Muiterij bij de BBC: Lineker-ruzie veroorzaakt toenemende crisis bij de Britse omroep

0
73

De Britse premier Rishi Sunak zei dat een ruzie tussen de BBC en voetbalpresentator Gary Lineker over de kritiek van Lineker op het migratiebeleid van de regering een zaak was voor de omroep, omdat het geschil een crisis dreigde te veroorzaken bij het bedrijf.

De BBC werd zaterdag gedwongen een groot deel van haar sportverslaggeving stop te zetten omdat presentatoren weigerden om solidair te werken met Lineker, nadat de BBC haar onpartijdigheid probeerde te verdedigen door Linker uit de lucht te halen vanwege zijn opmerkingen op sociale media.

Aanbevolen voor jou

  • 1US wendt zich tot nieuwe manieren om Russische oligarchen te straffen voor de oorlog
  • < li>2Oekraïne, Rusland verwikkeld in meedogenloze strijd in Bakhmut, slachtoffers lopen op

  • 3Pakistan, geteisterd door schulden, is van plan Russische ruwe olie te kopen voor USD 50 per vat

Lineker, een voormalig Engeland Voetbalcaptain, de best betaalde presentator van de BBC en presentator van het voetbalprogramma 'Match of the Day', werd geschorst na zijn kritiek op het migratiebeleid van Groot-Brittannië eerder in de week.

Sunak legde zaterdag een verklaring af waarin hij het beleid verdedigde, dat de toegang verbiedt van asielzoekers die in kleine boten over het Engelse Kanaal aankomen, en zei dat hij hoopte dat Lineker en de BBC hun meningsverschillen tijdig zouden kunnen oplossen.

& #8220;Het is terecht een zaak van hen, niet van de regering,” Sunak zei, eraan toevoegend dat het belangrijk was om het perspectief te behouden, gezien de ernst van het migratieprobleem waarbij vorig jaar 45.000 mensen hun leven riskeerden bij het illegaal oversteken van het Kanaal.

De Lineker-ruzie verstoorde zaterdag de sportprogramma's van de BBC ernstig toen meerdere presentatoren wegliepen, wat ertoe leidde dat de BBC zich verontschuldigde.

“We werken er hard aan om de situatie op te lossen en hopen dat doe dat snel,” aldus de BBC in een verklaring.

Advertentie

De zaterdageditie van “Match of the Day”, een show die al meer dan 20 jaar door Lineker wordt gepresenteerd, zou worden uitgezonden op de gebruikelijke tijd ondanks zijn afwezigheid, maar zal waarschijnlijk een stille show van hoogtepunten zijn, aangezien commentatoren hebben geweigerd eraan te werken.

NEUTRALITEIT ONDER CONTROLE
De BBC streeft ernaar politiek onpartijdig te zijn, maar heeft kritiek gekregen van de conservatieve en Labour-partijen over hoe neutraal het eigenlijk is, vooral in het tijdperk van sociale media, gebruikt door spraakmakende presentatoren om hun persoonlijke standpunten kenbaar te maken.

BBC-directeur-generaal Tim Davie onthulde in 2021 een 10-puntenplan voor onpartijdigheid na een aantal geschillen, maar geen enkele heeft zo'n sneeuwbaleffect gehad als het huidige. Hij zei zaterdag dat hij niet zou aftreden vanwege de Lineker-affaire.

Advertentie

De Labour-partij van de oppositie en mediacommentatoren beschuldigen de BBC ervan Lineker het zwijgen op te leggen, onder druk van de conservatieve regering nadat Sunak' s woordvoerster noemde de opmerkingen van Lineker “onaanvaardbaar” en minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman zei dat ze “beledigend” waren.

“De BBC handelt niet onpartijdig door toe te geven aan Tory-parlementsleden die klagen over Gary Lineker,” Labour-leider Keir Starmer vertelde verslaggevers op een conferentie in Wales op zaterdag.

Lineker weigerde commentaar te geven aan de media toen hij zaterdag zijn huis in Londen verliet en beantwoordde geen vragen van verslaggevers bij aankomst in het King Power Stadium in Leicester waar hij naar een wedstrijd van een van zijn voormalige clubs ging kijken.

De opschudding komt nadat Sunak eerder deze week de nieuwe wet aankondigde. De 62-jarige Lineker beschreef de wetgeving op Twitter als een “wreed beleid gericht op de meest kwetsbare mensen, in een taal die vergelijkbaar is met die van Duitsland in de jaren 30.

Om het geschil op te lossen, zei de BBC dat er een overeengekomen standpunt moest zijn over het gebruik van sociale media door Lineker voordat hij weer kon presenteren.

Advertentie

Maar critici van Lineker's schorsing zegt dat hij recht heeft op zijn persoonlijke mening omdat hij geen nieuwspresentator is.

Greg Dyke, die tussen 2000 en 2004 directeur-generaal van de BBC was, vertelde eerder op zaterdag aan BBC-radio dat de BBC een fout had gemaakt door Lineker uit de lucht te halen omdat het de indruk wekt dat de regering de omroep kan vertellen wat ze moeten doen.< /p>Advertentie

“De perceptie die er is, zal zijn dat Gary Lineker, een geliefde televisiepresentator, uit de lucht is gehaald nadat de regering druk had uitgeoefend op een bepaalde kwestie,” Zei Dyke.

Dat zou kijkers kunnen afschrikken van de 100 jaar oude BBC, die wordt gefinancierd door een jaarlijkse “licentievergoeding” belasting op alle televisiekijkende huishoudens.

Advertentie

Hoewel de omroep een centrale aanwezigheid blijft in het Britse culturele leven, worstelt ze om relevant te blijven voor een jonger publiek en wordt ze geconfronteerd met bedreigingen voor haar financiering, aangezien sommige conservatieve wetgevers de licentievergoeding willen schrappen.
Vragen over BBC-voorzitter Richard Sharp vormt een verdere uitdaging voor de omroeporganisatie.

Lees ook

Saoedi-Arabië lanceert nieuw nationaal vliegtuig

China benoemt door de VS gesanctioneerde generaal tot minister van Defensie

Japanse bevolkingscrisis: hoe is het zo erg geworden?

De rol van China in de deal tussen Iran en Saoedi-Arabië toont de wereldwijde doelen van Xi Jinping

Sharp staat onder druk omdat hij zijn betrokkenheid bij het faciliteren van een lening voor de voormalige conservatieve premier Boris Johnson, kort voordat hij in de functie werd benoemd. De benoeming van Sharp, gemaakt op aanbeveling van de regering, wordt nu beoordeeld door de Britse waakhond voor openbare benoemingen.