Tavleen Singh schrijft: Lutyens Delhi blijft net zo bevoorrecht als onder het bewind van het Congres, alleen de bewoners van bungalows zijn veranderd

0
30

Vorige week zette ik per ongeluk het nieuws aan op het moment dat onze premier en de premier van Australië in die vergulde golfkar stapten om hun 'ereronde'. Het deed me, zoals veel mensen, denken aan Romeinse keizers en circussen. Geen goed gezicht voor democratisch gekozen leiders. Maar toen vrienden uit Lutyens Delhigeroepen om te spotten en te spotten, besefte ik dat ze, net zoals ze de stijgende goedkeuringsscores van Narendra Modi niet kunnen begrijpen, ook niet kunnen begrijpen dat de gemiddelde Indiase kiezer waarschijnlijk gebiologeerd was door het spektakel. Een blijvende reden voor Modi's buitengewone populariteit is dat Indiërs houden van zijn losse kameraadschap met belangrijke buitenlandse leiders. “Hij heeft de status van India in de ogen van de wereld verhoogd”, hoor ik vaak in mijn gesprekken met de gemiddelde kiezer.

Tijdens een rit door het platteland van Rajasthan vroeg ik onlangs een gemiddelde kiezer waarom hij zo was een toegewijde Modi 'bhakt' Hij zei: “Kijk eens hoeveel hij voor India heeft gedaan. Kijk hoe hij de G20 hier heeft gebracht.” Toen ik hem vroeg wat hij wist over de G20, zei hij dat het rijke buitenlanders waren die grote investeringen naar India zouden brengen. Modi begrijpt de gemiddelde kiezer veel beter dan degenen onder ons die afkomstig zijn uit wat wordt bespot als 'Lootyens'.

Aanbevolen voor jou

  • 1Door China bemiddelde Iran-Saoedische détente: India moet bereid zijn om met Beijing om te gaan en economische macht om te zetten in diplomatieke overwinningen
  • Door Gary Lineker te schorsen vanwege een tweet, verraadt de BBC een analoge houding in een digitaal tijdperk
  • 3Oscars 2023: Wat onderscheidt Deepika Padukone?

Lees ook |'Waarschuwde Australische premier Albanese van tempelaanvallen, hij verzekerde me dat de veiligheid van de Indiase gemeenschap prioriteit heeft', zegt premier Modi

Toen ik de spot en hoon over het 'circus' hoorde van vrienden en collega's die ooit tot de heersende klasse behoorden, herinnerde ik me waarom ik ooit een Modi 'bhakt' was geweest. de wandelgangen van de politieke macht toen er voor het eerst geruchten binnenkwamen vanuit Gujarat dat Modi naar het nationale toneel zou verhuizen. Ik herinner me dat ik in deze column schreef dat het idee dat hij premier zou kunnen worden de inwoners van Lutyens Delhi angst aanjaagde, omdat ze vreesden dat hij de muren zou afbreken die het voorrecht en de rechten waarin ze leefden verborgen hielden.

De mensen met wie ik mijn vormende jaren doorbracht, waren geschokt dat ik zelfs maar zou overwegen om Modi te steunen. Toen ik hen vroeg waarom ze zo geschokt waren, herinnerden ze me aan de bagage die hij bij zich had van de rellen in Gujarat in 2002. Ik herinnerde hen eraan dat ze in de eerste dagen na het aantreden van Rajiv Gandhi grotendeels stil en medeplichtig waren geweest aan de pogrom tegen de sikhs. Hadden ze ooit gezegd dat Rajiv ongeschikt was om premier te worden nadat hij die pogrom had gerechtvaardigd? Nee, natuurlijk niet.

