5 beste Plex-alternatieven

0
93
Hannah Stryker/How-To Geek

Op zoek naar een Plex-alternatief voor lokale en externe mediastreaming? Hoewel Plex uitstekende ondersteuning geniet op een breed scala aan apparaten, is het verre van het laatste woord in mediastreaming. Hier zijn enkele alternatieven die u misschien wilt proberen.

1. Jellyfin

Jellyfin, een aantrekkelijk alternatief voor Plex, begon zijn leven als een vork van Emby in 2018. Wat Jellyfin zo aantrekkelijk maakt, is dat het zowel open-source als volledig gratis te gebruiken is. Niets van zijn functionaliteit is verborgen achter een betaalmuur en het komt nauw overeen met Plex wat betreft de aangeboden functies.

Net als Plex moet Jellyfin als server worden geïnstalleerd. Met de installatie uit de weg en uw lokale media-directories geïndexeerd, haalt Jellyfin metadata van internet om uw films, tv-programma's, muziek en meer beter te categoriseren. De streamingoplossing kan ook live en opgenomen tv, boeken, foto's en synchronisatie op afstand aan, zodat u films kunt kijken met vrienden of familie die ver weg zijn.

De servercomponent is beschikbaar voor Windows, macOS, vele smaken van Linux en als een platformonafhankelijk Docker-pakket. Jellyfin is dan aan de clientzijde toegankelijk via een standaardwebbrowser, een officiële desktopclient (voor Windows, Mac en Linux), als plug-in voor Kodi en Roku, via officiële Android- en iPhone- of iPad-apps, als app voor WebOS (LG) tv's, en zelfs via een app die op de Apple TV draait. Het functioneert zelfs als een DLNA (UPnP) mediaserver voor apparaten die geen speciale client hebben.

Jellyfin mist de bibliotheek met live tv-kanalen en streaming films en tv-programma's die je krijgt met Plex, maar het sluit ook geen functies zoals hardware-transcodering en DVR-functionaliteit af. U kunt Jellyfin zelf uitproberen met behulp van de Jellyfin Demo op de startpagina van het project.

2. Kodi (voorheen XBMC)

Kodi en Plex zijn behoorlijk verschillend qua toepassing, maar afhankelijk van wat je probeert te bereiken, kan Kodi een geschikte vervanger zijn. Hoewel Plex (en nauwere alternatieven zoals Jellyfin) als servers worden geïnstalleerd, is Kodi een mediaspeler die lokaal moet worden geïnstalleerd op het apparaat dat u als mediacenter wilt gebruiken.

Dit is meestal een oude computer die je niet meer nodig hebt, iets op maat gemaakt in een mooie mediacenterbehuizing, een Raspberry Pi en zo ongeveer alles dat Windows, Linux of macOS kan draaien. Eenmaal geïnstalleerd op uw mediacentrum naar keuze, kan Kodi media ophalen van lokale en externe servers, en u kunt het zelfs instellen om meerdere Kodi-instanties gesynchroniseerd te houden.

Kodi ondersteunt de meeste media, waaronder films, tv-programma's en muziek met metadataschrapers om alles netjes te labelen. Het ondersteunt ook het delen van foto's, opnemen in DVR-stijl, het uitvoeren van games en emulators, een breed scala aan skins, een uitgebreide bibliotheek met plug-ins (waaronder livestreaming van tv en websites zoals YouTube of Twitch), een webinterface voor streaming naar andere apparaten en afstandsbedieningen (inclusief officiële apps voor Android en iOS).

Kodi werkt als een standaard DLNA uPnP-server om de kloof te overbruggen tussen uw hoofdentertainmentcentrum en andere apparaten die zich op hetzelfde netwerk bevinden. U hoeft niet al uw lokale media op uw Kodi-hoofdmachine aan te sluiten (hoewel dat de snelste manier is om er toegang toe te krijgen), aangezien u netwerkshares, NAS-schijven en meer kunt toewijzen. Net als Jellyfin is Kodi open-source en volledig gratis te gebruiken.

3. Emby

Net als Plex en Jellyfin is Emby een platform voor mediastreaming dat als server moet worden geïnstalleerd. De server kan draaien op computers met Windows, macOS, Linux en zelfs FreeBSD. Het werkt ook native op veel NAS-schijven, waaronder die met FreeNAS of eigen systemen van Synology en Western Digital. U kunt Emby ook uitvoeren op Android, uw NVIDIA Shield-streamingbox of als een gecontaineriseerde app met behulp van Docker.

Emby is vervolgens toegankelijk via client-apps voor een groot aantal platforms, waaronder Windows-, macOS- en Linux-apparaten zoals Android TV en het NVIDIA Shield, en zelfs smart tv-platforms zoals Tizen van Samsung en WebOS van LG. Oudere en niet-ondersteunde apparaten hebben toegang tot de mediacatalogus van Emby met behulp van DLNA (uPnP)-streaming.

Net als Plex zet Emby enkele van zijn beste eigenschappen achter een premium-upgrade. Dit werkt als een abonnement vanaf $ 4,99/maand en geeft toegang tot offline media (downloaden naar Android-, iOS- en Windows-clients), live tv-opname via DVR-functionaliteit, toegang via bepaalde platforms (Android, Fire TV, Xbox en PlayStation ), hardware-transcodering, ondersteuning voor CarPlay en Android Auto, en meer.

Dus waarom moeite doen met Emby? Het platform probeert het zo gemakkelijk mogelijk te maken om op afstand toegang te krijgen tot uw media via internet. Als u op zoek bent naar een platform dat geen Plex is om toegang te krijgen tot uw bestanden terwijl u niet thuis bent (of zelfs op afstand met anderen te delen), dan is Emby misschien het bescheiden maandelijkse bedrag waard.

