UPSC-sleutel – 13 maart 2023: weten over homohuwelijken, Sarna-religie en migratie- en mobiliteitspartnerschap

0
74

Belangrijke onderwerpen en hun relevantie in het UPSC CSE-examen voor 13 maart 2023. Als u de UPSC-sleutel van 10 maart 2023 van de Indian Express hebt gemist, kunt u deze hier lezen

VOORPAGINA

Syllabus:

Vooronderzoek: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang

Hoofdexamen: 

Aanbevolen voor jou

  • 1UPSC Key- 14 maart 2023: kennis over de oudheid, Oscar-onderscheidingen en verticale en horizontale reserveringen
  • < li>2UPSC wekelijkse quiz — 6 maart tot 12 maart 2023

• Algemene studies I: opvallende kenmerken van de Indiase samenleving, diversiteit van India.

• Algemene studies II : Effect van beleid en politiek van ontwikkelde en ontwikkelingslanden op de belangen van India, de Indiase diaspora.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is de doorlopend verhaal-TEGEN VERZOEKSCHRIFTEN die streven naar wettelijke erkenning van huwelijken van hetzelfde geslacht, heeft het Centrum het Hooggerechtshof meegedeeld dat de “wettelijke opvatting van het huwelijk in het Indiase wettelijke en persoonlijkrechtelijke regime” alleen verwijst naar het huwelijk tussen een biologische man en een biologische vrouw – en elke inmenging ” zou een complete ravage aanrichten aan het delicate evenwicht van persoonlijke wetten in het land en in geaccepteerde maatschappelijke waarden”.

• Wat is precies het probleem?

• Wat zegt het centrum hierin? aanzien?

• Waarom dringt het Centrum er bij de rechtbank op aan om de kwestie aan het parlement over te laten?

• “Decriminalisering van artikel 377 van het Indiase wetboek van strafrecht is één ding en het homohuwelijk is iets anders”-discuss

< p>• Waarom is het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet legaal in India?

Advertentie

• Onlangs heeft de Amerikaanse president de huwelijkswet voor personen van hetzelfde geslacht ondertekend – weet je wat het hoogtepunt is

• Hoe het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht worden gelegaliseerd in India?

• Wat zijn de problemen in verband met de legalisering van het homohuwelijk in India?

• Wat is de Special Marriage Act (SMA), 1954?

• De wettelijke erkenning voor het homohuwelijk is iets ingewikkelder, waarom?

Advertentie

• Wat is het concept achter huwelijken op het Indiase subcontinent of in de Indiase samenleving?

• De instelling van het huwelijk – waarom wordt naar het huwelijk verwezen als een instelling?

• Invloed van wetgevingen zoals het voorkomen van Sati Act, 1829, The Hindu widow Remarriage Act, 1856, The Hindu Marriage Act, 1955 en The Dowry Prohibition Act, 1961 on Hindu Marriage-Know in detail

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Welke landen ter wereld staan ​​het homohuwelijk toe & via welke routes?

GOVT & POLITIEK

SCO-landen moeten er gezamenlijk naar streven om de rechterlijke macht toegankelijker te maken, zegt CJI Chandrachud

Syllabus:< /p>

Vooronderzoek: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang.

Advertentie

Hoofdonderzoek: Algemene studies II: bilaterale, regionale en mondiale groeperingen en overeenkomsten waarbij India betrokken is en/of de belangen van India beïnvloeden.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-Opperrechter van India D Y Chandrachud heeft de lidstaten van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) opgeroepen om te streven naar justitiële samenwerking om het gerechtelijk apparaat toegankelijker te maken voor het gewone volk. Naar aanleiding van de conclusie van de 18e bijeenkomst van de opperrechters/voorzitters van de hoogste rechtscolleges van de lidstaten hier op zaterdag, benadrukte het CJI “de noodzaak om collectief nieuwe mechanismen in te voeren om gerechtelijke procedures eenvoudiger en toegankelijker te maken”.

