De schat aan foto's van een vrouwelijke Mossad-agent

0
70

Geschreven door Ronen Bergman

Op 8 oktober 1965 presenteerde de chef van de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst, de Mossad, de premier van het land een plan om meerdere leidende Palestijnse militanten gestationeerd in Beiroet met bombrieven.

Aanbevolen voor u

  • 1Chinese zakenman gearresteerd in samenzwering van fraude ter waarde van $1 miljard
  • 2Iran zegt dat 110 gearresteerd zijn wegens vermoedelijke vergiftiging van schoolmeisjes
  • 3VK, Duitse straaljagers onderscheppen Russisch vliegtuig nabij Estland

“Het zal een vrouw zijn die het doet”, zei de chef van de Mossad, Meir Amit, volgens transcripties van de ontmoeting met de premier, Levi Eshkol, ingezien door The New York Times. De agent zou naar Beiroet reizen en de bommen daar in een brievenbus stoppen, zei hij. Tijdens een latere ontmoeting vertelde Amit de premier dat de vrouw een Mossad-agent was die een Canadees paspoort gebruikte en als fotograaf werkte voor een Frans persbureau.

De identiteit van de vrouw, Sylvia Rafael, en haar gezicht werden later over de hele wereld bekend toen ze werd gearresteerd als lid van een Mossad-team dat van plan was een andere Palestijnse topmilitant in Noorwegen te doden, maar de verkeerde man neerschoot.

< p>Rafael en delen van haar levensverhaal zijn algemeen bekend, maar haar werk als persfotograaf documenteert de unieke toegang die ze bereikte in landen waar buitenlanders gewoonlijk niet welkom waren, in geheime trainingskampen die gebruikt werden door Palestijnse militanten, maar ook tot leiders van Arabische staten en Hollywood-sterren, was nooit publiekelijk onthuld.

Een foto, geleverd door Sylvia Rafael, via de Double Exposure-tentoonstelling, toont president Gamal Abdel Nasser van Egypte die zijn Algerijnse tegenhanger, Houari Boumédiène, in Egypte begroet in 1967. (Foto: NYT)

Tot nu toe.

Dinsdag zal haar werk voor het eerst voor het publiek toegankelijk zijn in het Yitzhak Rabin Center in Tel Aviv, Israël, nadat het tientallen jaren in een afgesloten koffer in het Mossad-archief was bewaard, in het hart van een van de meest beschermde faciliteiten van Israël. . De koffer bevatte honderden negatieven en contacten van haar jarenlange werk voor Dalmas, een inmiddels ter ziele gegan Frans persbureau.

Advertentie

Rafaels werk als fotograaf was slechts een dekmantel voor haar spionageactiviteiten, maar de foto's die ze nam, de curatoren van de tentoonstelling zeggen, toon veel talent.

De foto's openen een venster in de twee levens van een vrouw, als spion en als fotograaf. Ze bevatten portretten van regionale leiders zoals president Gamal Abdel Nasser van Egypte en zijn opvolger, Anwar Sadat, zich niet bewust van het feit dat ze werden gefotografeerd door een Mossad-agent.

Andere afbeeldingen tonen scènes van overstromingen in Jemen en sociale onrust in Djibouti, evenals het dagelijkse leven in landen als Libanon en Jordanië, wat verboden terrein zou zijn geweest voor Israëli's, laat staan ​​voor een Mossad-agent.

Advertentie

Ze bevatten ook foto's van Hollywoodsterren als Danny Kaye, Yul Brynner, Vanessa Redgrave en Eli Wallach.

Een foto van Sylvia Rafael, via de tentoonstelling Double Exposure, toont Eli Wallach en David Niven op de set van de film 'The Brain' uit 1969. Sylvia Rafael werkte undercover als fotograaf voor een persbureau. (Foto: NYT)

“Sylvia was een speciaal iemand”, zegt Moti Kfir, die diende als commandant van Mossad's Clandestine Operations Academy op het moment dat Rafael daar werd gerekruteerd en opgeleid. Ze had, vervolgde hij, “een opmerkelijk talent om relaties met iedereen aan te gaan en haar of hem het gevoel te geven dat ze haar beste vrienden waren.”

“Het verhaal van Sylvia fascineerde me”, zegt Ilan Schwarz, een van de curatoren van de tentoonstelling die als eerste op zoek ging naar de collectie. “Ze was een vrouw die op zeer jonge leeftijd tegen conventies inging, haar comfortzone verliet en ermee instemde zoveel op te offeren.”

Hij voegde eraan toe: “Toen ik hoorde dat ze de cover van als fotograaf in oorlogsgebieden in Afrika en het Midden-Oosten, geloofde ik dat als we die foto's konden lokaliseren, ze van grote artistieke waarde zouden kunnen zijn.”

Kort nadat Rafael in 1973 in Noorwegen was gearresteerd, kocht de Mossad haar foto's, zei Schwarz. Hij bundelde zijn krachten met twee in Londen gevestigde Israëlische kunstverzamelaars, Tamar Arnon en Eli Zagury, en samen benaderden ze de Mossad met het verzoek om de collectie beschikbaar te stellen.

