Home Dutch Topzware BJP probeert het gewicht te spreiden, touw in staatseenheden

Topzware BJP probeert het gewicht te spreiden, touw in staatseenheden

0

Tot vorig jaar, toen hem werd gevraagd naar het gezicht van een minister-president bij een staatsverkiezing, of het lot van een zittende minister-president, zeiden de BJP-leiders: “De parlementaire raad zal beslissen.” Maar vorige week, toen de BJP besloot om door te gaan met Manik Saha als de Tripura CM, was er geen vergadering van het hoogste besluitvormingsorgaan. Evenmin kwam het bijeen voordat de partij een beslissing nam om deel uit te maken van de Conrad Sangma-geleide Meghalaya Democratische Alliantie-regering in Meghalaya of toen departij post-poll gesprekken begon met de TIPRA Motha< /strong>, die in zijn eerste peilingen een leeuwendeel van de tribale stemmen wegnam in Tripura.

In de BJP neemt de parlementaire raad, die de hoogste leiders vertegenwoordigt, alle belangrijke politieke beslissingen en kiest de CM's. Partijleiders zeggen dat als fysieke vergaderingen niet kunnen worden gehouden, de raadpleging virtueel plaatsvindt.

Aanbevolen voor u

  • 1Van inkomsten tot Fifth Schedule, CM Baghel in een catch-22 over de verbodsbelofte van het Congres
  • 2‘Will Win Kerala’: klopt de wiskunde van premier Modi?
  • 3Overheid corrigeert MPLADS-wijziging op toewijzing voor SC/ST-gebieden na geuite zorgen

Opinie |Inside Track door Coomi Kapoor: Sjah van Noordoosten

Het meest recente voorbeeld, waarin de parlementaire raad na de resultaten van het noordoosten geen beslissingen nam, toont de wens van de partij om de staatseenheden en het leiderschap te versterken, aldus bronnen. “Er is een poging van de topleiding om staatseenheden tot het centrum van alle besluitvorming op hun niveau te maken.” Dit zal de opkomst van verschillende leiderschapslagen helpen”, zei een leider.

Sinds het duo Narendra Modi en Amit Shah naar de top in de BJP steeg, heeft de indruk gewonnen van centralisatie van macht, in een partij die er vroeger prat op ging dat ze gebaseerd was op kaders en niet gericht was op individuen.

Tegelijkertijd valt de 'empowerment' van staatseenheden samen met wat velen binnen de partij, ook degenen op hogere niveaus, zien als de verzwakking van de parlementaire raad. De opknapbeurt in augustus vorig jaar zorgde ervoor dat de minister van de Unie, Nitin Gadkari, en de eerste minister van Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan, beide machtige leiders en stemmen, uit de parlementaire raad vielen. In het nieuwe 11-koppige bestuur wordt aangenomen dat de macht praktisch alleen berust bij premier Narendra Modi, minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, BJP-chef JP Nadda en algemeen secretaris (Organisatie) B L Santhosh.

Mis het niet | BJP eist excuses voor toespraak Rahul Gandhi in Londen, Lok Sabha verdaagd tot 14.00 uur

Hoewel het doel van het opperbevel om vermoedelijk de staatseenheden belangrijke telefoontjes te laten aannemen, misschien goed bedoeld is, is het onwaarschijnlijk dat iemand dit zou doen tegen de wensen in die gezien worden als afkomstig van de top. De BJP, die ooit een hele reeks sterke regionale satrapen had, heeft er nu niet veel meer over – met uitzondering van Yogi Adityanath in Uttar Pradesh en Himanta Biswa Sarma in Assam. Naast hen heeft Uttarakhand CM Pushkar Singh Dhami de laatste tijd meer acceptatie gekregen, terwijl Pema Khandu steun geniet in Arunachal Pradesh.

Critici in de partij die vaak de “mislukte experimenten” van de BJP-leiding aanhalen in Jharkhand, Maharashtra, Haryana en recentelijk in Himachal Pradesh, waar CM's zorgvuldig werden uitgekozen door het Centrum, maar het mandaat waarmee ze aan de macht kwamen niet konden herhalen, wijzen erop naar ontwikkelingen in Tripura om te betogen dat er een herziening in aanpak moet komen.

Advertentie

Maar zelfs in Tripura, terwijl Manik Saha uiteindelijk werd vastgehouden, was er veel beweging. Na zijn enorme overwinning in 2018 had de BJP eerst van Biplab Kumar Deb de CM gemaakt. Ondanks de toenemende ontgoocheling over zijn regering, werd Deb minder dan een jaar voor de verkiezingen vervangen door Saha. In de aanloop naar de peilingen werd vakbondsminister Pratima Bhoumik uit een van de zetels gezet, wat aanleiding gaf tot speculaties dat ze als CM zou kunnen worden verheven als de BJP zou winnen.

Maar na de verkiezingen en haar eigen overwinning op het moeilijke kiesdistrict Dhanpur, staat Bhoumik op het punt af te treden als MLA en verder te gaan als minister van de Unie. Ondertussen blijft Saha als CM, nadat ze weinig inspraak heeft gekregen in een van de belangrijkste pre-poll-beslissingen, zoals over de selectie van kandidaten, allianties of stoelafspraken voor en na de peilingen. Alle cruciale beslissingen over de partij in Tripura en andere noordoostelijke staten werden in feite overgelaten aan Sarma, die ze besprak met de nationale leiding.

Niet te missen |BJP eist excuses voor Rahul Gandhi's toespraak in Londen, Lok Sabha geschorst tot 14.00 uur

De volgende stap is Karnataka, waar het gebrek aan robuust leiderschap in de staat de problemen van de BJP verergert in de aanloop naar moeilijke verkiezingen. De partij heeft BS Yediyurappa uit de partij gedwongen en is er niet in geslaagd een leider te vinden die past bij zijn gestalte of politieke scherpzinnigheid. En dan zouden de verkiezingen in Rajasthan en Madhya Pradesh komen, waar Vasundhara Raje en CM Chouhan, ondanks de vermeende onverschilligheid van de leiders jegens hen, de beste weddenschappen van de BJP blijven, bij gebrek aan een sterk alternatief.

Advertentie

Zelfs in Gujarat, waar de organisatie relatief sterk is, vertrouwde de partij op de populariteit en het imago van Modi om in december vorig jaar een historisch vonnis te vellen. In Maharashtra heeft het partnerschap met de Eknath Shinde-groep van de Shiv Sena en de degradatie tot adjunct-CM-post Devendra Fadnavis, ooit beschouwd als een van de meest veelbelovende leiders van de BJP, effectief in de cruciale staat gehouden.

Lees ook< figuur class="non_premium_icon">'Beleid werd gemaakt door (Sonia-geleide) NAC… Was dat democratie?': RSS-attac…

Homohuwelijk: Oppn-partijen voorzichtig, willen dat SC het voortouw neemt als het …

BJP heeft veiligheid nodig in Bihar-nummers, Centrum rolt beveiliging uit paraplu

Het zal niet be Charanjit Singh Channi, Congres kiest vrouw van overleden parlementslid voor Ja…

Het is in dit licht dat de ontwikkelingen in het noordoosten worden gezien. Kan het leiderschap hetzelfde repliceren in andere staten, om meer macht over te dragen aan lokale niveaus? Of zal het experiment smelten zodra de verkiezingshitte de Hindi-riem van de BJP bereikt?

© IE Online Media Services Pvt Ltd