Collectieve inspanningen nodig voor het wereldwijde leiderschap van Bharat: RSS-resolutie tijdens jaarlijkse bijeenkomst

0
64

Tijdens de driedaagse jaarlijkse bijeenkomst in Haryana's Samalkha, besloot de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) ervoor te zorgen dat India zijn rechtmatige plaats op het wereldtoneel krijgt. De Akhil Bharatiya Pratinidhi Sabha (ABPS) – het topbesluitvormende orgaan van de Sangh – zei in een maandag aangenomen resolutie dat de ‘Amrit Kaal’ een kans biedt om collectieve inspanningen te leveren zodat Bharat wereldwijd leiderschap verwerft. Het riep de samenleving op om “hedendaagse systemen op alle gebieden van het sociale leven, inclusief educatieve, economische, sociale, democratische en gerechtelijke instellingen, te ontwikkelen in het licht van het Bharatiya-denkproces, zodat Bharat zijn rechtmatige plaats op het wereldtoneel verwerft als een sterke, welvarende natie toegewijd aan universeel welzijn”.

Lees |RSS jaarlijkse bijeenkomst begint met eerbetoon aan Mulayam

De resolutie vermeldde ook hoe het land werd verstoord tijdens buitenlandse invasies en strijd. “Tijdens de periode van buitenlandse invasies en strijd raakte het maatschappelijke leven van Bharat verstoord en werden sociale, economische, culturele en religieuze systemen ernstig verminkt. In deze periode, onder het toezicht van gerespecteerde heiligen en grote persoonlijkheden, behield de hele samenleving haar 'Swa' (zelfheid) terwijl ze voortdurend in strijd was. De inspiratie voor deze strijd was gebaseerd op de 'Swa – trayi' van 'swadharm', 'swadeshi' en 'swaraj' waaraan de hele samenleving deelnam”, aldus het.

Aanbevolen voor jou

  • 1Frans meesterbrein visumfraude ontsnapt uit India: CBI
  • 2Het bekritiseren van de regering in binnen- of buitenland is niet onpatriottisch: Kapil Sibal te midden van Rahul-ruzie
  • 3Democratie niet in gevaar, Congres ten onder gebracht: Smriti Irani haalt uit naar Rahul Gandhi

De resolutie die tijdens de bijeenkomst werd aangenomen en werd bijgewoond door 1.400 leiders en arbeiders van de Sangh Parivar, naast Sarsanghchalak Mohan Bhagwat, zei: “Na de onafhankelijkheid hebben we op veel gebieden opmerkelijke prestaties bereikt. Tegenwoordig is de economie van Bharat in opkomst als een van de leidende economieën van de wereld. De heropleving gebaseerd op de eeuwige waarden van Bharatiya wordt door de wereld geaccepteerd. Bharat is op weg naar een rol voor het waarborgen van wereldwijde vrede, universele broederschap en menselijk welzijn op basis van het conceptuele kader van 'Vasudhaiva Kutumbakam'.”

De ABPS zei: “in het proces van het maken van een goed georganiseerde, glorieuze en welvarende natie, moeten we de uitdagingen overwinnen van het vervullen van basisbehoeften van alle delen van de samenleving, kansen voor holistische ontwikkeling en het bouwen van nieuwe modellen gebaseerd op het Bharatiya-concept van moderniteit door verstandig gebruik van technologie en milieuvriendelijke ontwikkeling”. “In dit perspectief is de oproep van 'panch pran' (vijf besluiten) van de premier op Onafhankelijkheidsdag veelbetekenend.”

Het benadrukte ook hoe “sommige krachten in de wereld deze heropleving van Bharatiya niet accepteren op basis van zijn ‘Swa’. Deze krachten die het Hindutva-denken binnen en buiten het land tegenwerken, bedenken nieuwe samenzweringen om wederzijds wantrouwen in de samenleving, systemische vervreemding en anarchie te creëren door zelfzuchtige belangen en verdeeldheid aan te wakkeren. Terwijl we waakzaam zijn tegenover al deze, moeten we ook hun ontwerpen verslaan.”

Lees ook

Live updates begrotingssessie: parlementsleden van de oppositie werpen slogans op, plakkaten op ad…

Lalu, Rabri Devi en Misa Bharti krijgen borgtocht vrij in zaak-voor-banen =450,250″ />

'Waarom de nationale veiligheid in gevaar wordt gebracht': Rahul Gandhi reageert op Express…

VS verstrekken dit jaar een miljoen visa aan Indiërs

De jaarlijkse bijeenkomst begon op zondag met eerbetoon aan wijlen Samajwadi Party (SP ) oprichter Mulayam Singh Yadav en andere publieke figuren die het afgelopen jaar zijn overleden. Kwesties als radicalisme in Punjab, werkloosheid, de kastenkwestie in het licht van de Ramcharitmanas-controverse in UP, wrijving tussen de Sangh- en de DMK-regering in Tamil Nadu, toenemende rol van vrouwen in de Sangh Parivar, bevolkingscontrole en pogingen om de Sangh's “negatieve imago in bepaalde kringen” werd ook besproken.

© The Indian Express (P) Ltd