'Kanker heeft van mij een artiest gemaakt: kleuren hebben me bevrijd van de fysieke pijn van terugkerende ziekte'

0
73

De zeventigjarige Jayasree Bahl vierde haar verjaardag deze keer op een onconventionele manier. Ze maakte een tentoonstelling van haar aquarellen in India Habitat Centre, Delhi, een serie waar ze aan had gewerkt sinds ze voor het eerst kanker overleefde in 2019. Terwijl ze een Braziliaanse vogel schetst waarvan haar vogelvrienden haar een foto hadden laten zien, het op met haar eigen verbeeldingskracht en het bewerken van elke ader op de veren, zegt ze: “Ik heb nog nooit in mijn leven geschilderd, behalve mijn dochters helpen met hun kunstwerken in hun schoolgaande jaren. Ik was nooit geneigd tot of geduldig met schilderen, dat zijn ook miniaturen die je hier ziet. Toen ik herstellende was van mijn eerste aanval van kanker en een strikte COVID-isolatie in 2020, pakte ik om te beginnen kleurboeken voor volwassenen op. En toen werd ik in elk kader getrokken, waarbij ik spontaan mijn eigen accenten aan de zwarte contouren toevoegde, onderweg rekwisieten verzon en ze opwerkte met waterverf en penseelstreken. Kleur was mijn manier om mezelf overvloedig uit te drukken, terwijl ik fysiek tegen pijn vocht, maar weigerde me te laten beperken door mijn toestand. Het was de beste therapie.”

Jayasree had half januari van dit jaar haar tweede aanval van kanker, een terugval, waarvoor borstamputatie of chirurgische verwijdering van een van haar borsten nodig was. “Ik had het gevoel dat niets wreder kon zijn, aangezien mijn eerste tentoonstelling over minder dan twee maanden zou plaatsvinden. En ik was dit al negen maanden aan het plannen. Maar omdat me chemotherapie bespaard bleef, kon ik het hier redden. Ik moest gewoon', zegt ze terwijl ze bezoekers meeneemt door haar reeks van Europees geïnspireerde landschappen en landhuizen, tuinen en natuur, allemaal met haar kenmerkende heldere kleurenpalet. Het is een gekke mix van slagen zonder grammatica — levendige spatten in de ene, gedempte klodders in de andere en een doorschijnende aqua wash op het canvas in de hoek. “Toch was 2019, het jaar dat ik 66 werd, gewoon grijs.”

Aanbevolen voor jou

  • 1De slechte kant: hoe kind misbruik maakt je littekens en voorkomt dat je het toegeeft, zelfs niet als volwassene
  • 2Oscars 2023: Waarom maakte gastheer Jimmy Kimmel grapjes over afslankmiddel Ozempic? Wat is het en hoe gebruik je het?
  • 3Kan een scheutje limoen of een stukje sinaasappel helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen en het risico op een hartaanval te verminderen? Gezondheidsvoordelen van citrusvruchten begrijpen

De diagnose trof haar hard omdat ze een schoolvoorbeeld was voor andere vrouwen over hoe ze na de jaren vijftig goed konden leven. “Ik was erg kieskeurig over postmenopauzale risico's bij vrouwen, of het nu gaat om het hart of kanker. Ik heb nooit mijn jaarlijkse mammogrammen of andere onderzoeken gemist. Behalve dat ene jaar (2018) toen mijn kleinzoon werd geboren. Er was een gat van twee jaar, inderdaad een kostbare fout”, zegt Jayasree. Ze werd gediagnosticeerd met graad 1, maar de groei was zo microbieel dat de doktoren het bijna over het hoofd zagen totdat ze heroverwogen en een naaldbiopsie deden. Haar gynaecoloog verwees haar naar dr. Ramesh Sarin, chirurgisch oncoloog in het Indraprastha Apollo Hospital.

