Kochi brann slukket, men HC tar til etterretning, søker detaljer om penger brukt på avfallsanlegg

0
80

Brannen på dumpeplassen i Kochis Brahmapuram avfallsbehandlingsanlegg har blitt slukket 12 dager etter at den startet 2. mars, og etterlot seg et teppe av giftig dis over det kommersielle sentrum i Kerala.

Ernakulam-distriktssamleren N S K Umesh sa at brannen ble slukket helt mandag kveld og at luftkvaliteten hadde forbedret seg i regionen. “Men vi vil opprettholde en ytterste årvåkenhet i regionen de neste 48 timene, da det er sjanser for gjentenning. Alle statsansatte og frivillige som deltok i brannslokkingsoppdraget ved anlegget ville gjennomgå en detaljert medisinsk sjekk tirsdag på en spesiell leir. De vil bli gitt psykologisk støtte med oppfølgingsprogrammer,» sa han.

Anbefalt for deg

  • 1NIA arkiverer klageseddel mot PFI medlemmer
  • 2Neste generasjons missilfartøyer til radarer: Regjeringen på lokal shoppingtur for væpnede styrker
  • 3Grunnloven gir plass i mange hjerter

Les også |Respirasjonspasient dør i Kochi, familien sier at tilstanden hans ble verre etter brannen i Brahmapuram avfallsanlegg

Kerala High Court har i mellomtiden bedt Kochi Municipal Corporation om å gi utgiftsdetaljer for avfallshåndtering de siste syv årene. En justisbenk SV Bhatti og Basant Balaji, som vurderer en suo motu-sak med hensyn til brannen på dumpeplassen, instruerte mandag det kommunale selskapets sekretær om å “legge for retten på tirsdag alle betalinger gjort av KMC under ledere for innsamling, transport, overlevering, behandling osv. de siste syv årene til entreprenører eller ansatte under alle hode.”

Selskapet har også blitt bedt om å forklare kontrakten som tillot “frie hender til en tredjepart over ansvaret til Brahmapuram avfallsbehandlingsanlegg.”

Selv da brannen og røyken la seg i Kochi, ble det sett opphetede meningsutvekslinger i delstatsforsamlingen der den regjerende CPI(M) og opposisjonskongressen beskyldte hverandre for situasjonen.

Søker etter en CBI-undersøkelse i brannhendelse, sa den kongressledede opposisjonen at søppelet ble “bevisst påtent” for å hjelpe firmaet, Zonta Infratech, som fikk oppgaven med å utvinne biogruve ved dumpeplassen.

Leder for opposisjonen V D Satheesan sa at selskapet, som ble plukket opp av regjeringen for å rydde søppelet, innså at en inspeksjon fra regjeringen ville avsløre dets manglende evne til å flytte avfallet. “Derfor ble søppelet bevisst satt i brann,” sa han.

Annonse

For å motarbeide påstandene fortalte ministeren for det lokale selvstyredepartementet, MB Rajesh, forsamlingen at delstatsregjeringen effektivt hadde grepet inn i saken og gitt skylden. United Democratic Front (UDF) for “misstyring” ved avfallsbehandlingsanlegget.

“Da UDF styrte Kochi-selskapet (fra 2010 til 2020), hadde det vært brannhendelser i Brahmapuram. I 2015 overlot det kommunale selskapet avfallshåndteringen til staten, som i 2018 vedtok å starte et prosjekt for å generere energi fra avfall. Men det UDF-ledede rådet tok ingen skritt for å gjøre prosjektet til en realitet. Derfor måtte regjeringen engasjere en ny entreprenør for biogruvedrift med en frist til juni i år,” sa ministeren.

Han sa at det burde ses seriøst på hvordan avfallshåndteringen i Kochi, som hadde vunnet sentralregjeringens pris for beste nullavfallsby i 2009, har nådd denne “beklagelige tilstanden”. «Under UDF-regimene i Kochi-konsernet fra 2010 til 2020, hadde avfallshåndteringsprosjektet blitt forsinket. Kloakkrenseanlegget, som ble startet i 2008, fungerte bra frem til 2010 da LDF var ved makten fra 2005 til 2010,” sa Rajesh.

Annonse

Ministeren sa at UDF-regimene i selskapet “ikke klarte å vedlikeholde søppelanlegget”. “Deretter hopet en stor mengde uorganisk avfall seg opp ved Brahmapuram og vokste til rundt 5 lakh tonn. Det nåværende kommunale selskapet prøvde sitt beste for å behandle og fjerne søppelet, som tok fyr, sa han.

Satheesan påsto at ministeren snakket på vegne av entreprenørfirmaet. «Var det noen sonde i brannen ved søppelbakken. Ministeren rettferdiggjør entreprenørene kun for å beskytte interessene til visse kretser,'' påsto han.

Opposisjonslederen ga også sjefsminister Pinarayi Vijayan, som har porteføljene til miljø- og forurensningskontrollstyret, skylden for brannen. – Sjefsministeren har disse porteføljene, men han har ikke sagt et ord i forsamlingen. (Dette er) Fordi han hadde tillatt partimennene å plyndre statskassen,» sa han.

Les også

USA vil utstede én million visum til indianere i år

Neste generasjons missilfartøyer til radarer: Regjeringen på lokal shoppingtur for våpen …

FATF-flagg Gandhi-familiekorrupsjon: I&B-minister Anurag Thakur

Regjeringen er ikke enig med World Press Freedom Index: Unionsminister Anurag…

Zonta Infratech Private Limited, som har tatt opp avfallshåndtering i Brahmapuram, sa i en utgivelse at arbeidet kun var å rehabilitere eldre avfall som tar i bruk mekanismer for biogruvedrift og avgrensning. Den sa at firmaet hadde overholdt alle vilkår og betingelser i kontraktsavtalen med Kochi-selskapet. Arbeidet inkluderte ikke håndtering av daglig søppel eller resirkulering av plastavfall, heter det.

© The Indian Express (P) Ltd