Mytteri på BBC: Lineker-rekken forårsaker økende krise hos den britiske kringkasteren

0
99

Storbritannias statsminister Rishi Sunak sa at en krangel mellom BBC og fotballprogramleder Gary Lineker på grunn av Linekers kritikk av regjeringens migrasjonspolitikk var en sak for kringkasteren, da tvisten truet med å utløse en krise kl. selskapet.

BBC ble tvunget til å fjerne mye av sin sportsdekning på lørdag da programledere nektet å jobbe i solidaritet med Lineker, etter at BBC forsøkte å forsvare sin upartiskhet ved å ta Linker av lufta på grunn av hans kommentarer på sosiale medier.

Anbefalt for deg

  • 1US går til nye måter å straffe russiske oligarker for krigen
  • < li>2Ukraina, Russland fastlåst i en brutal kamp i Bakhmut, tapene øker

  • 3Gjeldsrammede Pakistan planlegger å skaffe russisk råolje til USD 50 per fat

Lineker, et tidligere England fotballkaptein, BBCs best betalte programleder og ankeret i programmet “Match of the Day” i fotball, ble suspendert fra sin rolle etter hans kritikk av Storbritannias migrasjonspolitikk tidligere i uken.

Sunak ga ut en uttalelse på lørdag for å forsvare politikken, som hindrer innreise for asylsøkere som ankommer i små båter over Den engelske kanal og sa at han håpet Lineker og BBC kunne løse uenighetene deres i tide.

& #8220;Det er med rette en sak for dem, ikke myndighetene,” Sunak sa, og la til at det var viktig å opprettholde perspektivet gitt alvorlighetsgraden av migrasjonsspørsmålet som så 45 000 mennesker risikere livet å krysse kanalen ulovlig i fjor.

Lineker-rekka forstyrret BBCs sportsprogrammer på lørdag da flere programledere gikk ut, noe som fikk den til å gi en unnskyldning.

“Vi jobber hardt for å løse situasjonen og håper å gjør det snart,” BBC sa i en uttalelse.

Annonse

Lørdagens utgave av “Match of the Day”, et show presentert av Lineker i mer enn 20 år, skulle etter planen sendes kl. den vanlige tiden til tross for hans fravær, men vil sannsynligvis være et stille show av høydepunkter gitt at kommentatorer har nektet å jobbe med det.

NØYTRALITET UNDER UNDERSØKELSE
BBC er forpliktet til å være politisk upartisk, men har møtt kritikk fra de konservative og Labour-partiene om hvor nøytralt det faktisk er, spesielt i en tid med sosiale medier, brukt av høyprofilerte foredragsholdere for å gjøre sine personlige standpunkter kjent.

BBCs generaldirektør Tim Davie avslørte en 10-punkts upartiskhetsplan i 2021 etter en rekke tvister, men ingen har snøballt som den nåværende. Han sa på lørdag at han ikke ville trekke seg på grunn av Lineker-saken.

Annonse

Opposisjonen fra Arbeiderpartiet og mediekommentatorer anklager BBC for å stille Lineker til taushet, og bøyde seg for press fra den konservative regjeringen etter Sunak’ sin talskvinne kalte Linekers kommentarer “uakseptable” og innenriksminister Suella Braverman sa at de var “offensive”.

“BBC opptrer ikke upartisk ved å hengi seg til Tory-parlamentsmedlemmer som klager på Gary Lineker,” Labour-leder Keir Starmer fortalte reportere på en konferanse i Wales lørdag.

Lineker nektet å kommentere til media da han forlot hjemmet sitt i London på lørdag og ikke svarte på spørsmål fra journalister ved ankomst til King Power Stadium i Leicester hvor han dro for å se en av hans tidligere klubber spille.

Opprøret kommer etter at Sunak annonserte den nye loven tidligere i uken. Lineker, 62, tok til Twitter for å beskrive lovgivningen som en “grusom politikk rettet mot de mest sårbare menneskene i et språk som ikke er ulikt det som ble brukt av Tyskland på 30-tallet.”

I et forsøk på å løse tvisten sa BBC at det måtte være en avtalt holdning til Linekers bruk av sosiale medier før han kan gå tilbake til å presentere.

Annonse

Men kritikere av Lineker’s suspensjon si at han har rett til sine personlige meninger fordi han ikke er nyhetspresentant.

Greg Dyke, som var generaldirektør for BBC mellom 2000 og 2004, fortalte BBC radio tidligere på lørdag at BBC hadde gjort en feil ved å ta Lineker av lufta fordi det gir inntrykk av at regjeringen kan fortelle kringkasteren hva de skal gjøre.< /p>Annonse

“Oppfatningen der ute kommer til å være at Gary Lineker, en høyt elsket TV-programleder, ble tatt av lufta etter regjeringens press på en bestemt sak,” Dyke sa.

Det kan avvise seerne fra 100 år gamle BBC, som er finansiert av en årlig “lisensavgift” skatt på alle husholdninger som ser på TV.

Annonse

Selv om kringkasteren fortsatt er en sentral tilstedeværelse i britisk kulturliv, kjemper den for å holde seg relevant med yngre publikum og står overfor trusler mot finansieringen sin ettersom noen konservative lovgivere ønsker å skrinlegge lisensavgiften.
Spørsmål om BBC-formann. Richard Sharp utgjør en ytterligere utfordring for kringkasteren.

Les også

Saudi-Arabia lanserer nytt nasjonalt passasjerfly

Japans befolkningskrise: Hvordan ble det så ille?

Kinas rolle i Iran-Saudi-Arabia-avtalen viser Xi Jinpings globale mål

Sharp er under press for ikke å erklære sitt engasjement i tilrettelegging for et lån for den tidligere konservative statsministeren Boris Johnson kort tid før han ble utnevnt til rollen. Sharps utnevnelse, gjort etter anbefaling fra regjeringen, blir nå gjennomgått av Storbritannias offentlige utnevnelser vakthund.