4. Stremio

Stremio is een ander alternatief voor Plex dat de nadruk legt op streamingdiensten (vandaar de naam). Het is mogelijk om uw bestanden toe te voegen, maar Stremio blinkt uit door zijn enorme catalogus van door gebruikers bijgedragen add-ons die streaming vanuit een enorm scala aan bronnen mogelijk maken. U kunt ook Magnet-links gebruiken of videostreams afspelen in de Stremio-speler.

Net als Kodi is Stremio in de eerste plaats ontworpen als een eindpunt voor het consumeren van media. De app werkt idealiter op elke computer of elk Android-apparaat dat op uw tv is aangesloten, hoewel de app de mogelijkheid biedt om draadloos te casten met een Chromecast. U kunt desgewenst ook gamecontrollers gebruiken om de Stremio-interface te bedienen.

De app is grotendeels gericht op ontdekken, met een “Discover” tabblad wijst u in de richting van trending nieuwe releases en streaming inhoud. Er is een enorme bibliotheek met werken uit het publieke domein inbegrepen, en hoewel deze inhoud voor iedereen beschikbaar is (meestal via het internetarchief), is het nog steeds een handige opslagplaats om beschikbaar te hebben.

< p>Stremio mist enkele van de gepolijste en geavanceerde functies die je in Plex, Jellyfin en Kodi aantreft. Het heeft geen DLNA (UPnP)-ondersteuning, maar het bevat wel hardwaredecodering en integratie met Facebook, en het gaat zeker tegen de trend in op het gebied van mediabronnen. Er zijn veel community-add-ons beschikbaar en geen van de inhoud is doorgelicht door het Stremio-team, dus misschien wilt u voorzichtig te werk gaan.

5 . Een Barebones DLNA/uPnP-server

Als het uw primaire doel is om uw lokale media beschikbaar te maken voor streaming via een lokaal netwerk, zou een eenvoudige DLNA-mediaserver voldoende moeten zijn. Er zijn veel gratis opties beschikbaar en veel van de bovenstaande oplossingen (waaronder Kodi en Jellyfin) bevatten al DLNA-ondersteuning.

Universal Media Server is waarschijnlijk een van de meest alomtegenwoordige en gebruiksvriendelijke oplossingen. De app is beschikbaar op Windows (met Chocolatey-ondersteuning), macOS (met Homebrew-ondersteuning) en Linux (via een groot aantal pakketbeheerders) of als een gecontaineriseerde Docker-applicatie. Het is gratis te gebruiken, bevat een webinterface, kan inhoud van internet streamen en is compatibel met een groot aantal uPnP-apparaten.

Als UMS het niet voor u doet, wilt u misschien Serviio proberen. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en er zijn aparte versies beschikbaar voor QNAP- en Synology NAS-schijven. Het omvat online streaming, een plug-insysteem, rendererprofielen (en per IP-profieltoewijzing) en meer. Upgrade naar de Pro-versie voor $ 25 om een ​​webgebaseerde speler, online streaming, Android-app en meer te krijgen, waarover u meer kunt lezen op de upgradepagina van Serviio.

Dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een Plex-alternatief

Plex is op dit moment bijna universeel, met client-apps en plug-ins die beschikbaar zijn voor een groot aantal apparaten en bestaande systemen. Het past precies in bestaande opstellingen, wat het aantrekkelijk maakt vanuit het oogpunt van gebruiksgemak.

Misschien vindt u het moeilijker om een ​​systeem als Jellyfish of Kodi te integreren (die beide een andere benadering van mediastreaming hanteren). in uw installatie, hoewel hun open-source en gratis te gebruiken karakter ze zeker aantrekkelijk maakt. Gelukkig kan DLNA (uPnP)-streaming in veel gevallen het gat opvullen, houd er rekening mee dat de op tekst gebaseerde interface lang niet zo aantrekkelijk is als wat u van een native client kunt verwachten.

Als je Plex graag wilt laten vallen voor een van deze alternatieven, is het misschien de moeite waard om een ​​kleine investering te doen in hardware waarop je ze kunt gebruiken. Goedkope oplossingen zijn bijvoorbeeld een Raspberry Pi, Fire Stick of een Android-apparaat zoals een NVIDIA Shield of Google Chromecast.

The Best Streaming Devices of 2023 Roku Streaming Stick 4K Koop bij Amazon Fire TV Stick Lite Koop bij Amazon Beste Roku-streamingapparaat Roku Ultra Koop bij Amazon Fire TV Stick 4K Koop bij Amazon Beste Google TV-apparaat Chromecast met Google TV (2020) Koop bij Best Buy Beste Android TV-apparaat NVIDIA SHIELD TV Pro Koop bij Amazon Beste Apple TV-apparaat Apple TV 4K (3e generatie) Koop bij Amazon

De ervaring op groot scherm

Als je thuisbioscoop serieus neemt, wil je misschien kijken naar enkele van de beste tv's en beste soundbars om het meeste uit de ervaring te halen. U kunt ook overwegen om in plaats daarvan een projector te kopen.

LEES VOLGENDE

  • › OpenAI heeft GPT-4 onthuld en het zit al in Bing Chat
  • › De beste pc-behuizingen van 2023
  • › Discord gebruiken op een PS5
  • › Bitwarden Password Manager Review: een zeer kostenvriendelijke optie
  • › Heeft ChatGPT een app?
  • › Windows op uw Steam Deck installeren