Mis het niet |PM Modi heeft meer gedaan om de basisbehoeften van gewone Indiërs te 'bevredigen' dan enige premier van het Congres

De reden dat ik dit noem, is omdat de zoon en erfgenaam van Rajiv de afgelopen dagen zeer luidruchtig is geweest over hoe de Indiase democratie dood is of in haar laatste stuiptrekkingen vanwege Modi. Het is belangrijk om Rahul Gandhi eraan te herinneren dat de Indiase democratie haar ergste crisis overleefde toen zijn oma haar twee jaar opschortte. Het was een donkere tijd. Rechters, journalisten, politieke tegenstanders zouden in de gevangenis kunnen belanden voor het louter noemen van democratische rechten of voor het durven zeggen tegen mevrouw Gandhi of haar zoon.

Als iemand die mijn carrière begon tijdens de noodsituatie, herinner ik me nog goed dat het was na de introductie van Sanjay Gandhi als de erfgenaam van mevrouw Gandhi dat het proces van het verkleinen van de Congress Party begon. Het was ook het moment waarop het proces begon om van het Parlement een privéclub voor rechthebbende erfgenamen te maken. Niemand deed meer om dit proces te versnellen dan Sonia Gandhi. En als Rahul een privégesprek met mama heeft, zou hij kunnen ontdekken hoeveel ze opstandige journalisten verachtte. Ze werden op ongeveer dezelfde manier gestraft als nu.

Must read |Tavleen Singh schrijft: Modi's vergeefse strijd met de media

Politieke tegenstanders werden op vrijwel dezelfde manier overvallen als tegenwoordig. Als Modi ergens op bekritiseerd kan worden, dan is het dat hij niets heeft gedaan om het Congres-draaiboek dat hij heeft geërfd te veranderen. Lutyens Delhi blijft een even bevoorrechte enclave als toen de oude heersende klasse haar mooie bungalows bewoonde. Het enige dat is veranderd, zijn de bewoners van die bungalows.

Advertentie

Toegewijden van de Gandhi-dynastie waren luidruchtig in hun kritiek op Modi omdat hij een cricketstadion naar hem vernoemd had, waarbij ze vergaten dat er geen stad in India is waar een luchthaven, weg of stadion niet Nehru of Gandhi heet. Zoals ik vorige week in deze column zei, heeft India de Congress Party hard nodig om nieuw leven in te blazen, omdat de democratie ernstig wordt beschadigd als er geen oppositiepartij is. Maar welke hoop is er als de man die de facto het hoofd van het congres is, zich blijft omringen met dezelfde mensen wiens arrogantie en aanspraak zulke schade hebben aangericht?

Lees ook

P Chidambaram schrijft: Lippenstift op de cijfers aanbrengen

Lang leve Geesteswetenschappen

Onder Xi Jinping, een nieuwe Red Star en de 'hemel kijkt toe'

Kan 'swadeshi' Campa Cola de Gen Z kombucha-markt veroveren? Tavleen Singh schrijft |Democratie en vrijheid zijn het verdedigen waard, dit zijn de fundamentele waarden van India

In bijna elk shot van Rahul uit Londen staat Sam Pitroda aan zijn zijde. Dit is de man die, toen hem gevraagd werd naar de pogroms tegen de Sikhs, ‘hua to hua’ zei. Dus het gebeurde, dus wat. De ‘seculiere’ geloofsbrieven van de Congress Party zijn al lang geleden aangetast. Het misbruiken van centrale overheidsinstanties als de Directie Handhaving (ED) en het Centraal Bureau voor Opsporing (CBI) om journalisten en politieke tegenstanders te intimideren is een oude Indiase traditie. Het circus dat we vorige week in het cricketstadion zagen, is al vele, vele keren gebeurd. Als Rahul Gandhi wil dat de politieke partij die hij erfde nieuw leven wordt ingeblazen, dan moet hij die opnieuw uitvinden. Hij moet ook zo snel mogelijk ontdekken dat als hij het Congres een halve kans wil geven bij de algemene verkiezingen van volgend jaar, hij meer moet doen dan alleen Modi aanvallen.

© The Indian Express (P) Ltd