UPSC Key – 13. mars 2023: Få informasjon om likekjønnede ekteskap, Sarna-religion og migrasjons- og mobilitetspartnerskap

0
98

Viktige emner og deres relevans i UPSC CSE-eksamenen 13. mars 2023. Hvis du gikk glipp av UPSC-nøkkelen 10. mars 2023 fra Indian Express, kan du lese den her

FORSIDE
Motstridende påstander i SC om ekteskap av samme kjønn, regjering: La House bestemme

Pensum:

Forhåndseksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning

Hovedeksamen: 

Anbefalt for deg

  • 1UPSC Key- 14. mars 2023: Få informasjon om antikken, Oscar-priser og vertikal og horisontal reservasjon
  • 2UPSC Weekly Quiz – 6. mars til 12. mars 2023
  • 3UPSC Essentials | Ukentlig nyhetsekspress med MCQer: India-Australia-relasjoner, Månens tidssone, kryptoaktiva og mer

• Generelle studier I: Fremtredende trekk ved det indiske samfunnet, mangfoldet i India.

• Generelle studier II: Effekten av politikk og politikk i utviklede land og utviklingsland på Indias interesser, indisk diaspora.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-I motsetning til OPPETISJONER som søker lovlig anerkjennelse av ekteskap av samme kjønn, har senteret fortalt Høyesterett at den “lovgivende forståelsen av ekteskap i det indiske lovbestemte og personlige lovregimet” bare refererer til ekteskap mellom en biologisk mann og biologisk kvinne – og enhver innblanding ” ville forårsake en fullstendig ødeleggelse med den delikate balansen mellom personlige lover i landet og i aksepterte samfunnsverdier.”

• Hva er egentlig problemet?

• Hva sier sentrum i dette hensyn?

• Hvorfor senteret oppfordrer retten til å overlate saken til parlamentet?

• «Avkriminalisering av paragraf 377 i den indiske straffeloven er én ting og ekteskap av samme kjønn er en annen ting»-diskuter

• Hvorfor bryllup av samme kjønn ikke er lovlig i India?

Annonse

• Nylig undertegnet den amerikanske presidenten ekteskapslov av samme kjønn – vet høydepunktet

• How like Sexekteskap kan legaliseres i India?

• Hva er problemene knyttet til legalisering av likekjønnede ekteskap i India?

• Hva er Special Marriage Act (SMA), 1954?

• Den juridiske anerkjennelsen for ekteskap av samme kjønn er litt mer kompleks – hvorfor?

Annonse

• Hva er konseptet bak ekteskap på det indiske subkontinentet eller i det indiske samfunnet?

• The Institution of Marriage-Hvorfor omtales ekteskap som en institusjon?

• Innflytelse av lovverk som forebygging av Sati Act, 1829, The Hindu Wiow Rearriage Act, 1856, The Hindu Marriage Act, 1955 og The Dowry Prohibition Act, 1961 on Hindu Marriage-Know in detail

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Hvilke land i verden tillater ekteskap av samme kjønn & gjennom hvilke ruter?

GOVT & POLITIKK

SCO-land bør i fellesskap strebe for å gjøre rettsvesenet mer tilgjengelig, sier CJI Chandrachud

Pensum:< /p>

Forundersøkelse: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning.

Annonse

Hovedeksamen: Generelle studier II: Bilaterale, regionale og globale grupperinger og avtaler som involverer India og/eller påvirker Indias interesser.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Chief Justice of India D Y Chandrachud har oppfordret Shanghai Cooperation Organization (SCO) medlemsland til å strebe for rettslig samarbeid for å gjøre rettssystemet mer tilgjengelig for vanlige folk. I forbindelse med konklusjonen fra det 18. møtet med sjefsdommerne/formennene for høyesterett i medlemslandene her på lørdag, understreket CJI “behovet for å kollektivt vedta nye mekanismer for å gjøre rettsprosesser enklere og tilgjengelige”.

< p>• Hva er Shanghai Cooperation Organisation?

Annonse

• Hva slags gruppering er Shanghai Cooperation Organisation?

• Kjenn medlemmene og observatørlandene i Shanghai Cooperation Organisation

Annonse

• Kart Work-Mark Shanghai Cooperation Organization medlemsland med deres hovedstad

• Er India en del av Shanghai Cooperation Organisation?