< p>• Wat is de Shanghai Cooperation Organisation?

Advertentie

• Wat voor soort groepering is de Shanghai Cooperation Organisation?

• Ken de leden en waarnemende landen van de Shanghai Cooperation Organisation

>Advertentie

• Breng de landen van Work-Mark Shanghai Cooperation Organisation met hun hoofdstad in kaart

• Maakt India deel uit van de Shanghai Cooperation Organisation?

• Wanneer werd India permanent lid van de Shanghai Cooperation Organisation?

• Wat is het belang van de Shanghai Cooperation Organisation voor India?

• Onder welke omstandigheden is India toegetreden tot de Shanghai Cooperation Organisation?

• Hoe helpt het lidmaatschap van de Shanghai Cooperation Organization India?

• Hoe speelt mondiale geopolitiek voor de Shanghai Cooperation Organization en India?

• Hoe speelt het zich af in de relatie tussen India en Pakistan of tussen India en China?

• Trans -Afghaans transportcorridorproject – weet tot in detail

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Wat is de top van de Shanghai Cooperation Organization?

>

📍Uitgelegd: wat de SCO-top betekent voor de mondiale en regionale belangen van India

DE IDEEËNPAGINA

De werker, de buitenstaander

Syllabus:

< strong>Vooronderzoek: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang.

Hoofdexamen: Algemene Studies II: Welzijnsregelingen voor kwetsbare bevolkingsgroepen door het Centrum en Staten en de uitvoering van deze regelingen; mechanismen, wetten, instellingen en organen die zijn opgericht voor de bescherming en verbetering van deze kwetsbare delen.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is de doorlopend verhaal-S Irudaya Rajan en Kuldeep Singh schrijven: Tamil Nadu (TN) is een van de belangrijkste bestemmingsstaten voor meer dan een miljoen interstatelijke migrerende werknemers, die vaak ongeschoolde, informele en lage lonen hebben. Deze migranten spelen een cruciale rol in de economische groei van de staat en van de bronstaten. De recente geruchten op sociale media in TN over aanvallen op migranten hielden hen naar verluidt weg van hun werk. Hun absenteïsme had grote gevolgen voor de industrieën van de staat, veroorzaakte paniek in de hele staat en baarde zorgen, vooral voor Noord-Indiase migranten. Bijgevolg begonnen veel arbeidsmigranten TN te verlaten uit angst om aangevallen te worden.

• Wie zijn migranten?

• Wat zeggen gegevens over migratie?

• Menselijk Migratie-weet in detail

• Weet u dat-De volkstelling van 2011 meldde het aantal interne migranten in India op 45,36 crore, wat neerkomt op 37% van de bevolking van het land. Dit aantal omvatte zowel interstatelijke migranten als migranten binnen elke staat. De jaarlijkse netto migrantenstromen bedroegen ongeveer 1 procent van de beroepsbevolking. Volgens de volkstelling van 2011 was het Indiase personeelsbestand 48,2 crore sterk. Dit cijfer wordt geschat op meer dan 50 crore in 2016 – de Economic Survey van dat jaar schatte de omvang van de migrerende beroepsbevolking op ongeveer 20 procent van de bevolking, of meer dan 10 crore individuen.

• Wat is het verschil tussen inter- en intra-migratie?

• Wat zijn de push- en pull-factoren van migratie?

• Migratie: ken de betekenis ervan

• Migratie – Wat zijn de uitdagingen?

• Wat betekent de term “binnenlandse migrant”

• Hoe definieert de Internationale Organisatie voor Migratie (de VN) een migrant?

