Rahul Gandhi bracht India in diskrediet, wil excuses: Rajnath, Goyal leiden regeringsaanklacht

0
71

De tweede helft van de begrotingssessie begon maandag stormachtig toen de regering-Modi het op congresleider Rahul Gandhi in zowel Lok Sabha als Rajya Sabha als doelwit had vanwege zijn opmerkingen in Londen dat “de democratie wordt aangevallen” in India.

De actie van de regering, aangevoerd door de minister van Defensie van de Unie Rajnath Singh in Lok Sabha en de leider van het Huis in Rajya Sabha Piyush Goyal, verraste de oppositie die zich had voorbereid om de regering in het nauw te drijven vanwege haar vermeende “misbruik” van centrale onderzoeksbureaus en een onderzoek te eisen. door een gemengde parlementaire commissie in de zaken van de Adani-groep.

Aanbevolen voor u

  • 1Lok Sabha verstoorde opnieuw als BJP, oppositie Parlementsleden maken slogans over opmerkingen van Rahul en Adani
  • 239 van de 50 meest vervuilde steden ter wereld bevinden zich in India: IQAir-rapport
  • 3Bar Council of India staat buitenlandse advocaten en advocatenkantoren toe oefenen in India

Lees | Mallikarjun Kharge herinnert BJP aan de opmerkingen van premier Modi in het buitenland; sommigen in de Oppn zwijgen over Rahul

Het congres verzette zich tegen de regeringsaanval en er waren oproerige taferelen in beide Huizen, die uiteindelijk leidden tot uitstel van de procedure voor vandaag.

Het eerste signaal dat de regering zich voorbereidde om de rollen van de oppositie om te draaien, kwam zondag toen premier Narendra Modi uithaalde naar Rahul Gandhi en zei: “sommige mensen zetten de Indiase democratie voor het gerecht en beledigen de burgers van het land”.

> Lees |Terwijl BJP een storm veroorzaakt in het parlement, een blik op de opmerkingen van Rahul Gandhi tijdens zijn bezoek aan het VK

Op maandagochtend kwamen vloerleiders van 16 oppositiepartijen bijeen in de kamer van de leider van de oppositie in Rajya Sabha Mallikarjun Kharge en besloten om druk uit te oefenen op de vraag naar een JPC-onderzoek naar de zaken van de Adani Group en discussies te zoeken over de vermeende aanvallen op oppositieleiders door centrale agentschappen, en over kwesties als prijsstijgingen, betrekkingen tussen het centrum en de staat en werkloosheid. Het Trinamool-congres woonde de vergadering niet bij, maar de AAP en de BRS waren aanwezig.

Maar minuten nadat de procedure was begonnen, verwezen Rajnath Singh en Piyush Goyal, in hun respectieve huizen, naar de opmerkingen van Rahul Gandhi op buitenlandse bodem en eiste een verontschuldiging van hem, wat boze protesten uit de congresbanken lokte.

In Lok Sabha zei Singh: “Rahul Gandhi, die lid is van Lok Sabha, was naar Londen gegaan en probeerde India in diskrediet te brengen en zei dat het democratische systeem in India volledig aan het afbrokkelen is. Hij zei ook dat buitenlandse mogendheden de democratie van India moeten redden. Hij probeerde de eer en het prestige van India diep te kwetsen … Dit is verwerpelijk. Het Huis zou moeten veroordelen en hij zou zijn excuses moeten aanbieden aan de Lok Sabha.”

Advertentie

In Rajya Sabha zei Goyal dat een hoge oppositieleider de Indiase democratie op een schaamteloze manier in het buitenland had aangevallen. Zonder de naam van Rahul te gebruiken, beweerde Goyal dat de oppositieleider het Indiase leger, het Indiase parlement, de Lok Sabha-voorzitter, de verkiezingscommissie, de rechterlijke macht en de media op buitenlandse bodem had beledigd.

“Het hele land zag hoe een oppositieleider kwetsen de gevoelens van Indianen op vreemde bodem. Hij zou zijn excuses moeten aanbieden aan het land en aan elke Indiër. Hij moet zijn excuses aanbieden aan het leger. Hij zou naar het Huis moeten komen en zijn excuses moeten aanbieden aan het leger, de media en de rechterlijke macht voor zijn opmerkingen over democratie”, zei Goyal te midden van protesten vanaf congresbanken.