• Når ble India permanent medlem av Shanghai Cooperation Organisation?

• Hva er betydningen av Shanghai Cooperation Organization for India?

• Under hvilke omstendigheter gikk India inn i Shanghai Cooperation Organisation?

• Hvordan hjelper medlemskap av Shanghai Cooperation Organization India?

• Hvordan fungerer global geopolitikk for Shanghai Cooperation Organization og India?

• Hvordan fungerer det i forholdet India-Pakistan eller India-Kina?

• Trans. -Den afghanske transportkorridor-prosjektet kjenner i detalj

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Hva er Shanghai Cooperation Organization Summit?

📍Forklart: Hva SCO-toppmøtet betyr for Indias globale og regionale interesser

IDÉSIDE

Arbeideren, utenforstående

Pensum:

< strong>Foreløpig eksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning.

Hovedeksamen: Generelle studier II: Velferdsordninger for utsatte deler av befolkningen ved Senteret og statene og gjennomføringen av disse ordningene; mekanismer, lover, institusjoner og organer opprettet for beskyttelse og forbedring av disse sårbare delene.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er pågående historie-S Irudaya Rajan og Kuldeep singh skriver: Tamil Nadu (TN) er en av de viktigste destinasjonsstatene for mer enn en million mellomstatlige migrantarbeidere, som ofte er ufaglærte, uformelle og lavtlønnede. Disse migrantene spiller en avgjørende rolle i statens økonomiske vekst så vel som i kildestatene. De siste sosiale medier-ryktene i TN om angrep mot migranter skal ha holdt dem borte fra jobb. Deres fravær påvirket statens industrier hardt, skapte panikk i hele staten og vakte flere bekymringer, spesielt for nordindiske migranter. Følgelig begynte mange migrantarbeidere å forlate TN i frykt for å bli angrepet.

• Hvem er migranter?

• Hvilke data om migrasjon sier?

• Human Migrasjon-kjenn i detalj

• Vet du-Folketellingen for 2011 rapporterte antallet interne migranter i India til 45,36 crore, som utgjør 37% av landets befolkning. Dette antallet inkluderte både interstatlige migranter og migranter i hver stat. De årlige netto migrantstrømmene utgjorde om lag 1 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. I henhold til folketellingen for 2011 var Indias arbeidsstyrke 48,2 crore sterk. Dette tallet anslås å ha overskredet 50 crore i 2016 – den økonomiske undersøkelsen det året fastslo størrelsen på migrantarbeidsstyrken til omtrent 20 prosent av befolkningen, eller mer enn 10 crore individer.

• Hva er forskjellen mellom inter- og intramigrering?

• Hva er Push- og Pull-faktorene ved migrasjon?

• Migrasjon – vet betydningen

• Migrasjon – Hva er utfordringene?

• Hva betyr begrepet «innenlandsk migrant»

• Hvordan Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (FN) definerer en migrant?

• Til din informasjon-Distriktsmessige migrasjonsdata i den økonomiske undersøkelsen for 2016-17 viste at den høyeste tilstrømningen av migranter i landet var i bydistrikter som Gurugram, Delhi og Mumbai; sammen med Gautam Budh Nagar (Uttar Pradesh); Indore og Bhopal (Madhya Pradesh); Bengaluru (Karnataka); og Thiruvallur, Chennai, Kancheepuram, Erode og Coimbatore (Tamil Nadu). Den høyeste utadgående bevegelsen av migrantarbeidere var fra Muzaffarnagar, Bijnor, Moradabad, Rampur, Kaushambi, Faizabad og 33 andre distrikter i Uttar Pradesh; Uttarkashi, Chamoli, Rudra Prayag, Tehri Garhwal, Pauri Garhwal, Pithoragarh, Bageshwar, Almora og Champawat i Uttarakhand; Churu, Jhunjhunu og Pali i Rajasthan; Darbhanga, Gopalganj, Siwan, Saran, Sheikhpura, Bhojpur, Buxar og Jehanabad i Bihar; Dhanbad, Lohardaga og Gumla i Jharkhand; og Ratnagiri og Sindhudurg i Maharashtra.