• Ter informatie-Districtsgewijze migratiegegevens in de Economic Survey voor 2016-17 toonden aan dat de grootste instroom van migranten in het land plaatsvond in stadsdistricten zoals Gurugram, Delhi en Mumbai; samen met Gautam Budh Nagar (Uttar Pradesh); Indore en Bhopal (Madhya Pradesh); Bangalore (Karnataka); en Thiruvallur, Chennai, Kancheepuram, Erode en Coimbatore (Tamil Nadu). De grootste uitgaande beweging van arbeidsmigranten kwam uit Muzaffarnagar, Bijnor, Moradabad, Rampur, Kaushambi, Faizabad en 33 andere districten van Uttar Pradesh; Uttarkashi, Chamoli, Rudra Prayag, Tehri Garhwal, Pauri Garhwal, Pithoragarh, Bageshwar, Almora en Champawat in Uttarakhand; Churu, Jhunjhunu en Pali in Rajasthan; Darbhanga, Gopalganj, Siwan, Saran, Sheikhpura, Bhojpur, Buxar en Jehanabad in Bihar; Dhanbad, Lohardaga en Gumla in Jharkhand; en Ratnagiri en Sindhudurg in Maharashtra.

• “Relatief minder ontwikkelde staten zoals Bihar en Uttar Pradesh hebben een hoge netto emigratie. Relatief meer ontwikkelde staten hanteren positieve CMM-waarden (Cohort-based Migration Metric) die de netto-immigratie weerspiegelen”-Extra

• Voor uw extra informatie-Een rapport, ‘Migration in India 2020-21’, uitgebracht door het Ministerie van Statistiek en Programma-implementatie in juni 2022 had enkele cijfers verzameld voor tijdelijke bezoekers en migranten. Volgens het rapport werd 0,7 procent van de bevolking van het land in de periode juli 2020-juni 2021 na het begin van de Covid-19-pandemie in maart 2020 geregistreerd als een 'tijdelijke bezoeker' in alle huishoudens.

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍India's migrantenaantallen

EXPRESS NETWORK

Jharkhand-rally: neem Sarna op als aparte religie in Census

Syllabus:

Vooronderzoek: Indiase politiek en bestuur-grondwet, politiek systeem, Panchayati Raj, openbaar beleid, rechtenkwesties, enz. p>

Hoofdexamen: Algemene studies II: Overheidsbeleid en -interventies voor ontwikkeling in verschillende sectoren en kwesties die voortkomen uit hun ontwerp en implementatie.

Belangrijkste punten om over na te denken:

< strong>• Wat is het lopende verhaal-De tribale politiek in West-Bengalen is verhit nu de staat een nieuwe verkiezingsronde ingaat, met panchayat-peilingen die volgen, gevolgd door Lok Sabha volgend jaar. In de laatste stap diende de regering van Mamata Banerjee vorige week een motie in de Vergadering in om het Sari-Sarna stamgeloof, gebaseerd op natuuraanbidding, te erkennen als een aparte dharma of religie. De erkenning van hun geloof als een aparte religie is al lang een eis onder Santhal-stammen, die verspreid zijn over Jharkhand, Odisha en West-Bengalen. Gemeenschapsleiders en partijen, waaronder de Jharkhand Mukti Morcha, hebben de eis opgevoerd in de aanloop naar de volgende Census en hebben opgeroepen tot een aparte column voor het Sarna-geloof erin. In West-Bengalen vormen stammen 7-8% van het totale aantal kiezers. In vier parlementaire kiesdistricten in de regio Junglemahal en acht verspreid over Noord-Bengalen stijgt hun aandeel in de bevolking tot bijna 25%.

• Wat is de Sarna-religie?

• Wat is de Sarna-religie? is de politiek eromheen geweest?

• Wat heeft de deelstaatregering in haar brief gezegd?

• Wat voor zin heeft een aparte code?

