Het Chinese parlement keurt wijzigingen goed om 'noodwetten' te versnellen

0
68

Het Chinese parlement keurde maandag wetswijzigingen goed waardoor het sneller noodwetgeving zou kunnen aannemen, meldde het officiële persbureau Xinhua, een stap die volgens analisten het publieke debat en de controle verder zou kunnen uithollen.

>

De wijziging van de wetgevingswet, die regelt hoe wetten worden uitgevaardigd, geeft het hoogste orgaan van het nationale parlement, het ongeveer 170 leden tellende Permanente Comité van het Nationale Volkscongres, speciale bevoegdheden om wetten aan te nemen na slechts één beoordelingssessie.

Aanbevolen voor jou

  • 1Russische straaljager raakt Amerikaanse drone boven Zwarte Zee: VS
  • 2Migratiebeleid van de Britse minister Suella Braverman bestempeld als ‘racistisch’
  • Betrekkingen EU-Maleisië lopen gevaar door aanspraken op koloniale erfenis

Het is een “belangrijke maatregel” om “de kwaliteit en efficiëntie van wetgeving verder te verbeteren”, en een “onvermijdelijke vereiste om het algemene leiderschap van de (regerende communistische) partij over wetgevend werk te versterken”, volgens uitlezingen van afgevaardigden’ vergaderingen gepubliceerd tijdens de jaarlijkse parlementaire bijeenkomst, die op maandagochtend werd afgesloten.

Wetsontwerpen en amendementen in China worden normaal gesproken gepubliceerd om publiek commentaar te vragen, en worden goedgekeurd door het parlement, nadat ze zijn beraadslaagd tijdens ten minste twee vergaderingen van het Permanente Comité van de NPC, een proces dat enkele maanden kan duren.

In het verleden zijn er echter uitzonderingen geweest.

Drie jaar geleden legde China een nationale veiligheidswet op aan de semi-autonome stad Hong Kong, waarbij een breed scala aan vaag gedefinieerde misdrijven strafbaar werd gesteld, bedoeld om afwijkende meningen te onderdrukken. .

Critici zeggen dat wetgeving, ook aangenomen na slechts één keer te zijn herzien door het Permanente Comité van de NPC, de rechtsstaat in Hongkong verder heeft uitgehold en de vrijheden van het financiële centrum heeft verpletterd.

China heeft herhaaldelijk afstand genomen. kritiek op de wet, die zegt dat het de inwoners van Hong Kong beschermt; vrijheden en richt zich slechts op een kleine minderheid van “criminelen” die “de nationale veiligheid in gevaar brengen”.

Advertentie

Julian Ku, hoogleraar constitutioneel recht aan de Hofstra University in New York, zei dat de gewijzigde wetgevingswet “misbruikt kan worden en mogelijk misbruikt kan worden door wetten door te drukken zonder veel overleg of publieke kennisgeving”.

Lees ook

'Rusland buiten Rusland': voor de elite wordt Dubai een oorlogshaven

Toshakhana details uit: Mercedes Benz, Rolex, gouden kettingen tussen geschenken …

Russische straaljager raakt Amerikaanse drone boven Zwarte Zee: VS

Saoedi-Arabië lanceert nieuw nationaal vliegtuig

De laatste ontwerp van de wet, gepubliceerd op 5 maart, definieerde niet wat een noodsituatie is. De definitieve tekst is nog niet openbaar gemaakt.