• “Relativt mindre utviklede stater som Bihar og Uttar Pradesh har høy netto utvandring. Relativt mer utviklede stater tar positive CMM-verdier (Cohort-based Migration Metric) som gjenspeiler netto immigrasjon»-Utseglet

• Til din ekstra informasjon-En rapport, «Migration in India 2020-21», utgitt av departementet for statistikk og programimplementering i juni 2022, hadde samlet noen tall for midlertidige besøkende og migranter. Ifølge rapporten ble 0,7 prosent av landets befolkning registrert som en “midlertidig besøkende” på tvers av husholdninger i perioden juli 2020-juni 2021 etter utbruddet av Covid-19-pandemien i mars 2020.

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Indias migranttall

EXPRESS NETWORK

Jharkhand-rally: Inkluder Sarna som egen religion i folketellingen

Pensum:

Foreløpig eksamen: Indisk politikk og styresett-konstitusjon, politisk system, Panchayati Raj, offentlig politikk, rettighetsspørsmål, etc.

Hovedeksamen: Generelle studier II: Regjeringspolitikk og intervensjoner for utvikling i ulike sektorer og problemstillinger som oppstår ved utforming og implementering av dem.

Nøkkelpunkter å tenke på:

< strong>• Hva er den pågående historien-Stammepolitikken har varmet opp i Vest-Bengal etter hvert som staten går inn i en ny valgomgang, med panchayat-målinger som kommer opp etterfulgt av Lok Sabha neste år. I det siste trekket brakte Mamata Banerjee-regjeringen i forrige uke inn et forslag i forsamlingen om å anerkjenne Sari-Sarna-stammetroen, basert på naturtilbedelse, som en egen dharma eller religion. Anerkjennelse av deres tro som en egen religion har vært et langvarig krav blant Santhal-stammer, som er spredt over Jharkhand, Odisha og Vest-Bengal. Samfunnsledere og partier, inkludert Jharkhand Mukti Morcha, har trappet opp etterspørselen foran neste folketelling, og ber om en egen kolonne for Sarna-troen på den. I Vest-Bengal utgjør stammene 7-8 % av de totale velgerne. I fire parlamentariske valgkretser i Junglemahal-regionen og åtte spredt over Nord-Bengal, øker deres andel av befolkningen opp til nesten 25 %.

• Hva er Sarna-religionen?

• Hva har det vært politikk rundt det?

• Hva har delstatsregjeringen sagt i sitt brev?

• Hvilken mening gir en egen kode?

• Til din informasjon-Tilhengerne av Sarna-troen tror ber til naturen. Troens hellige gral er “Jal, Jungle, Zameen” og dens tilhengere ber til trærne og åsene mens de tror på å beskytte skogområdene. Jharkhand har 32 stammegrupper, hvorav åtte er fra spesielt sårbare stammegrupper. Mens mange følger hinduistisk religion, har noen konvertert til kristendommen – dette har blitt en av plankene for å kreve en egen kode “for å redde religiøs identitet” – som forskjellige stammeorganisasjoner uttrykker det. Det antas at 50 lakhs stammer i hele landet angir sin religion som “Sarna” i folketellingen for 2011, selv om det ikke var en kode.

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

sterk>

📍Forklart: Hvorfor Jharkhand ønsker en egen religiøs kode for Sarna-stammene

VERDEN

Ulovlig ankomst av indianere økte i 2022, sier Storbritannia

Pensum:

Forhåndseksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning

Hovedeksamen: Generelle studier II: Effekten av politikk og politikk i utviklede land og utviklingsland på Indias interesser, indisk diaspora.

Viktige punkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Storbritannia har registrert en økning i indianere som krysset ulovlig inn i landet over Den engelske kanal i fjor, da totalt 683 hovedsakelig indiske menn ble rapportert å ha landet på landets kyster via små båter. Dette tallet, ifølge den siste britiske innenriksdepartementets “Irregular Migration to the UK”-statistikk for året som slutter desember 2022, viser en progressiv økning fra de 67 indiske statsborgerne registrert for å ha krysset over i småbåter i 2021, 64 i 2020 og ingen i 2019 og 2018.

• Hva er Migration and Mobility Partnership (MMP)?

• Til din informasjon-Under avtalen vil Storbritannia distribuere midler til et nytt interneringssenter for migranter på den franske grensen og ytterligere offiserer, droner og overvåkingsteknologi for å slå ned på kriminelle som tilrettelegger for utrygge småbåtturer.

