinds 11 september 2003 een kopie van de koran met het stempel van Mughal-heerser Aurangzeb als vermist opgegeven. CBI ook. Al deze zaken werden later gesloten als “niet getraceerd”.

Uit archieven blijkt dat er ook artefacten ontbreken in Ladakh: “22 gouden koperen standbeelden en twee stoepa's gemaakt van kristal en olifantentanden” werden gerapporteerd als gestolen uit Zanskar Gonpa (District Kargil) in het jaar 1998″, toen het gebied deel uitmaakte van de voormalige J& ;K staat. Deze zaak werd ook gesloten als “niet getraceerd”.

R L Bhat, auteur van het boek “Hindu Shrines of Kashmir” (2014): “In de vele gevallen van buit van antiquiteiten waren FIR's niet mogelijk omdat mensen tijdens de strijd hun huizen moesten verlaten om hun leven te redden. De meeste overblijfselen uit onze heiligdommen zijn naar buiten gesmokkeld. Onze agentschappen moeten nu handelen volgens onze eigen wet en internationale wetten.”

Advertentie

Op 16 oktober 2018, toen een PIL werd ingediend door Imdaad Saqi van de Valley Citizen Council (VCC), gaf het Hooggerechtshof van Jammu en Kasjmir de toenmalige deelstaatregering opdracht “om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende zorg wordt besteed aan de veiligheid en het behoud van archeologie sites en artefacten”.

“Overheidsinstanties hebben afstand gedaan van hun verantwoordelijkheid om te waken tegen de buit van ons rijke erfgoed. Alle klachten over vermiste antiquiteiten, die als niet-traceerbaar zijn afgesloten, moeten opnieuw worden onderzocht en instanties moeten buiten de landsgrenzen kijken om ze op te sporen”, aldus Saqi.

Advertentie

Internationale richtlijnen opgesteld voor musea na die conventie, over “Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export and Transfer of Ownership of Cultural Property”, stellen: “Bij het verwerven van een object, hetzij door aankoop of schenking of op enige andere manier, moeten musea zorgvuldigheid betrachten bij het verifiëren van de geschiedenis en herkomst van het object.”

In een verklaring per e-mail aan The Indian Express zei de Met dat het “tot het uiterste gaat om ervoor te zorgen dat alle werken die in de collectie komen, voldoen aan de wetten en het strikte beleid dat van kracht was op het moment van verwerving”.

Advertentie

Voorafgaand aan de collectie. na zijn dood in 1998 stond de in Polen geboren Eilenberg bekend als een vooraanstaand verzamelaar van Aziatische kunst. Uit door ICIJ onderzochte rechtbankverslagen blijkt dat hij een medewerker was van antiquair Douglas Latchford tegen wie in de VS een onderzoek liep wegens vermeende handel in antieke voorwerpen voor zijn dood in 2020.

Het onderzoek van Indian Express x ICIJ naar verloren oudheden in een notendop:

🔎 De Indian Express’ Shyamlal Yadav bekeek de catalogi van het Metropolitan Museum of Arts (Met) in New York en ontdekte dat minstens 77 van de oudste antiquiteiten en 59 schilderijen op de een of andere manier verband houden met de beruchte kunstsmokkelaar Shubhash Kapoor. p>

🔎 Terwijl je hier bent, bekijk je een volledige lijst van de antiquiteiten in het bezit van de Met die verband houden met Kapoor, die momenteel in de gevangenis zit in Tamil Nadu op beschuldiging van inbraak en idooldiefstal.

🔎 Oké, er zijn dus artefacten gestolen uit India en meegenomen naar het buitenland. Waarom kunnen we ze niet gewoon terugbrengen? Welnu, de grootste uitdaging waarmee India momenteel wordt geconfronteerd, is de kloof tussen de artefacten die “officieel” als vermist zijn verklaard en wat opduikt op de wereldmarkten en wordt gevonden in musea.

🔎 Wat zijn antiquiteiten en welke wetten beschermen ze? Lees onze uitleg.

🔎 In deel 2 van zijn onderzoek, bekijkt Shyamlal hoe meer dan 90 antiquiteiten uit Jammu en Kasjmir bij de Met terechtkwamen. Ongeveer twee dozijn zijn in verband gebracht met een Amerikaanse wiskundige, een medewerker van een in de VS gevestigde antiquair die op de radar staat van onderzoeksbureaus. Ondertussen zijn er drie gekoppeld aan Subhash Kapoor.

🔎 De weg naar het terugvinden van gestolen antiquiteiten is een lange en moeizame geweest. Maar niets illustreerde beter de uitdagingen waar India voor stond dan de muur die het bereikte om een ​​schilderij van J&K terug te krijgen uit de VS gedurende meer dan zes jaar. Dit is wat er gebeurde.

Lees ook

De bungalows van Lutyens, RBI, aantastingen zijn 'bossen' in het bosbeheer van de overheid…

IE100: de lijst van machtigste Indiërs in 2021

Sinds 2014, 4-voudige sprong in ED-zaken tegen politici; 95% is van Opp…

I-T acties tegen oprichters van Sterling Biotech genoemd in Pandora Papers

🔎 Nieuwsgierig naar deze antiquiteiten van J&K? Hier is een volledige lijst van de items.

© The Indian Express (P) Ltd