Advertentie

“Ik kon me dat geen moment voorstellen we zouden zo'n niveau van fotografie en zo'n talent vinden, totdat we de koffer openden', zei Arnon, die samen met Schwarz en Zagury de tentoonstelling samenstelde.

De foto's documenteren de opdrachten waar Rafael van 1965 tot 1971 aan werkte. Sommige foto's zijn nog steeds als topgeheim geclassificeerd door de Mossad en zijn buiten de tentoonstelling gehouden.

Advertentie Lees ook |Israël vuurt raketten af ​​op westelijke stad: Syrische staatsmedia

Rafael, die in 2005 overleed, komt op sommige foto's voor. Kfir, de inlichtingenofficier, zei dat dergelijke zelfportretten een gangbare praktijk waren voor inlichtingenagenten die foto's probeerden te maken van locaties of mensen zonder argwaan te wekken.

Collecties van werken van overleden kunstenaars worden vaak tentoongesteld door families of mensen die geïnteresseerd zijn om te profiteren van hun werk, zei Arnon. “Hier echter, vanwege de geheimhouding en de gevoeligheid, was deze collectie, die tot stand kwam dankzij clandestiene activiteiten, tot nu toe vergeten”, voegde ze eraan toe.

Advertentie

Rafael werd in 1937 in Zuid-Afrika geboren als zoon van een joodse vader en een niet-joodse moeder, wat betekent dat ze volgens de joodse religieuze wet geen jood was. Ze ontwikkelde echter een sterke band met het Joodse volk, emigreerde naar Israël en begon als lerares te werken.

Ze trok al snel de aandacht van de Mossad, die constant op zoek was naar potentiële agenten die dat wel deden. lijkt niet Israëlisch te zijn.

“Een van de instructeurs van de Mossad-academie vertelde ons trots over een nieuwe vriendin van hem die een huisgenoot in Tel Aviv had die voor ons interessant zou kunnen zijn,” zei Kfir.< /p>

Die huisgenoot was Rafael, die met succes werd aangeworven en twee jaar lang een zware opleiding tot agent onderging. “Het was belangrijk voor haar om ons te bewijzen dat zij, die niet was opgegroeid in Israël, die niet joods was, meer succes zou hebben”, zei hij. “En ze was nergens bang voor. Er was geen opdracht waar ze bang voor was of weigerde uit te voeren.”

Tijdens haar training, waarbij ook het gebruik van camera's aan bod kwam, merkten de instructeurs haar talent op.

“En toen begon het idee om een ​​dekmantel voor haar te bouwen als fotograaf”, zei Kfir. “Het is een perfecte coverstory omdat het de agent de kwalificaties van een journalist geeft en een uitstekende uitleg waarom ze landen moet binnengaan waarvoor het erg moeilijk is om een ​​visum te krijgen.”

Rafael volgde een intensieve cursus in fotografie met een van de toonaangevende persfotografen in Israël. Een Joods-Europese zakenvrouw stuurde haar portfolio met een warme aanbeveling naar het bureau Dalmas in Parijs om het “opkomende talent” voor werkervaring te accepteren, aldus Kfir.

“En zo kreeg het doofpotverhaal vorm”, zei Kfir. “Ze woont in Parijs en van daaruit gaat ze op missie in Djibouti of Jordanië of Libanon.”

Rafael slaagde erin dicht bij koning Hussein van Jordanië te komen, die haar bij hem thuis uitnodigde om hem en zijn familie, waaronder prins Abdullah, de huidige koning, te fotograferen. De Mossad stond de publicatie van de foto's van die reis niet toe, maar stond wel de publicatie toe van foto's waarop ze Nasser en Sadat documenteerde, een bewijs van hoe dicht de Mossad bij de twee Egyptische leiders kwam, die jarenlang vreesden dat Israël het zou proberen om ze te vermoorden.

Rafael was ook de Mossad-agent die trainingskampen binnendrong voor Fatah, de beweging opgericht door Yasser Arafat die later fuseerde met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, en die in 1965 een aanvalscampagne tegen Israël en Israëlische burgers over de hele wereld begon. Topfunctionarissen van de organisatie waren het doelwit van de bombriefaanval waar de Mossad-chef in 1965 om had gevraagd, maar die uiteindelijk niet succesvol was.

Lees ook

Russische straaljager raakt Amerikaanse drone boven Zwarte Zee: VS

VS erkent McMahon Line als internationale grens tussen China en A…

Bakhmut: waarom Rusland en Oekraïne zo hard vechten voor één kleine stad< figure class="non_premium_icon">

Britse premier Rishi Sunak in hondenhok na verhuur huisdier loopt vrij rond in park

Een van de foto's van haar bezoek aan het kamp is te zien op de tentoonstelling in Tel Aviv. Het toont “de brandende blik in de ogen van de jongens die zich mobiliseerden voor de oproep van Yasser Arafat”, zei Schwarz.