• Er dette et nytt problem?

• Hvorfor krysser folk nå med båt?

• Hvem er i båtene?

• Hvordan har den britiske regjeringen reagert?

• Vil det fungere?

• Hva tenker den britiske offentligheten?< /p>

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Hvorfor er migranter i småbåter et opphetet tema i Storbritannia?

< strong>FORKLART

Hvorfor ISRO brakte en satellitt tilbake til jordens atmosfære

Pensum:

Forundersøkelse: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Vitenskap og teknologi – utviklingen og deres anvendelser og effekter i hverdagen.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Den indiske romforskningsorganisasjonen brakte ned en satellitt på en kontrollert måte etter endt levetid, for første gang tidligere denne uken. Værsatellitten Megha Tropiques-1, som ble utviklet som et felles oppdrag av indiske og franske romfartsorganisasjoner, gikk inn i atmosfæren etter de to siste manøvrene på tirsdag og brant opp over Stillehavet.

• Hvordan var det? satellitten falt ned?

• Hvorfor forsøkte ISRO en kontrollert re-entry?

• Hva skjer vanligvis med satellitter?

• Har ISRO-satellitter regnet ned rusk tidligere?

• Til din informasjon-Megha-Tropiques-1 ble utviklet som et felles oppdrag av India og Frankrike for å studere tropenes vannsyklus og energiutveksling. Som mange andre utviklet av ISRO, fungerte satellitten i over et tiår, og ga verdifulle data for klimamodeller. Satellitten på 1000 kg ble skutt opp i 2011 med en levetid på tre år.

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍ISRO bringer ned nedlagt værsatellitt Megha-Tropiques-1

En storbank sviktet. Her er hvorfor det ikke er 2008 igjen

Pensum:

Foreløpig eksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning.

Hovedeksamen: Generelle studier II: Effekten av politikk og politikk i utviklede land og utviklingsland på Indias interesser, Indisk diaspora.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Finansinstitusjonen som er mest kjent for sine relasjoner til høytflygende teknologistartups og risikokapital, Silicon Valley Bank, opplevde et av de eldste problemene i bankvirksomhet – et bankløp – som førte til at den mislyktes fredag. Dens undergang er den største fiaskoen til en finansinstitusjon siden Washington Mutual kollapset på høyden av finanskrisen for mer enn et tiår siden. Og det fikk umiddelbare effekter. Noen oppstartsbedrifter som hadde tilknytning til banken strevde etter å betale arbeiderne sine, og fryktet at de måtte sette prosjekter på pause eller si opp eller permittere ansatte til de fikk tilgang til pengene sine.

• Hvorfor mislyktes Silicon Valley Bank?

• Hva skjer videre?

• Er dette et tegn på at vi kan gjenta det som skjedde i 2008?

• Til din informasjon-Silicon Valley Bank ble hardt rammet av nedgangen i teknologiaksjer det siste året, samt Federal Reserves aggressive plan for å øke rentene for å bekjempe inflasjonen. Banken kjøpte obligasjoner for milliarder av dollar i løpet av de siste par årene, ved å bruke kundenes innskudd slik en typisk bank normalt ville ha vært i drift. Disse investeringene er vanligvis trygge, men verdien av disse investeringene falt fordi de betalte lavere renter enn hva en sammenlignbar obligasjon ville betale hvis den ble utstedt i dagens høyere rentemiljø. Men Silicon Valleys kunder var i stor grad oppstartsbedrifter og andre teknologisentrerte selskaper som begynte å bli mer trengende for penger det siste året.

• Hvordan vil Silicon Valley Bank-svikt påvirke India?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Indiske startups med millioner av dollar fast i Silicon Valley Bank som veier masseuttak

Hveteproduksjon og inflasjon

Pensum:

Foreløpig eksamen: Økonomisk og sosial utvikling

Hovedeksamen: Generelle studier III: Indisk økonomi og spørsmål knyttet til planlegging, mobilisering av ressurser, vekst, utvikling og sysselsetting, store høstingsmønstre i ulike deler av landet

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-De neste 15-20 dagene kan avgjøre hvor mye hvete India skal produsere – men kanskje ikke forløpet av matinflasjon. For tiden er avlingen i Punjab, Haryana og Rajasthan, hovedsakelig sådd i løpet av første halvdel av november, i «melk til tidlig deig»-stadiet. Dette er når kjernene har begynt å dannes og ta inn lagrede næringsstoffer fra stilken og bladene. Hveten som er sådd sent – fra slutten av november til desember i store deler av Uttar Pradesh – har fullført pollineringen eller er fortsatt i “kurs”-stadiet, der baali (ørehoder som bærer blomstene og til slutt korn) kommer ut av jordfløyene.

