Rusland ruwe olie in tank, India voert de export van aardolieproducten naar de EU op terwijl de regio Moskou mijdt

0
70

Terwijl de Europese Unie (EU) zich afwendt van geraffineerde aardolieproducten uit Rusland, haasten Indiase raffinaderijen, met name bedrijven uit de particuliere sector, zich om het gat te dichten, waardoor de regio de topbestemming wordt voor de export van geraffineerde producten uit India, blijkt uit overheidsgegevens .

Dit komt wanneer Indiase raffinaderijen Russische ruwe olie met korting oppikken die door de EU en andere westerse mogendheden wordt gemeden, waarbij analisten wijzen op een duidelijke mogelijkheid dat producten geraffineerd uit Russische vaten via India de EU-markten bereiken.

p>Aanbevolen voor u

  • 1Indiase markten zijn sterker geworden, geabsorbeerd Adani-groepsevenement: RBI MPC-lid
  • 2Wall St valt terwijl bankinstorting in Silicon Valley de angst voor bankbesmetting aanwakkert
  • 3Detailhandelsinflatie daalt tot 6,44%, maar nog steeds boven de bovengrens van de RBI

In de aanloop naar de Het EU-verbod op Russische aardolieproducten vanaf 5 februari – als gevolg van de invasie van Oekraïne – India zag zijn export van geraffineerde producten naar de regio gedurende vijf opeenvolgende maanden stijgen, blijkt uit gegevens van het directoraat-generaal voor commerciële inlichtingen en statistiek (DGCIS).

Uitgelegd |G7 en EU kondigen prijsplafond op Russische diesel aan: hoe dit de prijzen kan beïnvloeden

De export bedroeg in januari 1,90 miljoen ton, het hoogste maandelijkse volume in de eerste 10 maanden van het huidige fiscale jaar.

In april-januari was de EU goed voor bijna 15 procent van India's totale aardolie-export van 79 miljoen ton, tegen 12 procent een jaar geleden periode waarin de totale export van geraffineerde producten met 79,9 miljoen ton iets hoger was.

In de vier maanden die voorafgingen aan het EU-verbod op Russische geraffineerde producten, steeg het aandeel van de regio in de export van aardolieproducten van India van 16 procent naar bijna 22 procent. Grondstoffengewijze exportgegevens worden met vertraging vrijgegeven en de DGCIS publiceert de gegevens van februari waarschijnlijk pas in april.

De export van aardolieproducten uit India naar EU-landen steeg in april-januari met 20,4 procent op jaarbasis tot 11,6 miljoen ton, waarbij de regio twee plaatsen steeg ten opzichte van de overeenkomstige periode van het vorige fiscale jaar en bovenaan de lijst van 20 regio's staat die geraffineerde producten importeert uit India.

Advertentie

In het geval van export van aardolieproducten classificeert DGCIS de gegevens in 20 internationale regio's. Europa bestaat uit drie regio's: EU, Europese Vrijhandelsassociatie en andere Europese landen. Evenzo is Azië verdeeld in zes handelsregio's, terwijl vijf regio's Afrika vormen.

Als de uitvoer van aardolieproducten naar de andere twee Europese regio's die in de DGCIS-gegevens worden vermeld, wordt opgeteld bij de uitvoer naar de EU, bedraagt ​​de aanvoer van India naar Europa in totaal 14,5 miljoen ton voor april-januari, een stijging van bijna 19 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode van het vorige fiscale jaar. .
Industriewaarnemers zien het EU-verbod op Russische aardolieproducten als een kans voor Indiase raffinaderijen – met name op export gerichte bedrijven uit de particuliere sector zoals Reliance Industries en Nayara Energy – om de aankoop van afgeprijsde Russische ruwe olie te vergroten.

Serena Huang, hoofd APAC-analyse bij energievrachttracker Vortexa, zei dat de Indiase raffinaderijen uit de particuliere sector “zichzelf zouden kunnen oprichten als belangrijke dieselleveranciers voor Europa”, wat hen zou stimuleren “Russische ruwe olie op te slurpen, zolang deze aantrekkelijk geprijsd blijft”.< /p>Advertentie

Volgens gegevens van Vortexa importeerde India in februari een record van 1,62 miljoen vaten Russische olie per dag, een stijging van 29 procent ten opzichte van de 1,26 miljoen vaten per dag in januari, wat ook een record was. Rusland, dat voor de oorlog in Oekraïne een marginale leverancier van olie aan India was, behield ook in januari zijn hernieuwde positie als India's grootste bron van ruwe olie. Uit gegevens van het analyseplatform Vortexa blijkt zelfs dat de olie-import van India uit Rusland in februari groter was dan de cumulatieve volumes die werden geleverd door de zwaargewichten Irak en Saoedi-Arabië, de tweede en derde grootste bronnen van ruwe olie voor India.

Terwijl India — de op twee na grootste verbruiker van ruwe olie ter wereld — voor meer dan 85 procent van zijn oliebehoefte afhankelijk is van invoer, is het land een netto-exporteur van aardolieproducten dankzij zijn raffinagecapaciteit van 250 miljoen ton per jaar, wat overeenkomt met hoger dan de binnenlandse vraag. Als grote raffinagehub die de aankopen van afgeprijsde Russische olie heeft opgevoerd, speelt India nu een steeds prominentere rol in de wereldwijde bevoorradingskaart van ruwe olie en geraffineerde producten.

Lees ook

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/03/1-LEAD.jpg?resize=450,253" />

5 redenen waarom u één app nodig heeft voor al uw dagelijkse bankzaken

Indiase startups met miljoenen dollars vast in Silicon Valley Bank wei…

Detailhandelsinflatie daalt tot 6,44%, maar nog steeds boven de RBI-bovengrens

Wall St valt terwijl instorting bank in Silicon Valley de angst voor besmetting van banken aanwakkert

Volgens een paar internationale mediaberichten was het Westen geïrriteerd door India's toenemende aankopen van Russische olie in de nasleep van Moskou's invasie van Oekraïne, maar grote westerse mogendheden zoals de VS voelen zich op hun gemak met de stijgende aanvoer van Indiase geraffineerde producten naar Europa. Dit komt vooral omdat, volgens hen, raffinaderijen in landen als India ervoor zorgen dat de wereldwijde markt voor olie en geraffineerde producten in evenwicht blijft en voldoende wordt bevoorraad, ondanks dat Russische olie en producten door tal van landen worden gemeden. Sterker nog, een aantal experts zien hogere aankopen van Russische olie en toenemende export van aardolieproducten uit landen als India als cruciaal voor het succes van de prijsplafonds op Russische olie en geraffineerde producten – opgelegd door de G7-landen en hun bondgenoten – zonder een wereldwijde aanbodschok.

© The Indian Express (P) Ltd