• Ter informatie-De volgelingen van het Sarna-geloof bidden tot de natuur. De heilige graal van het geloof is “Jal, Jungle, Zameen” en zijn volgelingen bidden tot de bomen en heuvels terwijl ze geloven in het beschermen van de bosgebieden. Jharkhand heeft 32 stamgroepen, waarvan er acht afkomstig zijn uit bijzonder kwetsbare stamgroepen. Terwijl velen de hindoeïstische religie volgen, hebben sommigen zich tot het christendom bekeerd – dit is een van de eisen geworden voor het eisen van een aparte code “om de religieuze identiteit te redden” – zoals verschillende tribale organisaties het uitdrukten. Er wordt aangenomen dat 50 lakhs-stammen in het hele land hun religie als 'Sarna' hebben opgegeven in de volkstelling van 2011, hoewel het geen code was.

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

sterk>

📍Uitgelegd: waarom Jharkhand een aparte religieuze code wil voor de Sarna-stammen

DE WERELD

Illegale aankomst van Indiërs piekte in 2022, zegt UK

Syllabus:

Voortentamen: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang

Hoofdexamen: Algemene studies II: effect van beleid en politiek van ontwikkelde en ontwikkelingslanden op de belangen van India, de Indiase diaspora.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-Groot-Brittannië heeft vorig jaar een piek geregistreerd in het aantal Indiërs dat illegaal het land overstak over het Engelse Kanaal, toen naar verluidt in totaal 683 voornamelijk Indiase mannen met kleine boten op de kust waren geland. Dit cijfer, volgens de meest recente statistieken van het UK Home Office “Irregular Migration to the UK” voor het jaar eindigend in december 2022, toont een progressieve stijging ten opzichte van de 67 geregistreerde Indiase staatsburgers die in kleine boten zijn overgestoken in 2021, 64 in 2020 en geen enkele in 2019 en 2018.

• Wat is Migration and Mobility Partnership (MMP)?

• Ter informatie-Volgens de overeenkomst zal het VK fondsen voor een nieuw detentiecentrum voor migranten aan de Franse grens en extra agenten, drones en bewakingstechnologie om criminelen aan te pakken die onveilige kleine bootreizen mogelijk maken.

• Is dit een nieuw probleem?

• Waarom steken mensen nu per boot over?

• Wie zit er in de boten?

• Hoe heeft de Britse regering gereageerd?

• Zal het werken?

• Wat denkt het Britse publiek?< /p>

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Waarom zijn migranten in kleine boten een heet hangijzer in het VK?

strong>UITGELEGD

Waarom ISRO een satelliet terugbracht in de atmosfeer van de aarde

Syllabus:

Vooronderzoek: Actualiteiten van nationaal en internationaal belang.

Hoofdtentamen: Algemene studies III: ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie en hun toepassingen en effecten in het dagelijks leven.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-De Indian Space Research Organisation heeft eerder deze week voor het eerst een satelliet na het einde van zijn levensduur op gecontroleerde wijze neergehaald. De weersatelliet Megha Tropiques-1, ontwikkeld als een gezamenlijke missie van Indiase en Franse ruimteagentschappen, kwam dinsdag na de laatste twee manoeuvres de atmosfeer binnen en brandde boven de Stille Oceaan uit.

• Hoe was het? de satelliet neergehaald?

• Waarom probeerde ISRO een gecontroleerde terugkeer?

• Wat gebeurt er gewoonlijk met satellieten?

• Hebben ISRO-satellieten puin laten regenen in het verleden?

• Ter informatie-Megha-Tropiques-1 is ontwikkeld als een gezamenlijke missie van India en Frankrijk om de waterkringloop en energie-uitwisselingen in de tropen te bestuderen. Net als vele anderen die door de ISRO zijn ontwikkeld, heeft de satelliet meer dan tien jaar gewerkt en waardevolle gegevens voor klimaatmodellen opgeleverd. De satelliet van 1000 kg werd in 2011 gelanceerd met een missielevensduur van drie jaar.

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍ISRO haalt ontmantelde weersatelliet Megha-Tropiques-1

Een grote bank ging failliet. Dit is waarom het niet weer 2008 is

Syllabus:

Vooronderzoek: Actuele gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang.

