Het vuur in Kochi is gedoofd, maar HC neemt er nota van en zoekt details over het geld dat aan de afvalverwerkingsinstallatie is uitgegeven

0
62

De brand op de stortplaats in de afvalverwerkingsinstallatie Brahmapuram in Kochi is 12 dagen na het begin op 2 maart geblust en heeft een deken van giftige waas achtergelaten over het commerciële centrum van Kerala.

Ernakulam District Collector N S K Umesh zei dat het vuur maandagavond volledig was geblust en dat de luchtkwaliteit in de regio was verbeterd. “We zouden de komende 48 uur echter uiterst waakzaam blijven in de regio, aangezien er kans is op herontsteking. Alle overheidsmedewerkers en vrijwilligers die deelnamen aan de brandbestrijdingsmissie in de fabriek zouden dinsdag een gedetailleerde medische controle ondergaan in een speciaal kamp. Ze zouden psychologische ondersteuning krijgen met vervolgprogramma's', zei hij.

Aanbevolen voor u

  • 1NIA dient aanklacht in tegen PFI leden
  • 2Next-gen raketschepen naar radars: regering op lokale shopping spree voor strijdkrachten
  • 3Grondwet boekt een plaats in menig hart

Lees ook |Ademhalingspatiënt sterft in Kochi, familie zegt dat zijn toestand verslechterde na brand in afvalverwerkingsinstallatie Brahmapuram

Het Hooggerechtshof van Kerala heeft ondertussen de Kochi Municipal Corporation opgedragen om details over de uitgaven voor afvalbeheer in de afgelopen zeven jaar te verstrekken. Een divisiebank van justitie SV Bhatti en Basant Balaji, die een suo motu-zaak overwegen met betrekking tot de brand op de stortplaats, gaven maandag de secretaris van het gemeentelijk bedrijf opdracht om “dinsdag alle betalingen die door KMC zijn gedaan onder de hoofden van inzameling, transport, overhandiging, behandeling enz. gedurende de afgelopen zeven jaar aan aannemers of personeel onder welk hoofd dan ook”.

Het bedrijf is ook gevraagd om uitleg over het contract dat “de vrije hand gaf om een derde partij over de verantwoordelijkheid van de afvalverwerkingsinstallatie Brahmapuram”.

Zelfs toen het vuur en de rook in Kochi afnamen, waren er verhitte discussies in de staatsvergadering waar de regerende CPI(M) en het oppositiecongres elkaar de schuld gaven van de situatie.

Op zoek naar een CBI-onderzoek naar de Na een brandincident zei de door het Congres geleide oppositie dat het afval “opzettelijk in brand was gestoken” om de firma Zonta Infratech te helpen, die de taak kreeg van bio-mijnbouw op de stortplaats.

Oppositieleider V D Satheesan zei dat het bedrijf, dat door de overheid was opgepakt om het afval op te ruimen, zich realiseerde dat een inspectie van de overheid zou blootleggen dat het er niet in is geslaagd het afval te verplaatsen. “Daarom werd het afval opzettelijk in brand gestoken”, zei hij.

Advertentie

Om de beschuldigingen te weerleggen, vertelde de minister van lokale zelfbestuur, M B Rajesh, aan de vergadering dat de deelstaatregering effectief in de kwestie had ingegrepen en de schuld het United Democratic Front (UDF) wegens “wanbeheer” bij de afvalverwerkingsinstallatie.

“Toen de UDF het Kochi-bedrijf regeerde (van 2010 tot 2020), waren er brandincidenten in Brahmapuram. In 2015 droeg de gemeente het afvalbeheer over aan de rijksoverheid, die in 2018 besloot een project te starten voor het opwekken van energie uit afval. Maar de door de UDF geleide raad ondernam geen stappen om het project te realiseren. Daarom moest de regering een nieuwe aannemer voor biomining aannemen met een deadline van juni dit jaar”, aldus de minister.

Hij zei dat serieus moet worden onderzocht hoe het afvalbeheer in Kochi, dat in 2009 de prijs van de centrale overheid voor de beste afvalvrije stad in de wacht had gesleept, deze “sorry state” heeft bereikt. “Tijdens de UDF-regimes bij het Kochi-bedrijf van 2010 tot 2020 had het afvalbeheerproject vertraging opgelopen. De rioolwaterzuiveringsinstallatie, die in 2008 werd gestart, functioneerde goed tot 2010 toen de LDF aan de macht was van 2005 tot 2010'', zei Rajesh.

Advertentie

De minister zei dat de UDF-regimes bij het bedrijf “er niet in slaagden de afvalfabriek te onderhouden”. “Vervolgens stapelde een grote hoeveelheid anorganisch afval zich op in Brahmapuram en groeide uit tot ongeveer 5 lakh ton. Het huidige gemeentelijke bedrijf deed zijn best om het afval te verwerken en te verwijderen, dat vlam vatte,” zei hij.

Satheesan beweerde dat de minister namens het aannemersbedrijf sprak. 'Was er enig onderzoek naar de brand op de vuilnisheuvel? De minister rechtvaardigt de aannemers alleen om de belangen van bepaalde wijken te beschermen,’’ beweerde hij.

De oppositieleider gaf ook Chief Minister Pinarayi Vijayan, die de portefeuilles van milieu en Pollution Control Board bekleedt, de schuld van de brand. “De eerste minister heeft deze portefeuilles, maar hij heeft geen woord gezegd in de Algemene Vergadering. (Dit is) omdat hij de feestgangers had toegestaan ​​de schatkist te plunderen,' zei hij.

Lees ook

VS verstrekken dit jaar een miljoen visa aan Indiërs

Next-gen raketschepen naar radars: regering op lokale koopwoede voor wapens …

FATF-vlaggen Corruptie in Gandhi-familie: I&B-minister Anurag Thakur ” />

Overheid is het niet eens met World Press Freedom Index: vakbondsminister Anurag…

Zonta Infratech Private Limited, dat het afvalbeheer in Brahmapuram op zich heeft genomen, zei in een persbericht dat zijn werk alleen was om te rehabiliteren legacy-afval door gebruik te maken van bio-mijnbouw en aftoppingsmechanismen. Het zei dat het bedrijf alle voorwaarden van de contractovereenkomst met het bedrijf Kochi had nageleefd. Het werk omvatte niet het beheer van het dagelijkse afval of de recycling van plastic afval, zei het.

© The Indian Express (P) Ltd