“Omdat het heel klein was, besloten we om voor lumpectomie te gaan, een gedeeltelijke verwijdering van het borstweefsel dat de kanker verborg. In zo'n geval moet je ook zeker zijn van de aangrenzende lymfeklieren. En aangezien ze ouder was dan 65, stelden we bestraling voor om de kans te verkleinen dat de kanker terugkomt”, zegt dr. Sarin. Jayasree onderging gedurende zes weken 20 bestralingssessies. Dit omvat het richten van hoogenergetische stralen zoals röntgenstralen of protonen om overgebleven kankercellen rond het geopereerde gebied te doden. Het leidt tot brandwonden, ontstekingen en pijn op de huid, die allemaal de meestal opgewekte Jayasree naar beneden brachten. Ze trainde zichzelf om haar adem in te houden om ervoor te zorgen dat haar hart en longen niet werden aangetast tijdens de therapie. Kortere adempauzes betekenen een verlenging van het proces en langere adempauzes betekenen dat de sessie sneller voorbij kan zijn. Dan waren er de mentale dieptepunten van het af en toe bezoeken van het ziekenhuis, het dragen van bobbelige kleren terwijl haar torso zeer deed van pijn en zwelling. “Waarom ik, zou ik mezelf afvragen, aangezien ik alle vakjes in mijn leven had afgevinkt. En hoewel de doktoren om me heen mijn moed erin hielden tijdens de sessies, zou ik ziek zijn als ik thuiskwam met weinig energie over”, zegt Jayasree, die moeite heeft met eten na haar tweede operatie en klaagt over een opgeblazen gevoel en uitputting nadat ze haar slikte. voeten voor een half uur.

Pas zeven maanden na haar eerste operatie, tijdens de Covid-lockdown van 2020 om precies te zijn, besloot Jayasree dat ze niet zou zwelgen in zelfmedelijden of twijfel. Toen besloot ze iets te proberen waar ze het zwakst in was, schilderen, en begon ze bij de basis. Ze zou barstende hoofdpijn krijgen, maar ze hield vol. “Ik schaam me niet om toe te geven dat ik begon met Winnie de Poeh-kleurboeken, omdat ze me toen gemakkelijk genoeg leken. Daarna studeerde ik af naar boeken voor volwassenen, las kunstboeken die mijn familie voor me had gekocht, volgde online tutorials en schreef me zelfs in voor masterclasses. Ja, ze waren theorie en ik was altijd in de verleiding om het formaat te breken. Dat deed ik met mijn kleuren. Ik zette mijn schildersezel bij de eettafel, zodat ik midden in mijn werk kon werken wanneer ik daar zin in had. Ik begon met reproducties, foto's maken van zonsondergang en ze opnieuw creëren. De kleuren fleurden mijn humeur op en maakten me positief. Ik leerde ook mezelf en mensen die gemeen tegen me waren geweest te vergeven. Ik realiseerde me dat negatieve emoties me niet alleen naar beneden haalden, maar me ook fysiek ziek maakten. De kleuren overspoelden mijn angsten, onzekerheden, vragen en twijfels”, zegt ze. Haar positiviteit is de reden dat dr. Sarin haar verhaal deelt in counselingsessies van overlevende groepen.

Wetende dat er een mogelijkheid van herhaling aan de andere borst zou kunnen zijn, was Jayasree erg punctueel met haar controles. En het onvermijdelijke gebeurde in vier jaar tijd. Ze werd gediagnosticeerd met Ductal Carcinoma In Situ (DCIS). een aandoening die de cellen van de melkkanalen in de borst aantast. “Deze worden kwaadaardig en er zijn geen specifieke symptomen zoals een knobbeltje of pijn in de borst. U kunt ze op een mammogram detecteren, maar niet altijd. Een vervorming van het borstweefsel in de scan kan niet over het hoofd worden gezien. Sommige patiënten hebben DCIS in meer dan één kwadrant van dezelfde borst. Dat is wat ons opviel in Jayasree. In dergelijke gevallen of wanneer de DCIS erg groot is in verhouding tot de borstomvang van de patiënt, kiezen we voor een borstamputatie om kwaadaardige cellen die meer verspreid zijn te elimineren. Bestralingstherapie was deze keer niet nodig. Hoewel we allemaal weten dat het leven boven alles gaat, veroorzaakt een borstamputatie littekens op de psyche van een vrouw, ongeacht welke reconstructie je ook doet', legt dr. Sarin uit.

Lees ook

Oscars 2023: waarom maakte gastheer Jimmy Kimmel grapjes over Ozempi, het middel om af te vallen. ..

Kan een scheutje limoen of een stuk sinaasappel helpt het slechte LDL-cholesterol te verlagen, r…

Blikje kogelvrije koffie – koffie met ghee of olijfolie – in de ochtend h…

Kunnen chiazaden dierlijke eiwitten verslaan? Zijn ze beter in het beheersen van choles…

Maar Jayasree, die zoveel had geïnvesteerd in haar tentoonstelling, koos ervoor om weer op de been te komen. “Het leven lijkt misschien lineair in zwart, wit en grijs. Het is aan jou om de tinten toe te voegen en het gelaagd te maken,” zegt ze.