Hoofdexamen: Algemene studies II: effect van beleid en politiek van ontwikkelde en ontwikkelingslanden op de belangen van India, Indiase diaspora.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-De financiële instelling die vooral bekend staat om haar relaties met hoogvliegende technologie-startups en durfkapitaal, Silicon Valley Bank, ondervond een van de oudste problemen in het bankwezen – een bankrun – die vrijdag tot het faillissement leidde. De ondergang is het grootste faillissement van een financiële instelling sinds Washington Mutual meer dan tien jaar geleden instortte op het hoogtepunt van de financiële crisis. En het had onmiddellijke effecten. Sommige startups die banden hadden met de bank haastten zich om hun werknemers te betalen en vreesden dat ze projecten zouden moeten onderbreken of werknemers zouden moeten ontslaan of verlof moeten geven totdat ze over hun geld konden beschikken.

• Waarom ging Silicon Valley Bank failliet?

• Wat gebeurt er daarna?

• Is dit een teken dat we kunnen herhalen wat er in 2008 is gebeurd?

• Ter informatie-Silicon Valley Bank werd het afgelopen jaar hard getroffen door de daling van de technologieaandelen en door het agressieve plan van de Federal Reserve om de rentetarieven te verhogen om de inflatie te bestrijden. De bank kocht de afgelopen jaren voor miljarden dollars aan obligaties en gebruikte daarbij de deposito's van klanten zoals een typische bank normaal zou doen. Deze beleggingen zijn doorgaans veilig, maar de waarde van die beleggingen daalde omdat ze lagere rentetarieven betaalden dan wat een vergelijkbare obligatie zou betalen als ze zouden worden uitgegeven in de huidige omgeving met hogere rentetarieven. Maar de klanten van Silicon Valley waren grotendeels start-ups en andere op technologie gerichte bedrijven die het afgelopen jaar meer behoefte aan contanten begonnen te krijgen.

• Welke invloed zal het faillissement van de Silicon Valley Bank hebben op India?

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍Indiase startups met miljoenen dollars die vastzitten in Silicon Valley Bank wegen massaal onttrekking

Tarweproductie en inflatie

Syllabus:

Voortentamen: Economische en sociale ontwikkeling

Hoofdexamen: Algemene studies III: Indiase economie en kwesties met betrekking tot planning, mobilisatie van hulpbronnen, groei, ontwikkeling en werkgelegenheid, belangrijke gewassen-oogstpatronen in verschillende delen van het land

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-De komende 15-20 dagen zouden kunnen beslissen hoeveel tarwe India gaat produceren, maar misschien niet het verloop van de voedselinflatie. Momenteel bevindt de oogst in Punjab, Haryana en Rajasthan, grotendeels gezaaid in de eerste helft van november, zich in de fase van 'melk tot vroeg deeg'. Dit is wanneer de korrels zich beginnen te vormen en opgeslagen voedingsstoffen uit de stengel en bladeren opnemen. De tarwe die laat is gezaaid – van eind november tot december in een groot deel van Uttar Pradesh – heeft de bestuiving voltooid of bevindt zich nog in het 'hoofd'-stadium, waar de baali (oorkoppen die de bloemen dragen en uiteindelijk graan) uit de uitlopers komen.

p>

• Tarweproductie in India – Rabi- of Kharif-oogst?

• Tarweproductie in India – Ken de statistieken

• Ter informatie-Tarwe is een typische oogst van 140-145 dagen die meestal in november wordt geplant – vóór het midden van de maand in Punjab, Haryana, Rajasthan en Madhya Pradesh (na de oogst van padie, katoen en sojabonen) en de tweede helft en daarna in Uttar Pradesh en Bihar (na suikerriet en padie). Als het zaaien kan worden voorbereid en vanaf ongeveer 20 oktober kan worden begonnen, wordt het gewas niet blootgesteld aan eindhitte en is een groot deel van de graanvulling rond de derde week van maart voltooid. Het kan dan comfortabel worden geoogst tegen het einde van de maand.

