Här är Sveriges fulaste nybygge

0
29

Publicerad 15 mars 2023 kl 11.20

Kulturnyheter. Kasper Kalkon-priset för årets fulaste nybygge tilldelas påbyggnaden på Karlstads gamla stadshus, ritad av Horisont Arkitekter.

Dela artikeln

TwittraDela

Det föga ärorika priset delades ut på en gala i Göteborg av föreningen Arkitekturupproret.

Vinnaren är en påbyggnad på Karlstad stadshus, som 2020 röstades fram till en av de fulaste byggnaderna i länet.

“Att göra en sådan intetsägande byggnad ännu tråkigare och mer disharmonisk är i sig imponerande. Nästan lika imponerande som att få fasadmaterial i trä att se ut som en gammal betongfasad a la Tjernobyl (efter olyckan). Extra tragiskt är att byggnaden ligger i en historiskt attraktiv del av Karlstad som tidigare bestått av charmiga trähus”, skriver Arkitekturupproret.

Vinnaren av Kasper Kalkon-priset avgjordes genom omröstning på nätet och fick över tusen röster av totalt drygt 5.000.

Den befintliga stadshusbyggnaden, som betraktas som “särskilt värdefull”, ritades av arkitekt Per Lagergren och stod klar 1962.

“Alla vet att kulturhistoriskt intressanta miljöer inte ägnades en endaste tanke i 60-talets byggnadsprocesser, (resultatet av detta ser vi tyvärr än idag), men hur kan man, när man har chansen att faktiskt försköna en sådan anskrämlig byggnad som Karlstads stadshus, istället välja att göra åbäket ännu fulare och kalla det ‘årsring’?” skriver Arkitekturupproret och fortsätter:

“Horisont Arkitekter hade möjlighet att sona sina förfäders brott mot Karlstads kulturmiljöer, och att tillsammans med byggherrarna KvalitetsBygg (ska man skratta eller gråta åt ironin i det namnet?) försöka få till en försköning av fasaden så att den anknyter till de vackra gamla husen runtomkring. Istället valde de att göra en parasit på parasiten, och lyckades otroligt nog göra allting värre än det redan var. Karlstads kommun borde nu satsa lite pengar på att ställa ut fler papperskorgar på gatan utanför, så att de stackars fotgängarna har något att kräkas i när de går förbi stadens nya ‘årsringar’.”