Oekraïne, Rusland verwikkeld in meedogenloze strijd in Bakhmut, slachtoffers stapelen zich op

0
91

Oekraïense troepen werden geconfronteerd met meedogenloze Russische aanvallen op Bakhmut in de oostelijke Donetsk-regio, waarbij beide partijen melding maakten van toenemende vijandelijke slachtoffers terwijl ze vochten over een kleine rivier die de verwoeste stad in tweeën deelt en nu de frontlinie markeert.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski zei zondag laat dat zijn troepen de afgelopen dagen meer dan 1.100 Russische soldaten hadden gedood toen ze vochten om de controle over Bakhmut.

Aanbevolen voor u

  • 1Russische straaljager raakt Amerikaanse drone boven Zwarte Zee: VS
  • 2Migratiebeleid van de Britse minister Suella Braverman bestempeld als ‘racistisch’
  • Betrekkingen EU-Maleisië lopen gevaar door aanspraken op koloniale erfenis

&#8220 “In minder dan een week, vanaf 6 maart, zijn we erin geslaagd om alleen al in de Bakhmut-sector meer dan 1.100 vijandelijke soldaten te doden, het onomkeerbare verlies van Rusland, precies daar, in de buurt van Bakhmut.” zei Zelenskiy in zijn nachtelijke videotoespraak.

Russische troepen leden 1.500 “sanitaire verliezen”, soldaten raakten zwaar genoeg gewond om ze buiten gevecht te houden, zei Zelenskiy.

Tientallen stukken vijandelijk materieel werden vernietigd, evenals meer dan 10 Russische munitie. Russische rechtbank zet Dmitry Ivanov, activist die zich verzette tegen de oorlog in Oekraïne, 8,5 jaar gevangen

Het Russische ministerie van Defensie zei eerder op de dag dat zijn strijdkrachten meer dan 220 Oekraïense servicemedewerkers in de afgelopen 24 uur in de richting van Donetsk.

Reuters kon de rapporten over het slagveld niet onafhankelijk verifiëren en geen van beide partijen gaf details over hun eigen slachtoffers.

Advertentie

Oekraïense troepen beheersen het westen van de bijna verlaten mijnstad Bakhmut, terwijl de Russische huurlingengroep Wagner het grootste deel van het oostelijke deel, met de Bakhmutka-rivier die door de stad stroomt en de frontlinie markeert, zei de Britse inlichtingendienst in een update tijdens het weekend.

Wagner-oprichter Yevgeny Prigozhin zei zondag dat de situatie in Bakhmut &#8220 was ;stoer, heel stoer”.

“Hoe dichter we bij het centrum van de stad zijn, hoe harder de gevechten … De Oekraïners gooien er eindeloze reserves in. Maar we gaan vooruit en we zullen vooruitgaan,” Zei Prigozhin in een audioverklaring vrijgegeven door zijn persdienst.

Advertentie

Hij zei ook dat Russische legerleden zijn troepen hielpen met munitie.

“Gisteren kregen we 15 vrachtwagenladingen, vandaag hebben we er 12. En ik denk dat we ze zullen blijven ontvangen,” zei hij, eraan toevoegend dat er geen conflict was tussen zijn strijders en Russische troepen.

Lees ook |G20 vs G7: Kan India de G20 ertoe aanzetten relevant te blijven te midden van besluiteloosheid over Oekraïne?

Prigozhin had eerder geklaagd dat de top van Rusland zijn mannen opzettelijk munitie aan het uithongeren was, een aantijging die het ministerie van Defensie verwierp.

Prigozhin zei dat Wagner “zal beginnen met herstarten&#8221 ; en begin met inhuren zodra Bakhmut is gevangengenomen, eraan toevoegend dat hij zijn privé militaire bedrijf wilde veranderen in een “leger met een ideologie” dat zou vechten voor gerechtigheid in Rusland.

Wagner heeft al rekruteringscentra geopend in 42 steden om zijn gelederen aan te vullen.

WAITING FOR TANKS

Advertentie

Hoewel de strategische waarde van Bakhmut twijfelachtig is, Rusland ziet de verovering ervan als een stap in de richting van een belangrijk doel van de oorlog – nu in zijn tweede jaar – van het veroveren van de hele industriële regio Donbas in Oekraïne. De regio's Donetsk en Luhansk vormen de Donbas.

Oekraïne heeft besloten te blijven en door te vechten in Bakhmut, na de eerste tekenen dat het van plan was zich terug te trekken, om de beste eenheden van Rusland neer te halen in de aanloop naar een tegenoffensief in de lente.

Advertentie

Analisten verwachten een Oekraïner tegenoffensief begint serieus in april-mei als het weer verbetert en er meer militaire hulp arriveert, waaronder zware Leopard- en Challenger-tanks.

Lees ook |Oekraïense soldaten, bijna omsingeld, duwen Russen terug

Westerse tanks zullen de oorlogstactiek ingrijpend veranderen, vertelde Leonid Khoda, een doorgewinterde Oekraïense tankbrigadecommandant die minder dan een maand na de volledige invasie van Rusland de onderscheiding Held van Oekraïne ontving, aan Reuters.

Advertentie

& #8220;Iedereen wacht, de 1st Tankbrigade wacht ook. Niet lang geleden hebben we personeel gestuurd om (Leopard) 2A6,” zei Khoda, die het bevel voert over de 1st Siversk Tank Brigade die vecht in het zuiden van Donetsk.

Elders kwamen bij Russische beschietingen drie burgers om het leven die op weg waren om boodschappen te doen in de zuidelijke stad Kherson op zaterdag, zei Zelenskiy, waarmee hij aan de kaak stelde wat hij 'brute terroristische aanslagen' noemde. door pro-Moskou-eenheden.

Rusland heeft ontkend zich op burgers te hebben gericht.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba drong er in een zondag gepubliceerd interview bij Duitsland op aan de levering van munitie te versnellen en Oekraïens te trainen piloten op westerse straaljagers.

Kuleba maakte duidelijk dat hij niet verwachtte dat westerse bondgenoten Oekraïne binnenkort de straaljagers zouden geven waar het om heeft gevraagd, maar zei dat piloten klaar moeten zijn voor wanneer de beslissing wordt genomen.

Lees ook

'Rusland buiten Rusland': voor de elite wordt Dubai een oorlogshaven

Russische straaljager raakt Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee: VS

Toshakhana details out: Mercedes Benz, Rolex, gouden kettingen tussen geschenken …

Bekijk: Joe Biden ontwijkt vragen over bankencrisis, verlaat persbijeenkomst…

Separatel Een hoge EU-functionaris heeft gezegd dat de Europese Unie het fonds dat wordt gebruikt voor de aankoop van wapens voor Oekraïne binnenkort met 3,5 miljard euro (3,7 miljard dollar) zou kunnen aanvullen. ($1 = 0,9396 euro)