• Meer weten over de tarwesoort “milde vernalisatie-vereiste”

• ICAR-wetenschappers kweken nieuwe klimaatslimme variëteiten – Meer weten over hetzelfde

• Hoe was het weer boven Noord-India?

• India's tarweproductie – Wat zijn de problemen en uitdagingen ?

• India's tarweproductie in termen van volume – Ken de statistieken

• Tarweproductie in India – Ken alle feiten zoals de hoogst producerende staten, geografie en milieu geassocieerd met tarweproductie zoals Bodem, temperatuur, regenval en vochtigheid etc.

• MSP (minimale ondersteuningsprijs) en effectiviteit van MSP-implementatie

• Hoe MSP wordt berekend (uitbetaalde kosten, arbeid etc.) en Gewassen vallen onder het MSP

• Food Corporation of India (FCI)-Over, rol, functies

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍De vraag stijgt, overheidsaankoop van tarwe uit Punjab bereikt 15 -jaar laag

ECONOMIE

VS start India's chipambities opnieuw op, zal helpen bij aansluiting op wereldwijde allianties

Syllabus:

Voortentamen: Economische en sociale ontwikkeling – duurzame ontwikkeling, armoede, inclusie, demografie, initiatieven van de sociale sector, enz.

Hoofdexamen: Algemene studies III: infrastructuur: Energie, havens, wegen, luchthavens, spoorwegen enz.

Belangrijkste punten om over na te denken:

• Wat is het lopende verhaal-De deal tussen India en de Verenigde Staten over het bevorderen van samenwerking in de particuliere sector bij de productie van halfgeleiders kan vanuit het perspectief van New Delhi drie belangrijke voordelen hebben. De mogelijkheid dat India een meer centrale rol krijgt in de wereldwijde toeleveringsketen van elektronica is een van de belangrijkste, vooral de mogelijkheid om potentiële convergentie te vinden in het stimuleringsprogramma voor chipproductie dat door het land en die van andere regeringen over de hele wereld is gelanceerd.< /p>

• De deal tussen India en de Verenigde Staten over het bevorderen van samenwerking in de particuliere sector bij de productie van halfgeleiders – tot in detail kennen

• Wat is halfgeleider?

• Wat is het meest basale onderdeel van een halfgeleiderchip?

• Halfgeleiders vormen de basis van bijna elk modern elektronisch gadget. Waar staat India in de halfgeleiderindustrie?

• De regering van India heeft verschillende initiatieven genomen om de productie van elektronica te bevorderen. Ken de belangrijke schema's.

• Wat zijn de huidige uitdagingen van de halfgeleiderindustrie? industrie in India?

• Wat is de “Chip 4”-alliantie?

• Analyseer India's huidige beleidsbenadering op het gebied van chipproductie

• Waarom India zo enthousiast is over meer samenwerking onder leiding van de VS?

• Taiwan en Zuid-Korea en Chip Industries-Connect the dots

Andere belangrijke artikelen over hetzelfde onderwerp:

📍De overheid onderneemt verschillende initiatieven om de productie van elektronica in India te promoten

📍Semicon-diplomatie onder de aandacht brengen het hart van het buitenlands beleid van India

Lees ook

UPSC wekelijkse quiz — 6 maart tot 12 maart 2023

UPSC Essentials | We hebben ChatGPT 10 UPSC-vragen gegeven en dit is hoe het sc…

UPSC Essentials: Eén woord per dag – CERN

UPSC Essentials: Laat u inspireren- Wat was de eed van APJ Abdul Kalam voor civiel …

Voor vragen en feedback , neem contact op met priya.shukla@indianexpress.com
De UPSC KEY 
Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal en blijf op de hoogte van de laatste updates.