Buiten het huis legden de vakbondsministers Goyal, Pralhad Joshi en Anurag Thakur een verklaring af waarin ze de opmerkingen van Rahul Gandhi veroordeelden. Sommige BJP-parlementsleden protesteerden en zochten excuses van de congresleider.

Advertentie

In Lok Sabha, toen Singh de congresleider bekritiseerde, kwamen parlementsleden van de oppositie, met uitzondering van die van de TMC, naar de bron van het huis , met slogans tegen de regering. BJP-parlementsleden stonden ook op en gebruikten leuzen tegen Rahul Gandhi.

Minister van Parlementaire Zaken Pralhad Joshi zei: “India is de moeder van de democratie… Rahul Gandhi, die lid is van dit Parlement, uitte laster op de voorzitter door te zeggen dat zijn microfoon was uitgeschakeld. Hij mocht zijn hele toespraak houden, maar toch gaf hij de voorzitter de schuld.”

“Toen de grondrechten van burgers tijdens de Noodtoestand werden opgeschort, waar was de democratie dan? Toen een verordening uitgevaardigd door een regering, waarin Manmohan Singh de premier was en leiders zoals Sharad Pawar ministers waren, publiekelijk werd verscheurd en het ‘onzin’ noemde. waar was de democratie?” vroeg hij.

Joshi zei dat hij Gandhi veroordeelde omdat hij “op zoek was naar tussenkomst van buitenlandse mogendheden zoals de VS en Europa”. “Als hij zich schaamt, moet hij naar dit Parlement komen en zijn excuses aanbieden. Dit is onze eis,” zei hij.

Spreker Om Birla vroeg beide partijen te blijven zitten, zodat het vragenuur kon worden hervat. Hij zei dat de democratie in India niet alleen sterk was, maar ook sterker werd. “Laat het Huis goed functioneren. Iedereen krijgt een kans. Slogan-schreeuwen is niet goed. De mensen in dit land hebben een groot vertrouwen in onze democratie. Zelfs buitenlandse parlementsleden en voorzitters, die ons vaak bezoeken, accepteren dit”, zei hij.

Advertentie

Toen geen van beide partijen toegaf, verdaagde Birla de procedure tot 14.00 uur. Toen het Huis weer bijeenkwam, brachten BJP-parlementsleden slogans naar voren, op zoek naar excuses van Gandhi. Oppositieleden sloegen terug, ook met slogans. Dit leidde ertoe dat de procedure voor vandaag werd uitgesteld.

In Rajya Sabha zei Goyal, zonder Gandhi te noemen: 'Hij zou moeten begrijpen wat democratie is. De democratie was in gevaar gekomen toen tijdens de noodsituatie de grondrechten werden opgeschort. Wie heeft het gedaan? Zijn partij deed het. De democratie wordt bedreigd wanneer de stem van de media wordt gemuilkorfd, de vrijheid van meningsuiting wordt onderdrukt… zijn partij heeft het gedaan.”

Advertentie

Oppositieleider Kharge zei dat hij de opmerkingen tegen het Congres en Gandhi, die geen lid van de Rajya Sabha.

Verwijzend naar de opmerkingen van Goyal over democratie, zei Kharge: “De wereld weet wat er in India gebeurt.” Hij beschuldigde hem ervan dat de democratie in India niet functioneerde volgens de grondwet en de democratische ethos. Zijn opmerkingen leidden tot opschudding vanaf de schatkistbanken, resulterend in verdaging van de Kamer tot 14.00 uur.

Lees ook

Live updates begrotingssessie: parlementsleden van de oppositie heffen slogans, plakkaten op ad…

Lalu, Rabri Devi en Misa Bharti krijgen borgtocht vrij in het geval van land-voor-banen

VS verstrekken dit jaar een miljoen visa aan Indiërs

< /figuur>Next-gen raketschepen naar radars: regering gaat op zoek naar bewapening…Advertentie

Toen het Huis opnieuw bijeenkwam, haalde Kharge twee eerdere uitspraken aan om te zeggen dat geen enkel lid van het Huis een aanklacht kan indienen tegen een lid van het andere huis. Hij maakte bezwaar tegen de opmerkingen van Goyal en vroeg de voorzitter om ze uit de archieven te schrappen. Goyal antwoordde dat hij de congresleider niet had genoemd. Terwijl beide partijen bleven protesteren, zei voorzitter Jagdeep Dhankhar dat hij dinsdag zijn uitspraak zou doen en verdaagde hij de procedure voor vandaag. — Met Damini Nath

© The Indian Express (P) Ltd