• Hveteproduksjon i India-Rabi eller Kharif avling?

• Hveteproduksjon i India-Kjenn statistikken

• Til din informasjon-Hvete er en typisk 140-145 dagers avling plantet for det meste i november – før midten av måneden i Punjab, Haryana, Rajasthan og Madhya Pradesh (etter høsting av ris, bomull og soyabønner) og andre halvdel og utover i Uttar Pradesh og Bihar (etter sukkerrør og paddy). Hvis såing kan forutsettes og tas opp fra rundt 20. oktober, blir ikke avlingen utsatt for terminal varme, og mye av kornfyllingen er ferdig rundt den tredje uken i mars. Den kan derfor høstes komfortabelt innen månedsskiftet.

• Finn ut mer om hvetesorten «mildt vernaliseringskrav»

• ICAR-forskere avler frem nye klimasmarte varianter – Vet mer om det samme

• Hvordan har været over Nord-India vært?

• Indias hveteproduksjon – Hva er problemene og utfordringene ?

• Indias hveteproduksjon når det gjelder volum-Kjenn statistikken

• Hveteproduksjon i India-Kjenn alle fakta som høyest produserende stater, geografi og miljø assosiert med hveteproduksjon som Jord, temperatur, nedbør og fuktighet osv.

• MSP (minimumsstøttepris) og effektiviteten av MSP-implementering

• Hvordan MSP beregnes (utbetalte kostnader, arbeidskraft osv.) og avlinger dekket under MSP

• Food Corporation of India (FCI) – Om, rolle, funksjoner

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Krev opp, statlig innkjøp av Punjab-hvete når 15 -år lavt

ØKONOMI

USA for å starte Indias brikkeambisjoner på nytt, vil hjelpe til med plug-in til globale allianser

Pensum:

Foreløpig eksamen: Økonomisk og sosial utvikling – bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Infrastruktur: Energi, havner, veier, flyplasser, jernbaner osv.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Avtalen mellom India og USA om å fremme samarbeid i privat sektor innen halvlederproduksjon kan ha tre hovedfordeler fra New Delhis perspektiv. Muligheten for at India får en mer sentral rolle i den globale elektronikkforsyningskjeden er blant de viktigste, spesielt muligheten for å finne potensiell konvergens i insentivordningen for brikkeproduksjon lansert av landet og de av andre regjeringer over hele verden.< /p>

• Avtalen mellom India og USA om å fremme samarbeid i privat sektor innen halvlederproduksjon – Kjenne til i detalj

• Hva er halvleder?

• Hva er den mest grunnleggende komponenten i en halvlederbrikke?

• Halvledere er grunnlaget for nesten alle moderne elektroniske gadgets. Hvor står India i halvlederindustrien?

• Regjeringen i India har tatt flere initiativer for å fremme elektronikkproduksjon – Kjenn de viktige ordningene

• Hva er de nåværende utfordringene med halvlederen industri i India?

• Hva er “Chip 4”-allianse?

• Analyser Indias nåværende politiske tilnærming til brikkeproduksjon

• Hvorfor India er opptatt av et større samarbeid som følges av USA?

• Taiwan og Sør-Korea og Chip Industries-Connect the dots

p>

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Regjeringen tar flere initiativer for å fremme elektronikkproduksjon i India

📍Plasserer semikondiplomati på hjertet av Indias utenrikspolitikk

Les også

UPSC Weekly Quiz – 6. mars til 12. mars 2023

UPSC Essentials: Reports and data om tipsene dine — IEAs globale metantransport…

UPSC Essentials | Vi ga ChatGPT 10 UPSC-spørsmål, og slik ble det…

UPSC Essentials: Ett ord om dagen – CERN

For spørsmål og tilbakemeldinger, kontakt priya.shukla@indianexpress.com
UPSC-nøkkelen 
Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår og hold deg oppdatert med de siste oppdateringene.